Ferenc pápa: Európát a migrációk formálták

2016. november 3. 10:06
A katolikus egyház feje szerint fontos az integráció, viszont különbséget kell tenni menekült és bevándorló között, a kormányoknak pedig óvatosnak kell lenniük, és csak annyi embert szabad befogadniuk, ahányat integrálni tudnak. Szokása szerint, Svédországból hazafelé tartva a repülőgépen beszélgetett a sajtó képviselőivel Ferenc pápa.

Fontos különbséget tenni migráns és menekült között – mondta Ferenc pápa szokásos, repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján Svédországból hazatérve a Vatikáni Rádió tudósítása szerint. A szentatya szerint a menekültek befogadása mellett integrációra is szükség van, otthont keresni, iskolát, munkát adni az érkezőknek. Be kell őket illeszteni a helyi társadalomba.

Azonban fontos különbséget tenni migráns és menekült között – figyelmeztetett a pápa. A migránsokat jól szabályozott jogok illetik meg és ezek szerint kell bánni velük. A menekültek viszont háborúk, éhezés, szörnyűségek elől menekülnek, ezért a menekültstátusz több odafigyelést, munkát igényel. Szerinte a kultúrák integrációjával kapcsolatban nem szabad megijednünk, mert Európát a különböző kultúrák folytonos integrációja alakította, Európát a migrációk formálták.

Elviekben nem lehet bezárni a szívünket a menekültek előtt, de a kormányoknak óvatosnak kell lenniük – mondta a pápa. Nyitottnak kell lenni a befogadásra, de figyelembe kell venni, mennyi embert képesek elhelyezni, ugyanis nemcsak befogadni kell a menekülteket, hanem integrálni is. Nem humánus dolog becsukni a szívünket, bezárni az ajtót, mert hosszú távon ennek ára van. Politikai szinten ugyanakkor nem szabad óvatlannak lenni, vagyis több embert befogadni, mint amennyit integrálni tudunk, mert ennek is megfizetjük az árát.

Szerinte ugyanis ha nem illesztjük be a menekülteket vagy a migránsokat a társadalomba, akkor elgettósodnak. Ha pedig egy kultúra nincs kölcsönhatásban a másikkal, akkor az veszélyes lehet – fejtette ki a pápa. A határaikat lezáró országok legrosszabb tanácsadója a félelem, a legjobb pedig az óvatosság – tette hozzá Ferenc pápa, aki egyéb kérdésekre válaszolva elmondta: továbbra sem lesznek női papok a katolikus egyházban; a szekularizáció a hívők langyossága és az önellátó ember gőgje miatt terjed.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos az én logikámmal van a baj, de ha "integrálni" akarunk (helyesen), akkor mi van az ide érkezők saját, eredeti, elviekben - legalábbis a liberális mantra szerint - egyenértékű kultúrájával, vallásával?

És mihez akarunk "integrálni"? A "langyos szekularizációhoz" és az "önellátó ember gőgjéhez"?

És ki mondja meg, hogy hol a határ a "félelem" és az "óvatosság" között?

És mi az a mennyiség, amely még integrálható? Az eddigi tapasztalatok szerint már most 90%-kal fölötte vagyunk...

Régen egy pápa világos útmutatást adott. Válaszokat. Most csak kérdések vannak.

Lófaszt, mama.

Európát mindig is egy tőkés értelmiségi réteg formálta, akik várakat, utakat építettek, hadsereget toboroztak, államiságot szerveztek, később kórházakat, iskolákat, vasútvonalakat, egyetemeket hoztak létre, jelentős vagyont áldoztak mávészetekre, kultúrára, a barokk és reneszánsz sem a fűből nőtt ki.

Ők formálták Európát, nem a vándor birkajuhász, nem a vándor útonállók, nem a parasztok, nem a török-perzsa kereskedők, de a szláv favágók is akkor migráltak, ha a német-magyar király hívta őket. Ők jöttek-mentek, de a mai Európát nem nekik köszönhetjük.

Tiszaburát is. Nézd meg, hogy néz ki, ahol a migránsaid laknak. A többi cigányfertőzött települést is. Köszönjük, Emese.

Nocsak!
Újabb instrukciók érkeztek a Vatikánba?

Őszentsége a szokásoshoz képest más hangot üt meg az integrálhatóság fontosságának megemlítésével.

Megjegyzem, mivel a pápának - mint arra már Sztálin is rámutatott - nincsenek hadosztályai, a migránsáradatot ő sem megállítani, sem megfordítani nem tudja, legfeljebb hangsúlyozhatja a segítségnyújtás keresztényi aspektusait. Az indulatos pápaellenes megszólalásokat többek közöttennek fényében is mucsainak tartom.

Nézzük a valós hátteret...Az irányváltás kizárólagos oka az európai püspökök, egyházi vezetők egyre sürgetőbb interveniálása a Pápánál arra nézvést, hogy a híveik sürgetésének eleget téve az Egyház is járuljon hozzá a migrációs hullám leállításához, s akadályozza meg Európa iszlamizációját.

Marx Reinhard bíboros, a Német Püspöki Konferencia elnöke, a ma élő, talán legbefolyásosabb bíboros, a Passauer Neuen Presse-nek adott interjúban a következőket mondta:

"Az irgalmasság nem ismer határokat, de mégis csökkenteni kell a menekültek számát. Németország nem tudja a világ minden szenvedőjét befogadni."

A bíboros keményen bírálta az AfD politikáját.

Schonborn bécsi bíboros a bécsi csata 333-ik évfordulóján, szeptember 13-án tartott miséje homíliájában A KÖVETKEZŐKET MONDTA:

"Nem zárható ki Európa muzulmán inváziója. Sok muzulmán szerint Európa már ilyen értelemben a "sínen van". Isten legyen irgalmas Európához, annak népeihez, amelyek kezdik elfelejteni keresztény identitásukat."

S még lehetne folytatni a sort. Az emberekkel érintkező egyházi vezetők kezdik felismerni a veszélyt, s egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a Pápára, aki az élettől elrugaszkodottan éli napjait.

A kiürülő templomokat, az egyháztól való elfordulást a papok, püspökök érzékelik igazán. Fent még a lila ködben járnak.

S még egy lényeges elem, a püspökök nem alaptalanul félnek a szélsőséges politikai pártok térhódításától, melyek számára választási győzelemmel felérő muníciót szolgáltat a migráció tragikus balliberális kezelése.

Köszönöm. Elvi-fogalmi szinten ismerni vélem a kifejezést. A gyakorlati megvalósulást meg láttam Lyonban, Birminghamban, Londonban, Párizsban, Brüsszelben, Darmstadtban, Madridban vagy Bécsben.

Itthon nem szívesen látnám...

Olaszországot a földrengések formálják. Támogassuk a fölrengéseket?

Nehéz ezen a pápán eligazodni. Szerintem ő sem nagyon tud magán. Arról pedig egy argentin embernek aligha van mélyebb ismerete, hogy mi formálta Európát. Sok minden, de a migrációk a legkevésbé.

Árnyaltabb ma már a véleménye, de még nem eléggé.

Azzal, hogy különbséget tesz menekült és migráns között az tőle egy kifejezetten jó nyilatkozat, változott a véleménye. Egyébként igaz az, hogy Európát formálták a bevándorlók, hiszen hozzánk is jöttek besenyők, kunok, jászok(alánok) és később németek, szlovákok, szerbek etc. az egy közös az volt köztük, hogy előbb utóbb mind felvették a keresztény hitet (ha korábban másban hittek), amiről ma szó sincs.

Igazából mind védelmet kért a Magyar Királyságtól ellenségei (erősebb sztyeppei törzsek illetve a mongolok) ellen. Igaz, hogy alapvetően mindegyik beilleszkedett előbb-utóbb.

Válaszok:
Gregorius | 2016. november 3. 20:33

Most nézem a másik felét a hozzászólásnak. A zsidóság mindenütt Európában, Angliától, Németországig megőrizte a hitén alapuló zártságát, amit viszont az állandó pénzszűkében levő uralkodók többé kevésbé toleráltak, hiszen tőlük kértek kölcsön. ( A spanyoloknál néha kizavarták őket az országból, ha meg kellett a pénz a hadjáratra a következő uralkodó visszahívta őket...) A cigányság pedig vándornép volt, már Mária Terézia próbált velük valamit kezdeni, de teljesen sikertelenül.

Válaszok:
Gregorius | 2016. november 3. 20:35

Bamba vagyok. "respondent"-nek akartam válaszolni.

Nagyon fotogén ez a Berger Feri bácsi. Na, de mit szól ehhez a pápa?

Gettó ügyben igaza lehet a Pápának, - húsz - harminc év múlva, a jövevények túlszaporodva, ott nem muszlimok, hanem keresztények lesznek, a templomokból mecsetek, Leonardo, Michelangelo freskói meg mind lemeszelve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés