Nagypéntek

2016. október 17. 10:34

Dávid Ferenc
Népszava

Ha mindenképpen szükség van egy újabb fizetett munkaszüneti napra, akkor én a december 24-ét jelöltem volna meg, amely hitbéli, családi és szakmai szempontok szerint is ésszerűbb megoldás.

„A bolti kiskereskedelmi egységek vonatkozásában bizarr lehet a helyzet. Húsvét vasárnapján és húsvét hétfőjén nyilvánvalóan továbbra is zárva tartanak az üzletek. A mostani gyakorlat szerint viszont nagyszombaton nincs kereskedelmi tilalom, mivel nem munkaszüneti nap, hanem szombatra eső heti pihenőnap. Hogy’ is lesz? Nagypénteken zárás, nagyszombaton nyitás? Vagy négy napig teljes boltzár?

A fizetett munkaszüneti napok emelése (tízről tizenegyre) csökkenti a nemzetgazdasági szintű éves munkaidő-alapot, ami akár több tízmilliárdos nagyságrendű termelési/szolgáltatási érték kieséséhez vezethet. Mérlegelték ezt a kezdeményezők? Arra is kíváncsi vagyok, hogy a hívek - felbuzdulva a "munkanélküli" nagypéntek sikerén - mikor állnak elő újabb, nagy népszerűségnek örvendő indítvánnyal. Emlékeztetek arra, hogy ugyancsak 2011-ben volt parlamenti kezdeményezés augusztus 15. munkaszüneti nappá tételére, szintén egy KDNP-s képviselőtől, amelynek törvényjavaslati indoklásából csak egy mondatot idézek: »úgy gondolom, hogy Nagyboldogasszony hivatalos ünneppé, munkaszüneti nappá tétele a nemzet egész áldásává lehet«. Tehát ötlet van: felkészül Vízkereszt (január 6.).

Az üzleti szektor véleményére a mostani bejelentést megelőzően sem tartottak igényt. Így utólag azért megosztom az olvasóval álláspontomat: ha mindenképpen szükség van egy újabb fizetett munkaszüneti napra, akkor én a december 24-ét jelöltem volna meg, amely hitbéli, családi és szakmai szempontok szerint is ésszerűbb megoldás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/25683