Bayer Zsolt megbukna evangélikus hittanból

2016. október 14. 10:22

Béres Tamás
Kötőszó

Bayer Zsolt gyomorforgató igénytelenségét, a kormány iránta megnyilvánuló támogatásának cinikus magyarázatait és az állami kitüntetéseiket tiltakozásként sorban visszaszolgáltatók magas számának botrányos hírét nem lehet Luther nyakába varrni.

„Ha elfoglaltságai megakadályozzák ebben, nem kell tudnia Balog Zoltánnak az Evangélikus - Római Katolikus Egység Bizottságának nemzetközi és hazai eredményeiről sem.

Ám Bayer Zsolt gyomorforgató igénytelenségét, a kormány iránta megnyilvánuló támogatásának cinikus magyarázatait és az állami kitüntetéseiket tiltakozásként sorban visszaszolgáltatók magas számának botrányos hírét mégsem lehet Luther nyakába varrni még egy elejtettnek szánt, övön aluli rúgással felérő megjegyzéssel sem. A szándék érthető.

Az elmúlt években, a Luther kritikus megbecsülésén nevelődő evangélikusok vezetői között egy sem akadt, aki kritika és fenntartások nélkül felsorakozott volna a kormányzati propaganda mögé. Az építő kritikát, a veszélyre való figyelmeztetést azonban meg is lehetne becsülni.

Bayer Zsolt megbukna ma a tizedik osztályos evangélikus hittananyagból, ha az egyház jelenlegi törekvéseivel annyira nem lenne tisztában, ahogy ezt róla a miniszter az interjúban feltételezi. Balog Zoltán pedig alighanem máris megbukott a testvéregyházak ökumenikus támogatása, a politika és teológia megkülönböztetésének képessége, valamint a rosszindulatról való lemondás erénye terén.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/25616