Jogállam

Orbán szerint mindegy, hogy érvényes lesz-e a népszavazás

2016. szeptember 29. 18:22
A miniszterelnök szerint politikai értelemben nincs jelentősége annak, milyen lesz a részvétel a vasárnapi kvótanépszavazáson, inkább érzelmileg van jelentősége annak, hogy érvényes lesz-e a referendum. Orbán Viktor a Katolikus Rádiónak adott interjúban azt ígérte: a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor „hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába” és elindul Brüsszelbe.

Orbán Viktor a Katolikus Rádiónak adott, csütörtökön sugárzott interjúban azt mondta: azok, akik nem mennek el, rábízzák a döntést a többiekre. A kormányfő úgy fogalmazott: „kivonulni nem lehet, ennek az országnak vagyunk a polgárai, ha nem veszünk részt a döntésben, bejelentjük, hogy elfogadjuk a többiek részvételével született döntést”. 

A miniszterelnök szerint van jelentősége, de inkább érzelmi jelentősége van annak, hogy érvényes lesz-e a népszavazás. Hozzátette: az ember szeret olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai tudják, mi fontos és mi nem, és amikor fontos ügyről van szó, képesek egyszerre mozdulni. De politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége – jegyezte meg. Orbán azt mondta, a részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok, „vagy csak össze vagyunk hajigálva”.

A migránsválság megoldásáról közölte, a segítséget kellene küldeni, nem pedig a bajt behozni az EU-ba. Ezért a jó segítés az, ha nem elvonják az erőforrásokat, embereket a világ nehéz sorsú térségeiből, hanem a jó képességű embereket is segítik ottmaradni és szerepet vállalnak ezeknek az országoknak a fejlődésében – hangsúlyozta.

Orbán Viktor szerint a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor „hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába” és elindul Brüsszelbe. Elmondta, az uniós vezetőkkel azt beszéli meg, mi lesz azzal a brüsszeli döntéssel, hogy ha sok migráns érkezik a kontinensre, akkor felső korlát nélkül, kötelező erővel szétosztják őket a tagállamok között. Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt – tette hozzá. Ha a magyar nép egyértelművé tette mit akar, vagy mit nem akar, akkor ennek érvényt kell szerezni Brüsszelben – közölte a miniszterelnök.

A magyar népszavazás nem azért fontos, mert sok ember mondott valamit, hanem azért, mert egy demokráciában, ha az emberek mondanak valamit annak súlya van, nem lehet figyelmen kívül hagyni – fejtette ki, rámutatva arra, hogy az EU demokratikus közösségnek tartja magát.

Orbán Viktor beszélt arról is, az európai demokrácia egyik legcsúnyább történetének, erőszaktételnek tartja, hogy az Európai Unióban négy tagállamot – Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Romániát – átverve született döntés a kötelező kvótáról. Kitért arra is, hogy a kormány már tárgyal arról, hogy önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítson fel.

(MTI)

Kiss Brigitta
2016. September 29. 18:42
A népszavazás megpendítése óta mondják sokan, hogy ennek a referendumnak ebben a formában semmi értelme, teljesen fölösleges rá milliárdokat elkölteni. De hogy ezt lényegében maga Orbán Viktor is elismerje a kampány véghajrájában, arra szerintem kevesen számítottak.

Márpedig akárhogy is nézzük, a miniszterelnök szavait nem nagyon lehet másképp értelmezni, csak így, hiszen a Katolikus Rádiónak adott interjúban azt mondta: politikai értelemben nincs jelentősége a részvételnek, inkább csak érzelmi jelentősége van.

Vagyis teljesen mindegy, mekkora lesz a részvétel, érvényes lesz-e az egyébként általuk kreált szabályok alapján a referendum, ők meg fogják csinálni azt, amit eredetileg elterveztek (és amiről egyébként még nem tudjuk, hogy mi, mert voltak szívesek nem elárulni előre).

Így viszont ez az egész nem lesz más, mint egy NAGYON drága közvélemény-kutatás.
Válaszok:
Morgen | 2016-09-29 18:49:57
péterx | 2016-09-29 18:53:02
ThunderDan | 2016-09-29 18:56:16
Berecskereki | 2016-09-29 19:13:06
br-o | 2016-09-29 19:29:05
Onurisz | 2016-09-29 19:50:48
marko11 | 2016-09-30 13:07:49

Összesen 316 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Be alakoskodj, elem!

Az nem mindegy, hogy képes -e nemzetként viselkedni a lakosság az utolsó történelmi pillanatban.
Ha nem, több ilyen már nem lesz.
Politikailag mindegy!
Mert most nem politikáról, nemzetről van szó!

Te csak össze vagy hajigálva.
Te nem alkotsz közösséget a magyarokkal.
Megmondta világosan.
Nem jutott el az agyadig, hogy ez a szavazás független a pártoktól, a betelepítések mindenkit érintenek.
Persze ha nem itt élsz.... akkor hallgass!

+ Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt – tette hozzá. Ha a magyar nép egyértelművé tette mit akar, vagy mit nem akar, akkor ennek érvényt kell szerezni Brüsszelben – közölte a miniszterelnök."

Csak végig kell olvasni, miz mondott pontosan.

A demokrácia alapvető eleme , hogy a többség dönt . Ha a nem szavazatok többségben lesznek , akkor Orbán nyugodtan mehet Brüsszelbe .

:+ politikai értelemben nincs jelentősége a részvételnek, inkább csak érzelmi jelentősége van. +
Ön félreértelmezi azt, amit idéz!!!

A teljes ballib a politikai jelentőségről ordibál.
Igen , ez a referendum nem a politikáról, a hazáról szól!
Tetszik érteni?

1.Nem lehet másként értelmezni ?...Elvileg MINDENT lehet másként értelmezni , mert kontextusban értünk .
2.Kiss Brigitta belevetít Orbán szavaiba valamit , amit a miniszterelnök nem mondott , csak ő ki akar hallani belőle .
3. Orbán annyit állított , hogy a szavazáson egzaktul mért többségi véleményt elviszi Brüsszelbe ...

Tudod, mit?

Te úgy értelmezed, ahogyan akarod, mert nem tudod érteni, miről van szó.
Ha elolvasod a teljes interjút, nem értheted félre, de nálad semmire sem biztosíték az egyenes, világos beszéd, fletóul jobban tudsz.

Ha nem számít , akkor miért fogalakozik vele ?..

Hát ez olyan ATV-sre sikeredett.

Akkor az lesz , hogy a többségi-demokratikus akaratot egy elvileg demokratikus szerveződésű szövetség , az EU nem negligálhatja .

És azért téma , mert fontos...

Megútilaputatalpára.

Mindegyik népszavazásnak van érzelmi, politikai és jogi jelentősége.
A mostaninak is.

Érzelmi jelentősége. Akarunk e együtt élni olyan személyekkel akiknek nem ismerjük a múltját, gondolkodását, felfogását, akik elutasítják a kultúránkat, erőszakosak, durvák.

Politikai, ha úgy teszik bizalmi jelentősége. Megerősítjük az országgyűlés többségét alkotó pártot, pártokat és megbízzuk őket, hogy képviseletünkben döntsenek.

Jogi jelentősége. Az eredményes népszavazás lehetőséget biztosít a törvényalkotásra, amelyet három évig nem lehet módosítani. A törvény előírhatja a változtatásra a minősített többséget.

Mindez csak következik be, ha a népszavazás érvényes és eredményes. Az utóbbinál több lesz a NEM.

Más a helyzet, ha nem lesz érvényes. Amennyiben magas lesz a NEM szavazatok száma, akkor viszont csak érzelmi hatásról beszélhetünk.

Butaságot állítasz. Kétszer is küldött névrészólú levelet. Ezen túl számtalan esetben nyilatkozott a rádióban, TV-ben és riportban.

Amennyiben nem lesz érvényes a népszavazás az a választók kudarca lesz és a következményét viselhetik reklamáció nélkül.

Jut eszembe!

Te mennyit migránst vállalsz be?

Cseréld már ki a klaviatúrádat, mert olvashatatlan az írásaid. Kapsz rá 48 órát.
Ha ezalatt nem cseréled ki, törölve leszel.

Gondolkozzál és akkor rájössz, hogy miért nem mindegy.

Ímhol a politikai tömegmarketing teljes valójában.
Alá a politikust is úgy kell eladni, mint a mosóport 2.0.

A permanens háború a te fejedben van. Így annyit is érnek a hozzászólásaid.

Elolvastam az összefoglalót, majd a "vezérkommentet" és elcsodálkoztam. Valamelyikünk, Kiss Brigitta vagy én nem tud olvasni, pontosabban szöveget értelmezni. Valamelyikünk rosszul teljesítene a PISA-teszten.

Kiss Brigittán kívül talán senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a van-e értelme a referendumnak és mekkora jelentősége van a részvételi aránynak - két teljesen különböző kérdés.

Egyébként pedig hol a sapka? Egyszer azt tartják politikai hibának, ha az érvényességet tekinti a siker kritériumának a kormány, amikor pedig mégsem, akkor az a baj.

Nem így van , mert a többségi akarat két szintje van rögzítve a szabályban : van egy érvényességet IS adó akarat / mely több mindenre hatalmaz fel / , meg egy egyszerű többséget adó , mely kevesebbre hatalmaz fel / pl. alkotmányt nem lehet vele módosítani / .

A migránsoknak eddig is megmondták , a befogadó határpontokon .

1. Mert Orbán demokratikus politikus , s egy ilyen évtizedekre sorsdöntő kérdésben szükséges a választók véleményének kikérése .
2. A Jobbik pártpolitikai szinten kezeli a kérdést , s hátraarcot csinált a korábbi nagy hazafias határvédelmi álláspontjához képest .
3. Igaza van Orbánnak : aki nem megy el , az rábízta a döntést a szavazni menőkre . Ez a lényeg !

" Így viszont ez az egész nem lesz más, mint egy NAGYON drága közvélemény-kutatás. "

Még mindig olcsóbb, mint 13. havi nyugdíjat adni.

Kecske!
Te hülye vagy!
Ha itt lesznek a kedvenc erőszakolók, akkor lesz csak elérhetetlenül drága minden. Azonkívül: köhög a "Dajcsbank"
Nem árt odafigyelni!
(Te csak azért se figyelj, de aki érti, az figyeljen) !

Tudod, hozzászólásid, alap nélküli okoskodásaid, másokat lenéz megalázó, lenéző jelzőid okán csak még többen utálják a zsidókat. Sok kárt okozol ezzel. Úgy látom, hogy ez a célod, ébren tartani az antiszemitizmust.

Otthon Te baloldali vagy, s megfeledkezel arról, hogy Téged otthon baloldaliként sokszor tartanak a zsidóság árulójának. Ez súlyos személyiségzavarhoz vezet Nálad.

Érdekes adalék a V4-ek egységéhez.

Kiska szlovák államfő ma Rómában hivatalos nyilatkozatban határolódott el Orbán Viktortól, de a lengyel vezetéstől is a migrációs kérdésben.

Tényleg kitűnőek a szlovák-magyar kapcsolatok.

Ezzel együtt másodikán nemmel kell szavaznunk, s nem szabad hallgatni az itthoni árulókra, a külföldről, a partvonal széléről felelőtlenül, illetéktelenül bekiabálókra.

Milyen 1300-ról ordibálsz?
Már régen nem erről szól semmi.

Az ellenzék mindenre kiakad.

Ha túlértékeli Orbán a népszavazást, akkor az a baj, ha nem ezen múlik az üdvösségünk, az a baj.
Akármit mond, mindenen rángatóznak,mint újabban Hillary Clinton, csak nekik még a szájuk is habzik.

Mekkora hiszti! Ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, ami szerintük és állítólag fontos. Teljesen elhiteltelenítették magukat ezzel az aljadék, kapkodó, értelemmentes szavazás-bojkottal, amibe rengeteg pénzüket ölték - de minek, ha úgyis mindegy ?!

Úgy kell nekik. Orbán még csak nem is rángatja a szálakat, táncolnak maguktól. Haláltáncot.

Lehet csűrni-csavarni , de : lesz egy konkrét-kézzelfogható többség a szavazáson , s ha a nem szavazat a több , akkor az nyert .

Az érvényességi küszöb átlépése itt abszolút győzelmet jelentene . A nem szavazatok többsége "csak" relatívat . A baloldal már ott is győzelmet vizionál , ha "csak" nem-abszolút vereséget szenved...

1.Kezdettől fogva tudható volt , hogy 50% körül lesz a részvétel . Orbán kiváló poltikusként minden eshetőségre felkészült .
2. "Kármentés" csak akkor kellene , ha előre biztosnak mondták volna az érvényességet ...
3. Nagy nem-szavazat túlsúly esetén aligha Orbánnak kell magyarázkodnia . Inkább fordítva , a baloldal készíti elő a vereség utáni magyarázkodását .

Igen! Tízmilliárdok mennek el a semmire.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés