„Már a gagyogás időszakában érdemes odafigyelni...”

2016. október 4. 21:11
Dávid Katalin
családháló.hu
Dávid Katalin logopédussal arról beszélgettünk, hogy a gyerekek beszédfejlődésének a kezdetekkor milyen lépcsőfokai vannak, mi az, amire oda kell figyelnünk szülőként. Mikor van szükség logopédusra, hány éves kortól. Interjú.

- A csecsemő születésétől kezdve kiad hangokat. Mikortól mondhatjuk a hang kiadására, hogy az már beszéd?

- A beszédre egy éves kortól válnak képessé a gyerekek. Előtte, egy nagyon hosszú folyamaton megy keresztül, amíg készen áll a szervezete. Ahhoz, hogy a beszéd megfelelően alakuljon és kialakulhasson, ahhoz kell néhány olyan tényező, ami nélkül nem működik. Az egyik a hallás, az ép hallás, a második az ép idegrendszer, az ép beszédszervek, és nagyon fontos a beszélő környezet. A kisbabánál a második hónaptól kezd a sírás differenciálódni, ami azt jelenti, hogy az anya, vagy egy hozzá közel álló személy már meg tudja különböztetni, hogy miért sír. Másképp sír, ha éhes, ha fáj valamije. Ehhez az időszakhoz képest is sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy felismerje a kapcsolatot a hallás és a hangja között, hogy rájöjjön, hogy amit hall, az a saját hangja. A negyedik, ötödik hónapban kezdődik a gagyogásnak az időszaka, ekkor kezdenek el játszani a hangjukkal.

(...)

- Mikor kell egy szülőnek elkezdeni aggódni, hogy probléma van a gyermek beszédfejlődésével? Ha nem jutott át például a gyerek a gagyogásból az egyszavas mondatokig?

- Már a gagyogás időszakában érdemes odafigyelni. Ha azt hallja egy szülő, hogy színtelen, hogy fátyolos, hogy rekedtes, ha azt veszi észre a szülő, hogy nem játszik úgy a hangjával, ahogy kéne, ez figyelmeztető jel lehet. Illetve ha másfél éves kor után nem mond szavakat, vagy megáll a fejlődés, ha nem gyarapodik a szókincse, hanem beáll egy szintre és azon túl nem igazán akar továbblendülni. A gyerekek között egyébként nagyon sok egyéni különbségek lehetnek, például a fiúknál később indulhat meg. van akinél csak három éves kor körül indul meg igazán a beszéd. Az egyéni különbségek itt nagyon fontosak.

(...)

- Melyik az az életkor, amikortól érdemes szakemberhez fordulni?

- Kicsi korban elsősorban orvoshoz érdemes elvinni: a hallása rendben van-e, a szervei rendben vannak-e. Van-e olyan organikus eltérés, ami miatt olyan a gagyogása amilyen. Igazából egy logopédust másfél-két éves kor körül érdemes felkeresni, és egy home tréninggel, logopédus tanácsadásával megpróbálnak motivációt kelteni a gyerekben, hogy elkezdjen beszélni, meg kell próbálni rávenni a hangadásra, és így tudunk segíteni belökni a fejlődést.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában