„Ideje lenne az apák szerepét is kulcsfontosságúként kezelni”

2016. október 26. 16:24

Dr. Hidvégi Márta
Családháló
Apa csak egy van? De mi van akkor, ha ez az apa nem vágyik az apa szerepre? És mi van azokkal a gyerekekkel, akik egy szerető apa nélkül nőttek fel? Tudnak jó szülők lenni? Válaszol a pszichológus. Interjú.

Családháló: Hogyan tudja egy kisgyermek feldolgozni az édesapja hiányát, ami talán a válásnál a legnehezebb, ahol általában az apa kerül távol a gyerekektől?

Dr. Hidvégi Márta: Mindenképpen nehéz az egész családnak. Ez egy olyan feldolgozhatatlan trauma, hogy ezt elő kell készíteni, és minden attól függ, hogy milyen indulati, érzelmi világa van a házaspárnak. Ha nagy bennük az indulat egymás ellen, akkor óhatatlanul áttevődnek ezek az indulatok a gyerekkel kapcsolatos dolgokra is. Ilyenkor jön a primitívebb megoldás, amikor a szülők a gyerekkel üzengetnek egymásnak, és a gyereket bevonják az egymással történő harcba is. (...)

A látogatás megoldása nagyon komplex feladat, mert arra oda kell figyelni, hogy a gyermek ne sérüljön, és ne sírjon, ha az apja hol megy érte, hol nem. Nem az édesanya feladata továbbá, hogy a gyermeknek elmagyarázza, hogy az édesapja miért nem ment érte. Itt az apának kell leülnie a gyerekkel és elmondania neki, hogy miért nem ment érte, vagy miért nem tudja elvinni magával a megbeszélt időben.

CSH: Milyen károkat okoz egy kisfiú, illetve kislány életében az, ha apa nélkül nő fel?

Dr. Hidvégi Márta: Teljesen összetett a kérdés. Nem az számít, hogy a gyermek fiú vagy lány, hanem az milyen volt a kapcsolat kettejük között, amikor ez az elválás történt. A kisgyerek életében sokat számít a válás bejelentése: ha hirtelen kapja ezt az információt, az sokkoló tud lenni. Ha ezt a bejelentést előkészítik, és a lehető legszelídebben adják elő a szülők, az segíthet ezt a traumát csökkenteni.

Úgy vélem nagyon nagy az apahiány a mostani válásoknál. Nincs meg a mintája a férfiaknak ahhoz, hogy tudják mi a szerepük a családban. Gondoljunk bele, a gyereket egész életében szinte csak nők veszik körül. Az orvosnők, a védőnők, és az oktatók többsége is nő. Azt veszem észre, hogy a fiúk a mai generációban nagyon el vannak nőiesedve. Nincsenek férfi mintáik. Nem tudják miként viselkedjenek a nőkkel, hogyan kezeljék a konfliktushelyzeteket, és még a mimikájuk valamint a gesztusaik is nőiesek. Mintára lenne szükségük, és ez az, ami hiányzik a fiúknak leginkább, ha apa nélkül nőnek fel. A lányoknál pedig az a legrosszabb, amikor a kislányt az édesanyja elkezdi felnőtt barátnőként kezelni és elmondja neki azokat az érzelmeket, amiket az elvált férje iránt érez, és ez nagyon megzavarja a kislányok fiúkhoz való kapcsolatát.

(...)

CSH: Mennyire tud egy férfi jó apa lenni, ha apaminta nélkül nőtt fel?

Dr. Hidvégi Márta: Ez nagyon személyiség függő. Fontos, hogy ez a férfi megfelelő párt válasszon, és az is számít, hogy a nő milyen hatással van rá. A másik központi dolog, hogy a férfi édesanyja el tudja-e fogadni azt, hogy egy másik nő is belép ebbe az életbe. Az egyedülálló édesanyák szinte szimbiózisban élnek a fiúgyermekükkel, hiszen nincs másik férfi a kettősükben. Éppen ezért a felnövő és családot alapítani akaró fiúnak gátja lehet az édesanyja.

(...)

CSH: Egy anya lehet egyszerre apa is?

Dr. Hidvégi Márta: Nem. Egészen biztosan nem, mert így fals képet kap a gyerek a világról. Hallottam példákat, ahol az anya azt mondta, hogy a szíve majd' megszakadt, amikor büntetnie kellett, de úgy volt vele, hogy a gyermekének tudnia kell, hogy egy férfi már megbüntette volna a viselkedéséért. Ez így nem megy. Ösztönösen azt a szerepet kell csinálnunk, ami a személyiségünkhöz tartozik. Nem lehet anya és apa is egyszerre valaki. Sőt, az meg még rosszabb, ha az édesanya emlegeti is, hogy: »sajnos nincs apád, és látszik is rajtad, hogy neveletlen vagy«. Ezek mind olyan mondatok, amik rombolnak. Nem életszerű ez a viselkedés.

Sokszor látom Facebookon, hogy az anyai szeretet mennyire hangsúlyos, hogy az anyát mennyire meg kell becsülni... Hol van az apa a képben? A média, a közhangulat is azt hangsúlyozza, hogy csak az anya a fontos. Az apa ugyanolyan meghatározó. Más szerepe van a gyereknevelésben, de az is jelentőségteljes. És érzelmileg is szükség van az apák jelenlétére. Ideje lenne az apák szerepét is kulcsfontosságúként kezelni.

(...)

CSH: Magyarán a szüleink a hibásak a rossz párkapcsolatainkért?

Dr. Hidvégi Márta: Az se jó, ha hibáztatjuk őket, de végül is emiatt van. Ők nem tehetnek arról, hogy ösztönből hogyan nevelnek. Amikor azonban már látszik, hogy a gyerek lelki gondokkal küzd, mindenképpen érdemes lenne változtatni. El lehet menni nevelési tanácsadóhoz, de más szakemberhez is megkérdezni azt, hogy egyedülálló szülőként miben kéne változtatni, ha úgy tapasztaljuk, hogy a jelenlegi módszerünk nem válik be.

CSH: Beszéltünk róla, de van olyan életkor, életszakasz, amikor kiemelten fontos az apa szerepe?

Dr. Hidvégi Márta: 0-100 éves korig. De nem apafigurára, hanem apai szeretetre és figyelemre van szüksége a fiúknak, lányoknak egyaránt.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés