Ferenc pápa: Luther joggal háborodott fel

2016. november 1. 17:34
Ferenc pápa a reformáció évfordulója alkalmából látogatott Svédországba, ahol elmondta: Luthertől és a reformációtól is származott némi jó, különös tekintettel az evangélium iránti lelkesedésére. A pápa szerint Luther okos ember volt, és jogos volt felháborodása a katolikus egyházon belüli korrupt viszonyokon.

Svédországba látogatott a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából Ferenc pápa, a katolikus egyházfő – írja a hvg.hu. A lundi székesegyházban aztán arról beszélt, hogy a reformációtól is származott némi jó, különös tekintettel az evangélium iránti lelkesedésére.„Hálával ismerjük el, hogy a reformáció segített még inkább központi jelleget adni a Szentírásnak a katolikus egyházon belül” – mondta.

A pápa „okos embernek” nevezte Luthert, aki joggal háborodott fel az akkori katolikus egyházon belül uralkodó korrupció, a világiasság, a pénzsóvárság és a hatalomvágy miatt. Ferenc pápa kedden Malmö stadionjában misét mutatott be több mint tizenötezer ember előtt. A belépődíjakat fiatal szíriai menekültek megsegítésére használjál fel.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pápa is okos ember, csak a muszlim veszedelmet nem akarja észre venni.

Igaz. Luther joggal háborodott fel. De rózsakeresztes (lásd. Luther szimbólumát) betyárság volt a jogos, az egyházi visszaélések elleni követelések közé teológiai tévtanokat keverni, ami szervezetileg megbontotta az Egyházat.

Joggal háborodott fel Luther, bár nem ő volt az első, hisz már Dante is reformátor volt. Joggal háborodtak fel, amikor businessman-ek lepték el a Vatikánt. Meg olyan jópofa alakok, mint Feri bácsi, aki elhárítja magától a pápai szerepet.

Jót tett Luther a katolicizmusnak is, mert végre észbe kaptak egy kicsit. De ettől még Luther eretnek. Ha azonban ma feltámadna, és körülnézne akár Rómában, akár Németországban, köpne egyet. És próbálná visszacsinálni az egészet. Volt ugyanis benne betyárbecsület.

Én ezt nem akartam kimondani, de itt állok és mást nem tehetek.

Szentatyám, kérlek őrizd meg hitünk lényegét, az ember felelősségét, amely a szabad akaratból fakad. Tévednek, akik szerint Istené a felelősség bűneink miatt, ugyanis nem lehet eleve elrendeltetés. Ha Isten maga a szeretet, abban az esetben nem rendelheti el elve a bűneinket.

Szentatyám, Benedek pápa, bármit is tettek veled, kérlek, hogy mentsd meg Egyházadat, a jó Isten segítsen ebben, mint annyiszor megtette, Ámen!

Válaszok:
packó | 2016. november 1. 20:58
packó | 2016. november 1. 20:58

Ma minden területen korszakváltás van.
Talán az lenne az egyházak dolga, hogy arra világítsanak rá, hogy az ember is egy olyan élőlény, aki nehezen boldogul Istenhit nélkül.

A hit gyakorlása nem vallás-függő, hanem egy igény az emberben, hogy mindig legyen egy biztos pont az életében, ami teljesen az övé, ez pedig a hite szerinti hitvallás.

A hitvallás gyakorlatára tették rá a kezüket a különböző vallások.
Több embertől hallom, hogy minden szertartás fölött fontosnak tartaná az aktív, emberi részvételt a hitgyakorlásban

Minden olyan pápa, aki nem csak az egyházi vagyon egyben tartására, növelésére tud gondolni, nehezen tud lényeges reformot végrehajtani , mert az elődei által megfogalmazott tézisek , követendő normák feladásával veszteség érné a pápai intézmény körül szorgoskodó "szakembereket" (pénzügyi, hittudományi , stb. körök).

Kíváncsi lennék arra, hogy Ferenc pápa regnálása alatt eltörlik-e a cölibátust, ami az emberi oldalon mindig is egy rizikó faktor az egyházon belül.
Ez lenne egy korszakalkotó reform.

A mai világban szükség van hitre és hitgyakorlásra, mert minden összetartó erő erodálódott, az emberiség nagy része elveszítette az "iránytűt" , nem képes már békességben élni.

Azért ennek a szövegnek a nagy része elkenés. A protestánsok nyilvánvalóan tök mást értenek a papi szolgálaton, a szerzetesi fogadalmakon, az egyház egységén, és pl. az egyház tulajdonán, mint a katolikusok.

Ezt a teológiai vitát morális szintre lehúzni, üres, sehová nem vezető demagógia:

"...nyilvánosan megszegte papi és szerzetesi fogadalmát, a világi urakat az egyházi vagyon jogtalan eltulajdonítására, tehát egyházrablásra bíztatta..."

Válaszok:
ancilla | 2016. november 2. 22:02

Még ritkábban, hogy a Lutherbibel idejére már kb. 20 nyomtatott német nyelvű Bibliakiadás jelent meg, tagadhatatlanul a Vulgatából fordítva, és nem túl jó minőségűek.

De a Vulgata elhagyását a katolikusnak maradt Rotterdami Erasmus is követelte.

Szóval ez tényleg nagy tette Luthernek, Károli Gáspárt vagy Káldi György SJ-t mi önmagában ezért tiszteljük, de ha Luther csak ennyit csinált volna, bőven megmaradhatott volna a Katolikus Egyházban, mert ez a levegőben volt.

Nem ketlem hogy Luther joszandeku volt, de ugye tudjuk mivel van a pokolba vezeto ut kikovezve..

Luci Ferenc pápa a katolikusok Gorbacsovja.

Tokeletes meglatas.

Gorbacsovnak a kommunizmus ellensegei szamara volt csak pozitiv hozadeka.

Ahogy Ferinek is a katolicizmus ellensegei szamara van.

A parhuzam stimmel.

Azért Bangha páter kritikájával csinján bánjunk! Hátha nem érünk fel hozzá...

Válaszok:
Csomorkany | 2016. november 3. 6:57

Ilyen a forradalom és az ellenforradalom. Ha meg lehetett volna őrizni az egyház egységét, valszeg szélesebb katolikus körökben hatottak volna Rotterdami Erasmus - vagy akár a katolikusnak maradó Luther Márton Bibliafordító - gondolatai már akkoriban.

Ez a "mi lett volna ha..." szintje, de az tény, hogy a Biblia szélesebb körű terjesztését a Tridenti Zsinat állította le jóval Luther után, és valóban nem kifejezett tiltással.

Be kell vallanom, nincs olyan ambícióm, hogy fölérjek hozzá.

Válaszok:
ancilla | 2016. november 3. 13:36

Ámen. De azért ugye sejted, milyen eredményeket hoznának a katolikusnak kereszteltek körében végzett közvéleménykutatások, ha földobnál néhány alapkérdést a katekizmusból? A kilencvenes évek elején végzett ilyeneket Tomka Miklós...

Mondjuk izgalmas történelmi kérdés, hogy kik is voltak ezek a Luther előtti Bibliafordítók. Az biztos, hogy a reformáció nagyjából a husziták óta benne volt a levegőben egész Németországban.

Nem tudom mire vélni ezt a mondatot.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. november 4. 7:47

Az egyházamnak tartozom azzal, hogy katolikusként időnként értékeljem a hülyeségeidet. Ha nem válaszolsz, a te dolgod.

Vannak példaképeim a korszakából. Apor Vilmos, Slachta Margit, Salkaházi Sára, Tóth Tihamér, Sík Sándor, Szerb Antal, Mindszenty József, Kerkai Jenő, stb.

Bangha Béla nincs a példaképeim között. Sajnálom.

Vajh szétszednek é ha leírom, mit gondolok Ferenc pápa felől? Azt, hogy tudja, tévednek a tévedhetetlenek,sokban tévednek, már azért is, mert az Írásban sem simmel minden. Mindjárt az elején azt írja, szóval teremtette az embert, utána meg azt sajátkezűleg, sárból gyúrta,holott valószínűleg a már melévő állatokból ejlesztette.
És a többi világról,értelmes lényekről mér hallat, amikor azokról Indiában és a mayáknál is tudnak?
Ismerte teremtményeit, tudta, hogyan fonak cselekedni, mért tiltotta volna el a tudást, hisz észt adott nekik, de mért tette volna őket örökéletűvé, hát már milyen sokan vagyunk,mint hal a konzeervdobozban már olyan sűrűn volnánk.
Évát mért Ádám bordájából csinálta volna, az Y kromoszómákat ki kellett volna piszkálni belőle,
Mért kellett volna szedetlen hayni két fát, eyék a madarak és a hernyók a termést - a tilalom inkább az őserdőben , a hordavezértől származhatott, aki féltve a hasát, tabuvá nyilvánította a két gyümölcsfát.
Állatokat öltek, embereket öltek áldozatul - mért nem mondta soha, hogy nem eszik belőle, ne tegyék - lám, ábel is megúszta volna.
Noli me tanere, mégnem mentem fel atyámhoz - mondja Jézus Mária Magdolnának - de három nap is eltelt, az Atya mé se fogadta, amikor a Fénylény még enem is fogadott - talán sajnálta felvilágosítani, hogy nem ő az apukája?
Ferenc pápa azt is tudja, nem szólhat a tévedhetetlenek ellen, mert elcsapják, talán meg is ölik mittehetne? Jézus szeretettana szép, azt kell neki is hangoztatni. És nem érti az európaiakat, otthon már mindenféle népség van, semmi bajuk eymással. Ő nem tud a százéves török uralomról a magyarság mefogyatkozásáról, Trianaonról, és arról, román, szerb, tót, osztrák mind attól fél, az arabok makd úgy bánnak velük, mint ők a magyarokkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés