Kampány indult a fejlődési rendellenességek államilag finanszírozott korai szűréséért

2016. október 24. 9:51
A Babagenetika Egyesület kampány indított a fejlődési rendellenességek államilag finanszírozott korai szűréséért, mert tapasztalatuk szerint kevés információ jut el a várandós anyukákhoz, sokan pedig nem tudják finanszírozni a teljes vizsgálatsort. A témában szombaton szakmai napot rendeztek genetikus, nőgyógyász, védőnő, gyermekorvos részvételével.

Sevcsik M. Anna, az egyesület elnöke elmondta: a tapasztalat az, hogy nem kapnak elég információt a nők a várandósság idején az elérhető vizsgálatokról. Azt szeretnék elérni, hogy a kismamák alanyi jogon, térítésmentesen juthassanak hozzá a különböző diagnosztikákhoz. Hangsúlyozta, nem a vizsgálatok kötelezővé tételét szeretnék elérni, de úgy látják, hogy nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak a teljes vizsgálatsort.

Céljuk továbbá felhívni a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára, mert óriási szerepet játszanak abban, hogy a szülők időben megismerjék születendő gyermeküket, megismerjék az esetleges alternatív állapottal együtt járó életformát, és a szülőkkel együtt az orvosok is fel tudjanak készülni arra, ha az újszülöttnek esetleg speciális ellátásra lesz szüksége, akár azonnal a megszületése után.

Tapasztalataik azt mutatják, hogy a terhesgondozás során a tájékoztatás sok esetben csak a kötelező vizsgálatokra terjed ki, a választható szűrésekkel kapcsolatban nem vagy alig kapnak információkat a kismamák. Ez azért jelent gondot, mert a kötelező vizsgálatokkal nem ismerhető fel minden súlyos probléma, csak a gyakoribbak – ismertette az egyesület elnöke. 

Hozzátette: az egyesület akkor is próbál segítséget, támogatást nyújtani, ha valakinél a genetikai eredmény eltérést mutat, elismert szakemberek közreműködésével biztosítva a támogató közeget. A témában szakmai napot rendeznek genetikus, nőgyógyász, védőnő, gyermekorvos részvételével.

A kampányhoz egyelőre online módon lehet csatlakozni, a szervezők a kampányban megfogalmazottakat szeretnék eljuttatni a döntéshozókhoz is. A mozgalomról még az egyesület honlapján lehet tájékozódni, onnan idézünk: 

Mi úgy gondoljuk, hogy minden várandós nőnek, leendő szülőnek joga van az objektív tájékoztatáshoz, ahhoz, hogy minden fontos információt időben megkapjon. Ezért célunk, hogy eloszlassuk a tévhiteket és minél pontosabb képet adjunk:
• az életkornak megfelelő ideális vizsgálati módszerekről
• a vizsgálatok menetéről, elérhetőségéről
• a szűrések esetleges kockázatairól
• a szűrések hatékonyságáról
Fontosnak tartjuk, hogy állami szinten is megvalósuljon a megfelelő kommunikáció a genetikai vizsgálatokkal kapcsolatban, és kiemelt célunk, hogy ezek a speciális szűrések állami támogatást élvezzenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés