Kávé és Népszabadság

2016. október 17. 10:03

D. Horváth Gábor
Magyar Nemzet
Szeretnénk az aggódókat megnyugtatni, ha ugyanilyen lehetetlen helyzetbe kerülne a Magyar Hírlap vagy a Magyar Idők, akkor az ő alkotói közösségükkel is hasonló formában vállalnánk szolidaritást.

„Nem szerencsés, ha a sajtó önmagával foglalkozik, de van pár olyan ügyünk, amelyet nem feltétlenül ért mindenki. Az egyetértők mellett másokból bosszankodást váltott ki, hogy szolidaritást vállalunk a hozzánk képest más beállítottságú, de 2016-ban már független Népszabadsággal, s hogy az alkotói közössége számára felületet biztosítunk cikkeik közzétételére. Szeretnénk az aggódókat megnyugtatni, ha ugyanilyen lehetetlen helyzetbe kerülne a Magyar Hírlap vagy a Magyar Idők, akkor az ő alkotói közösségükkel is hasonló formában vállalnánk szolidaritást.

Annak, hogy mindezt egyoldalúan és annak ellenére tesszük, hogy tudjuk, az előző 26 évben a balliberális oldal soha ilyen gesztust nem tett a jobboldali sajtó mellett – ami fordítva is igaz –, megvan a maga oka. Leegyszerűsítve a dolgot: eljött az ideje felismerni azt, hogy rossz szokás, ha az ember azért hívja meg felebarátját egy kávéra, mert az majd úgyis visszahívja. Nem. Az ember azért hívja meg a másikat, mert épp így gondolja helyénvalónak, valamiért így esik neki jól stb., és nem a feltétlen viszonosságért. A meghívás ráadásul egy elnémult újság esetében nem öncélú. Szakmájukat komolyan gyakorló újságírók által megírt cikkek, riportok megjelenése az olvasók sokoldalú tájékozódását szolgálja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szakmájukat komolyan gyakorló újságírók által megírt cikkek, riportok megjelenése az olvasók sokoldalú tájékozódását szolgálja.”

Mint tudjuk a Népszabadság ujságírói szakmájukat komolyan gyakorló újságírók.

Ezeket mondta Heinrich Pecina, a felfüggesztett Népszabadságot is kiadó Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője a Profil című osztrák gazdasági hetilap hétfői nyomtatott kiadásában megjelent interjúban.

1. "A lap munkatársai inkább a fizetésük, mintsem az újság jövője miatt aggódtak".

2. Kifogásolta, hogy a Népszabadság meg akarta tartani a korábbi privilégiumokat, például azt, hogy írhassanak a lapba a szocialista párt régi, kiérdemesült funkcionáriusai, akiket azután mint szerzőket fizettek ki.

3. Elmondta: úgy képzelte, hogy fel lehet fejleszteni a lapot, mert becslései szerint a magyar lakosság 40-50 százaléka kormánykritikus, „az öreg posztkommunistáktól a fiatal baloldali liberálisokig", akiket „az Orbán elleni gyűlölet tart össze".

4. Őket kellett volna a lapnak megszólítania, de várakozásai nem teljesültek.

5. Elmondása szerint az újságíróknak szabad kezet adott, csupán az volt a kérése, hogy olyan témákról írjanak, amelyek érdeklik az embereket.

Mondotta Heinrich Pecina, a felfüggesztett Népszabadságot is kiadó Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője a Profil című osztrák gazdasági hetilap hétfői nyomtatott kiadásában megjelent interjúban:

1. Az újságot újra akarták indítani a szerkesztőség bevonásával, azonban a lap munkatársai „inkább a fizetésük, mintsem az újság jövője miatt aggódtak".

2. 2014-ben régi üzleti partnerként őt kérték meg a portfólió egy részének átvételére. Ennek feltétele volt, hogy a csomagban lévő regionális lapok és országos média mellett az 1956-ban az MSZMP által alapított, majd a rendszerváltozás után az utódpárt MSZP által tovább irányított „kényes" lapot, a Népszabadságot is átvegye.

3. Kifogásolta, hogy a Népszabadság meg akarta tartani a korábbi privilégiumokat, például azt, hogy írhassanak a lapba a szocialista párt régi, kiérdemesült funkcionáriusai, akiket azután mint szerzőket fizettek ki.

4. Elmondta: úgy képzelte, hogy fel lehet fejleszteni a lapot, mert becslései szerint a magyar lakosság 40-50 százaléka kormánykritikus, „az öreg posztkommunistáktól a fiatal baloldali liberálisokig", akiket „az Orbán elleni gyűlölet tart össze". Őket kellett volna a lapnak megszólítania, de várakozásai nem teljesültek.

5. Arról is beszélt, hogy felbosszantotta Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének kiállása a Népszabadság mellett. A politikus Twitter-bejegyzésében magyarul fejezte ki szolidaritását. Heinrich Pecina szerint az elnök a „mi pénzünkből él", nem vállalkozó, így nem kell törődnie azzal, hogy munkahelyeket biztosítson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés