Reggae-t nyomtak a templomban a pap-rockerek

2016. október 6. 9:40
A tiszafüredi katolikus templomban egyórás hangversenyt adott a katolikus papokból álló PáterRock együttes. Eljátszották például az Ocho Macho Jó nekem című dalát is.

Az öreg raszta tanítja, everything's all right” – zengte a tiszafüredi templomban a katolikus papokból álló PáterRock zenekar.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha kiviszik az oltáriszentséget a templomból a koncert idejére , és nem misén zenélnek így , nincs ebben semmi bűnös . Más kérdés , hogy mennyire kell az aktuális divatokból tőkét kovácsolni a lelkipásztorkodás számára . Az atyák jószándéka vitathatatlan , de félő , ha nem Krisztushoz , hanem "bulira" vezetjük a népet , akkor előbb-utóbb elmaradunk , mert a "bulit" a világ jobban csinálja...

De egy "jófej" pap könnyebben vezeti Krisztushoz a fiatalokat.

Mondjuk , Néri szent Fülöp "jófej" volt . Szent Maximilián Kolbe nem tudom , az volt-e . Azt akarom ezzel mondani , hogy valóban sokféle legitim eszköz , és pap-emberi karakter van arra , hogy Jézushoz vezessük az embereket , de minden csak akkor tartósan hatékony , ha Az Úr Jézust szeretteti meg , s nem a szórakozást ...

Ez a zene úgynevezett paraliturgikus esemény keretében zajlik . Erre nincs kötelező szabályozás . A zenei és szöveges ízlésficamok biztosan nem valók még ide sem .

Azért ezt paraliturgikus eseménynek nevezni enyhe túlzás. Paraliturgikus esemény például a ház- vagy a búzaszentelés, de nem ez. Ez egy vegytiszta profán koncert (egyébként elég igénytelen), amit történetesen fölszentelt papok adnak elő.

Profán esemény és profán esemény között is van egyébként különbség: moderált rockkoncertet szerintem adhatnak papok is, de tinibuliban táncolniuk szerintem méltatlan a hivatásukhoz, és kőkemény szereptévesztés.

A tiszafüredi templomi koncerttel kapcsolatban két kifogásom van:

1. ezt a profán dolgot szentségtörés Isten házában megrendezni, ezt éppen az előadóknak kellett volna a leginkább tudni. Tiszafüreden nincsen művelődési ház, esetleg plébániai közösségi otthon?

2. az új rítust követő papok addig alkalmazkodnak ruházatban, viselkedésben, lelkiségben a profán világhoz ("jófejkednek"), hogy kivetkőzve papi mivoltukból már senki számára nem jelentenek ehhez a hivatáshoz vonzó példaképet: "Miért legyek pap mindenféle kötöttségekkel, ha ezek semmivel sem különbek nálunk?!"

Így nézve egy ilyen jó szándékú, mégis balgán kivitelezett koncert merő lelkipásztori öngól...

Bocsánat , tisztázzuk a fogalmakat : a katolikus egyházban minden , ami nem liturgia , az para-liturgia / para =melletti / .

Minden katolikus hívő hit/re/térítő , ha szeretetével példát ad Krisztus jóságáról , az örök élet reményéről .

Ez természetesen így van, és ezek a papok éppen ezt eszik.
A fiatalokat így lehet "megfogni".

Azért ezt szerintem te sem gondolod komolyan.

Dunát lehet rekeszteni azokból a példákból, amiket az új rítus bevezetése óta elkövettek katolikus templomokban a liturgián kívül és sajnos azon belül is. Ezeket egy hagyománytisztelő, "tisztes mértékkel, szent szeméremmel" rendelkező katolikus mégsem tekintheti "paraliturgikus" eseménynek.

Ezek szentségtörő dolgok, hiszen a profán dolgokat a Legszentebb részére kijelölt helyen, a templomban, sőt gyakran a szentélyben követik el.

Ez a rendezvény sem összevethető egy betlehemes játékkal, egy borszenteléssel, vagy akár egy egyházzenei előadással: ez nem volt más, mint egy silány rockkoncert. Ha te ezt össze tudod kötni a vallásossággal (ez nélkülözhetetlen a paraliturgikus eseményeknél), akkor egy buziparádét is körmenetnek tekinthetsz, csak mert páran keresztet és reverendát vesznek ott magukra.

Ne mossuk össze a dolgokat, a nyelvőrhuszárkodással ne csapjuk be magunkat és másokat. A PáterRock papjai és a vendéglátó plébános itt - minden jó szándékuk ellenére - átléptek egy olyan határt, amivel nekik papként abszolút tisztában kellett volna lenniük.

Bízzon a katolikus egyházi hatóságban , az közbelép ha kell .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában