Bejelentés

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek

2016. október 14. 14:57
Orbán Viktor a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén úgy fogalmazott: a reformáció emlékéve alkalmas pillanat arra, hogy ezzel a lépéssel a nagypéntek méltó megünneplését segítsék.

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén, pénteken Budapesten. Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, az áldozatok és üldözöttek emlékére rendezett eseményen a kormányfő köszöntőjében kiemelte: a reformáció emlékéve alkalmas pillanat arra, hogy ezzel a lépéssel a nagypéntek méltó megünneplését segítsék.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a diktatúra hideg valósága felőrli az emberi méltóságot, utána általában üresség, megcsappant életerő marad. Hozzátette ugyanakkor: Magyarországon „a hőseink győztek, mert elérték, hogy ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk”, (...) az utódokra nem a diktatúra negyven évnyi nyomasztó sötétségét, meghasonlást, hanem a kiállás, a bátorság, a hősiesség és a nagyság dicsőségét hagyták örökül. (MTI)

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Nagy Csütörtök, Nagy Feró, Nagy Akármi,....mikor lesz ünnep?

Így most már még jobban látszik , hogy Jézus értünk magyarokért is szenvedett...

Csak dolgozni ne kelljen, majd az áhítat jóllakat.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. október 14. 22:46

Milyen büdös pronyó prolinak kell lenni ahhoz, hogy ne értsd a munka, a javadalmazásod és megélhetésed közötti összefüggéseket?

Nem kell babonákkal takarózni, ha csökkenteni akarják a munkaórák számát, vezessék be a 7 órás munkanapot. Ja hogy ahhoz nincs elég cojones...

Sztálin szülinapja nem ateista ünnepnap. Amúgy meg kimondottan retardált dolog a babonák elutasítását politikai irányzatokkal keverni.

Válaszok:
aeidennis | 2016. október 14. 22:33

Majd fohászkodnak ál-szent Gyurcsány Ferenchez...

Mint sok más keresztény országban.

Azért nem, mert dec. 24 nem egyházi ünnep.
"Szenteste" van éjféli misével. Az este pedig a család ünnepe.
25. és 26 Karácsony.

Örülök, hogy segíthettem.

Nagypéntek nagyböjt. :-)

Helyes.
Örökös gyásznap.

Ha már felekezetek, a Pünkösdhétfőt lehetne elhagyni a mai katolikus liturgia szerint. Mivelhogy a Pünkösd után egészen adventig Pünkösdi idő van.

De kétségtelen, hogy ezt a megfontolást csak a II. Vatikáni Zsinaton vezették be, úgyhogy hitvita nem lesz abból, ha valaki ünnepel Pünkösdhétfőn.

De ha mondjuk a Pünkösdhétfőt le lehetne cserélni Nagycsütörtökre, én lengetném a karomat, hogy hurrá!

Ez egy örömteli hír.

Te, mint zsidó, - azt nem tudom, hogy vallásos-e vagy sem, bár azt írtad, hogy "a nem keresztény hívő" - tiltakoztál a szombati munkaszünet miatt? Vagy örültél, hogy szabadon gyakorolhatod a vallásodat.
Nagypéntek egy van évente, szombat minden héten.
Kibírjátok.
A hitetlenek örülni fognak minden munkaszüneti napnak.
Pontosan kikre és milyen ünnepeikre gondoltál?

Szerintem inkább szemléleti kérdés: ontológiailag a Nagypéntek a lényeg: ekkor tette értünk Isten a legnagyobbat. Egzisztenciálisan viszont a Húsvét: ekkor tapasztaltuk meg, hogy Isten mit tett értünk.

Nem lehet egyik szempontot sem érvénytelennek vagy tévesnek nyilvánítani.

Mondjuk ha már ontológia, van nálunk, katolikuséknál egy (nem kötelező) ferences teológia, ami azt mondja, hogy a Megtestesülés a lényeg: amikor a Fiú emberré lett, mindent vállalt értünk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés