Nem tetszett a katolikusoknak Clinton és Trump show-ja

2016. október 21. 11:58
Pfujoltak és morogtak a vendégek New York évente megrendezett katolikus jótékonysági gálavacsoráján, hiszen azon Donald Trump és Hillary Cinton is egymást sértegető, személyeskedő, durva beszédet mondott. Az est résztvevői a sajtókommentárok alapján arra számítottak, megússzák a két politikus megjelenését, ám végül Clinton is és Trump is eleget tett Timothy Dolan bíboros meghívásának.

Hillary Clinton demokrata párti és Donald Trump republikánus párti elnökjelölt humorizált, de a közönség nemegyszer morgással fogadta bonmot-ikat a New Yorkban hagyományosan minden évben megrendezett katolikus jótékonysági gálavacsorán, helyi idő szerint csütörtök este. 

Az amerikai sajtó csütörtök délutántól jószerével már mással sem foglalkozott, mint a manhattani Waldorf Astoriában rendezett katolikus jótékonysági gálavacsorával, amelyre Timothy Dolan bíboros, New York érseke meghívta mindkét elnökjelöltet. A szerdai elnökjelölti tévévita személyeskedő hangneme, sértegetései és általában is feszült légköre miatt azonban még azt is kétségesnek tartották, hogy mindkét elnökjelölt megjelenik.

Pfujoltak és morogtak a vendégek

Donald Trump és Hillary Clinton azonban - az első sajtókommentárok szerint - meglepte a vendégeket: nemcsak hogy megjelentek (Clinton egyedül, Trump a feleségével), hanem tréfákkal és élcelődésekkel megtűzdelt beszédeket is mondtak. E beszédek azonban nem voltak mentesek a személyeskedő, sőt, nemgyszer durva támadásoktól, s a kötelezően szmokingban és nagyestélyiben pompázó vendégsereg időről-időre mindkettőjüket megmorogta, vagy kipfujolta.

Először Trump mondott beszédet. A republikánus elnökjelölt humorba csomagolva ugyan, de sok mindent felhozott a kampányból. Például azt, hogy a mostani elnökválasztási kampányban a sajtó szerinte minden korábbinál elfogultabb és manipulatívabb. „Bizonyítékot akarnak?” – kérdezte Trump. Majd válaszolt rá: „Michelle Obama beszédet mond és mindenki imádja, azt mondják, fantasztikus, s azt gondolják, hogy Michelle Obama is nagyszerű. Aztán az én feleségem, Melania, elmondja ugyanezt a beszédet, őt meg kikezdik érte”. Trump azon ironizált, hogy a republikánus elnökjelölő konvención Melania Trump beszédében volt néhány plagizált mondat, amely Michelle Obama nyolc évvel korábbi beszédében szerepelt.

Vlagyimir Putyin egészséges lovat szokott megülni

Donald Trump azonban nemcsak élcelődött. Hillary Clintonról mosolyogva kifejtette, hogy „korrupt”, majd azt fejtegette, hogy katolikus-ellenes. Ez utalás volt az egyik WikiLeaks-dokumentumra, amelyből az derült ki, hogy Clinton kampánycsapata megújulásra hivatkozva „tavaszt”, forradalmat szeretett volna előidézni az amerikai katolikus püspöki karban.

Hillary Clinton sem takarékoskodott a vaskos sértésekkel. Igaz, némi öniróniáról is tanúságot tett, amikor arról szólt, hogy ezért a beszédéért nem kér honoráriumot, vagy amikor a saját erőnlétéről beszélt, de aztán így folytatta: „Donald tényleg olyan egészséges, mint egy ló. Tudják, az, amelyet Vlagyimir Putyin szokott megülni”. A kemény szavak ellenére is, a két elnökjelölt a végén kezet fogott egymással. Ez elmaradt a szerdai elnökjelölti vita előtt és után is. 

A jótékonysági gálavacsorát a katolikus egyház évente szervezi, New York állam egyik volt kormányzója, Al Smith emlékének tiszteletére, aki az állam első katolikus kormányzója volt, a múlt század húszas éveiben. A jótékonysági estélyen - a választások évében - az 1960-as évek óta mindig részt vesznek az elnökjelöltek is. A tegnap esti vacsorán hatmillió dollár gyűlt össze, amelyet a New Yorkban élő szegények között osztanak majd szét.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár, hogy egy sem válaszol neked azok közül, akiknek nem tetszett a hozzászólásod.
Kíváncsi lennék az érveikre!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés