Mindannyian jövevények vagyunk

2016. szeptember 27. 11:11

Szemerei János
Kötőszó
Mi is népvándorlás keretében érkeztünk ide, a Kárpát-medencébe. Nem baj, ha ezt nem felejtjük el. Sokan akarnak keresztyénné lenni a menekültek közül. Lehet persze ezt is gyanakvással fogadni, de tényszerűen ez a helyzet. Interjú.

Sokan úgy gondolják, hogy a menekültválság tétje, hogy elveszítjük-e a gyökereinket, avagy újra keresztyén lesz-e Európa. Ön miként látja ezt a kérdést?

Egy kicsit másként. Nagyon nehézzé teszi az egész téma mélyebb megértését az a tény, hogy amit mi keresztyén kultúrának nevezünk, egy olyan kornak az emléke, amikor a nyugati államokban a világi kormányzat szorosan össze volt fonódva az egyházi hatalommal. Ez azért érdekes, mert az iszlám világban, amelytől sokan annyira félnek, most is így van. Ha a keresztyénség megőrizte volna azt a mozgalmi, kisközösségi jellegét, amilyen Jézus korában volt, akkor könnyen lehet, hogy Európában most nem lenne annyi hatalmas katedrális.

Az úgynevezett keresztyén Európa a konstantini politikának a gyümölcse. Igaz, hogy nagyon meghatározó Európa történetében ez a korszak, ám nyilván nem véletlen, hogy az európai nemzetek többsége eljutott odáig, hogy az egyházat és az államot szét kell választani. Ennek a helyzetnek ugyanis elég nagy árnyéka is volt, sok nehézség fakadt belőle. Azt sokan elég régóta tudják, hogy a keresztyén felekezeteknek nem konstantini stílusban kellene jelen lenniük a társadalomban.

Ne éljen bennünk tehát romantikus visszavágyódás a »keresztyén Európába«?

Amire keresztyén Európaként szoktak sokan hivatkozni, az nem is volt annyira keresztyén, mint ahogyan romantizálva visszagondolunk rá. Beépültek az európai társadalomba a keresztyénségből fakadó elemek, de a szó hitéleti értelmében itt sem feltétlenül beszélhetünk keresztyénségről, még ha vezényszóra sokan is jártak templomba. Nagy kérdés tehát, hogy ebbe az állam és egyház összefonódásán alapuló irányba akarunk-e menni, vagy valamilyen más jellegű kapcsolatot képzelünk el az állam és az egyház viszonyában. Jézus korában a zsidó vallás ugyancsak szorosan össze volt fonódva az állammal, ő pedig ezzel szemben egy mozgalmi hitgyakorlatot indított el, kisközösségi alapon.

Nem rémlik, hogy ezek a kezdeti kisközösségek az állam mellett, vagy azzal szemben határozták volna meg magukat.

Így van, és nem is az volt a napi programjuk, hogy állást foglaltak volna az állam katonai, védelmi, pénzügyi kérdéseiben.

Az október 2-án tartandó népszavazással kapcsolatban meg kell-e szólalnia az egyházi vezetőknek konkrét iránymutatással?

Érdekes volt az a körkérdés, amit az egyik médium a különböző egyházak vezetőihez intézett, azzal a felütéssel, hogy a Bibliában is benne van: a ti igenetek legyen igen, a nemetek pedig nem. Ez így igaz, de miért mindig politikai kérdésekben faggat minket a média? Ráadásul a sajtó munkatársai talán nem igazán tudják azt sem, hogy egész más a különböző felekezetek berendezkedése, gondolkodásmódja, belső kommunikációja. Más, mondjuk, a protestáns és más a katolikus szokás e tekintetben. A protestánsok évszázadok óta arra rendezkedtek be, hogy a gyülekezeti tagok többnyire autonómok.

Nem mondjuk meg nekik, mit kell tenniük. Erre szocializáltuk őket: hitéleti kérdésekben világos útmutatást adunk a híveinknek, politikai témákban viszont nem vagyunk hajlandóak rá. Ennyi. Akad, aki ennek ellenére fontosnak tartja, hogy elmondja a saját véleményét politikai kérdésekben. Arra buzdítjuk a híveinket, hogy éljenek állampolgári jogukkal, vegyenek részt a választásokon, ezen a szavazáson is, de nem mondjuk meg, mire, kire szavazzanak, mert ez politikai kérdés. Nem gondoljuk, hogy csak egy jó válasz van, és azt sem gondoljuk, hogy csak egy rossz válasz létezik.

Az előbbiekben említette, hogy vannak ugyan üzenetei az egyháznak, csak nemigen hallják meg a médiumok azokat. Mi lenne az, amit szívesen elmondana, hogy minél többen meghallják?

A Bibliában szerepel egy fontos gondolat, ami a népvándorláshoz kapcsolódik: legyél irgalmas a jövevénnyel, mert ne feledd el, hogy te is jövevény voltál a világon valamikor. Mi is népvándorlás keretében érkeztünk ide, a Kárpát-medencébe. Nem baj, ha ezt nem felejtjük el. A világ ráadásul folyamatosan változik, és vannak olyan területek, ahol megszűnnek az életlehetőségek. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ahol élünk, ott adottak az életfeltételek. Vajon gondolkodhatunk-e úgy, hogy na, ide aztán senki be ne jöjjön? Én ezt nem tartom helyénvalónak. Azt gondolom, sok tennivaló van ebben az országban, hogy az itt élőknek és az esetleg ide érkezőknek jobb körülményeket alakítsunk ki. Ez biztos. A munkafeltételek jobb biztosításával, jobb szervezéssel a munkaerő hazai kihívásaira hatékony válaszokat adhatnánk például.

A jelenleginél lehetnének élhetőbbek falvaink, városaink. Nem gondolom, hogy zárt, elszigetelt országban kellene gondolkodnunk. Magyarország a történelem során rendre befogadó hely volt, ennek révén nagyon sokan magyarokká lettek azok közül, akik ide érkeztek. Ha a magyar és a hitbeli identitásunk erős, akkor biztosan szívesen fognak hozzánk csatlakozni az ide érkezők. Sok megtévesztő hír érkezik a médián keresztül a vándorlók integrálhatóságát illetően. Konkrétan tudom, mert egyházi csatornákon keresztül értesülök róla, hogy sokan akarnak keresztyénné lenni a menekültek közül. Lehet persze ezt is gyanakvással fogadni, de tényszerűen ez a helyzet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... elveszítjük-e a gyökereinket..."

Van itt köztünk is rengeteg gyökér, nem lenne kár értük, de én a nyakamat szeretném megtartani épségben.

Tudjuk. A ballibek már megmondták, hogy mindannyian az Anyaméh-ből jöttünk.

Érdekes, hogy a "keresztén Európa" csupán egy romantizált eszménykép, ezzel szemben az elesett, életüket mentő, kizsigerelt, sokat szenvedett iszlám menekült agysebészek, magfizikusok és sejtbiológusok víziója maga a nyers valóság...

" sokan akarnak keresztyénné lenni a menekültek közül. Lehet persze ezt is gyanakvással fogadni, de tényszerűen ez a helyzet.”
Ezt is tudjuk. Ha felveszik a kereszténységet, nem lehet őket visszaküldeni, mert akkor tényleg veszélyben lennének.
Ilyen menekülő útvonal még számukra a homoszexualitás.

Szemerei úr ön nem Rák jegyű, mert illik önre Csernus Imre horoszkópja:

A Rák - bár ez biztos meglepő - víz jegy.
Kiváló a szervezőkészséged, bár ahhoz már lusta vagy, hogy a kivitelezésben is részt vegyél. Erre valók a munkatársak, vagy a családtagok.
Igazi családcentrikus embernek hiszed magad, aki együtt érző és megértő mások problémáival, vagyis egy igazi balfék palimadár. .. A legfontosabbak számodra a gyerekek, a családi vacsorák, a szeretet, meg a többi hasonló szentimentális baromság: te vagy az, aki telebőgi a 100-as papír zsebkendő-csomagot egy-egy szappanoperán, de aki mindeközben se lát, se hall, bármi is történjék körülötte. Nem vagy az a kimondott vezéregyéniség, inkább amolyan ideális beosztott, ezért aztán odahaza, a családon vezeted le az indulataidat és mindig tiéd az utolsó szó.
Főleg úgy kerülöd a konfliktus helyzeteket, hogy befogod a füled. Csak halasztgatod a dolgokat, ezért mindig is csak segélyeken fogsz tengődni és szart sem ér az életed. Csak Rákok vannak a dutyikban.. .
A Rák mindig tartozni akar valakihez: Számodra elképzelhetetlen, hogy hosszú ideig egyedül élj, ezért aztán mindent meg is teszel azért, hogy rátukmáld magad másokra, akár vevők rád, akár nem - szerinted mért épp rólatok nevezték el a világ legnyomorultabb betegségét?

Jövevények vagyunk...És akkor mi van?!?!? Hagyjátok már ezt a hülyeséget abba és szálljatok már le végre a földre.

"Vajon gondolkodhatunk-e úgy, hogy na, ide aztán senki be ne jöjjön?"

Senki sem gondolkodik így. Viszont évszázadok alatt milliószám adták vérüket azért őseink, hogy itt ma mi mondjuk meg, hogy ki az, aki ide bejöhet. TEtszik érteni a különbséget? Ide az jöjjön be, aki be tud közénk illeszkedni, vagy valamilyen pozitív irányba formálja az itt élő társadalmat. Aki sáskahadként jön és csak erőszakot, káoszt hoz, annak kívül tágasabb.

NIncsenek hermetikusan lezárva a határok és senki sem kér vérvizsgálatot a szerelmétől esküvő előtt, hogy vajon hány százalékban magyar, hány százalékban török vagy görög vagy szerb vagy tót vagy sváb...viszont tessék megérteni valamit: ezek a népcsoportok úgy egymásba olvadtak az évszázadok alatt itt minálunk, hogy tényleg vérvizsgálat kell a kiderítéséhez, hogy megnézzük, ki kiből van összerakva. Ellenben olyan kisebbséget is találunk, amely nem olvadt bele a társadalomba. NEm alkalmazkodott hozzá, pedig az évszázadok alatt próbálták már integrálni erőszakkal is, szép szóval is, nagyonsokpénzzel is. Hiába. És ezen nem változtat, hogy magam is ismerek integrálódott, kedves, jóravaló, dolgos cigány embereket. Aki ma Magyarországon azt mondja, hogy a cigányság ugyanúgy integrálódott a társadalomba, mint a svábok vagy a szerbek vagy a bosnyákok vagy a tótok...annak valami egészen más filmet vetítenek a mátrixban. Vannak kompatibilis és egymással nem kompatibilis népek. A történelem úgy hozta, hogy itt most mi mondjuk meg, hogy kinek van begyere és kinek van negyerebe. Aki velünk nem kompatitbilis az ne jöjjön be. Van már belőle elég, köszönjük.

Persze: az emberség az első:
Senki nem halhat éhen, senki nem maradhat meztelen vagy hajlék nélkül és senkit sem szabad gyilkosokhoz visszazavarni.


De ne keverjük a józan, felelős és értelmes politikai cselekvést a samaritánusszolgálattal.

Tömeges betelepítés nem lehet válasz a menekültkérdésre. Ez nem csupán nettó hülyeség, hanem erkölcstelen politikai döntés és a cinikus emberkereskedelm legalizálása.

Hát, szerintem a tisztelete úr igen, csak kérdés, hogy ő melyik népvándorlás keretében jött.

:-(

"Mi is népvándorlás keretében érkeztünk ide, a Kárpát-medencébe"

Igy van. Miutan harcban legyoztuk az oslakokat. Hol is vannak most ok?
Ja, es ok harcoltak is anno ellenunk, nem voltak koztuk morva jogvedok hogy szegeny magyaroknak adjunk foldet csak ugy.

Engem mondjuk már az "apád faszát" is elgondolkodtatott, Legalábbis adtam rá egy pluszt. De a kifejtés is tetszett.

A Kádár korszakban a protestáns egyházak a kollaboráció terén meghaladták társaikat. S akkor jön ez az amnéziás, s mantrázza, hogy Ők soha sem befolyásolták híveik politikai gondolkodását.

A protestáns egyházak egykoron nemzeti érdekeket képviseltek, mára gyökértelenné váltak, elsősorban vezetőiknek köszönhetően. Elég végig menni a püspökök nevein, megismerni nyilatkozataikat.

Az identitás védelme terén ma egyedül az izraelita felekezet tekinthető példaképnek.

"Konkrétan tudom, mert egyházi csatornákon keresztül értesülök róla, hogy sokan akarnak keresztyénné lenni a menekültek közül. "
És miért nem mész a táborokba, a migránsok közé, miért nem téríted meg őket a hitedre?
1. Mert gyáva vagy.
2. Hazudsz, amit állítasz, nem igaz..

"Mi is népvándorlás keretében érkeztünk ide, a Kárpát-medencébe. Nem baj, ha ezt nem felejtjük el."

Jaja, kedves püspök úr.

1.)
Azt viszont nagy baj lenne elfelejtenünk, hogy mi azon "népvándorlás keretében"
A MAGUNK SZÁMÁRA ERŐSZAKKAL MEGHÓDÍTOTTUK
a Kárpát-medencét,
az addig itt élő népeket hódoltattuk, vagy elűztük. Így lett nekünk itt ez a saját országunk.

2.)
Ezért ha a kedves püspök úr
a honfoglaló magyarokra ideérkezésére hivatkozva
szorgalmazza a mai migránsok beengedését,
akkor ezzel akkora öngólt lő, hogy kiszakad a háló.

Látja már, kedves püspök úr?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2016. szeptember 27. 14:07

" Konkrétan tudom, mert egyházi csatornákon keresztül értesülök róla, hogy sokan akarnak felebarátokká lenni a menekültek közül. "

Főként a pap és a levita.
Azért hagyták ott, mert menniük kellett, felebarátokká lenni.

"A MAGUNK SZÁMÁRA ERŐSZAKKAL MEGHÓDÍTOTTUK
a Kárpát-medencét,"

Talált.

Nem megy János. Addigra leveszitek a kereszteket a templomokról.

"...sokan akarnak keresztyénné lenni a menekültek közül". Nagyon jól hangzik ez, de ugye nem haragszik meg a püspök úr, ha nem hiszem el?

Hány muzulmán tért át keresztény hitre? Mennyi az a sok? És hol? Legalább egy példát mutasson püspök úr, ha beazonosíthatatlanul is, nehogy meggyilkolják szegényt. Mit tud arról, mi lett azokkal, akiket a pápa őszentsége személyesen hozott át a Vatikánba? Hol élnek most és hogyan?

Ez csak horoszkóp paródia.

Hát, mondjuk a "Török" családnév nem olyan ritka nálunk, és az pont arra utal, hogy az illető ősei fölvették a muszlim hitet, majd amikor az ország fölszabadult a török alól, akkor katolizáltak. Persze erős államhatalmi ösztönzésre: az alternatíva a száműzetés volt. De van Magyarországon egy jelentős beolvasztott egykori muszlim népesség.

Persze a XVII. századi Habsburg államhatalom nem feltétlenül keverendő a mai EU-val. Vannak tagadhatatlan különbségek...

Hát, ugye a törökök azok egy nagyhatalom voltak akkortájt. Bosnyák és arab népességet is telepítettek ide, a megszállt várakba. A vidékkel valóban nem foglalkoztak.

Amikor a várak fölszabadultak, az volt a deal, hogy akik ragaszkodtak a muszlim hithez, azok mentek délre, akik úgy nyilatkoztak, hogy fölveszik a keresztény hitet, azok megtehették és maradhattak. Ezek ma a "Török"-ök.

kiegészítés: illetve valóban voltak magyar parasztok is, akik beköltöztek a török várakba szerencsét próbálni, és mindenesetre erőteljes jó pontot jelentett a muszlim hit fölvétele.

Viszont vannak rossz kérdések. Olyanok, amiket politikai sandaságból tettek föl, mert különben kifújna a bevándorlóhiszti, mint szavazatszerzési lehetőség.

Én igazából elismerem, hogy a kormány tavaly jól helytállt a bevándorlókrízisben, de az idei népszavazás olyan, mint ha még mindig mondjuk a pár évvel ezelőtti árvíz volna a téma, ahol amúgy szintén jól helytállt.

Kialakítottunk egy rendszert, működtetni kell, és szövetségeseket kell szerezni, mivel vannak ellenfeleink is. A kormány mindezt megtette, helyes! De miről népszavazunk?

Hát, egye fene. Szóval ez egy belpolitikai súlyú népsavazás arról, hogy a kormány jól teszi-e a dolgát menekültügyben és amúgy. Kb. én is így látom, és hajlandó vagyok megfelelő választ adni (nyelvtanilag, a föltett kérdésre "nem"-et), csak nagyon nem tetszik, hogy ennyire palira vesznek a fiúk. És úgy látom, ennek nem lesz jó vége.

Ne aggódj, eleve eldöntöttem, hogy elmegyek, és nemmel szavazok, és - az itteni szájtépéstől eltekintve - senkivel nem beszélek erről, senkit nem próbálok se rábeszélni, se ellene beszélni.

Orbán Viktornak volt egy szerintem átimádkozott, hiteles mondata a témáról: "nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni". Erre a mondatra tekintettel szavaztam minimális személyes bizalmat a díszes csapatnak.

Mélyen megértek mindenkit, akit undorít az ennél sokkal primitívebb kampány, és tartózkodott. Az "igen"-nel szavazókat mondjuk nem értem, dehát nem is voltak átütően sokan...

Kevered a szezont a fazonnal.

Természetesen nem szabad senkit kibombázni!

De nagyon kevés, csak pár százezer embert "bombáztak ki" de facto. Azok, akiket az IS és a front űzött ki otthonából, nagyrészt az ország másik részén, vagy a szomszéd országok határvidékén várják, milliós tételben a hazatérés lehetőséget.

Még a 2 milliós Aleppónak is csak néhány negyede életveszélyes, a város legnagyobb részében működik a forgalom, az orvosi ellátás, a TV, telefon - minden. Ezzel nem bagatellizálni akarom a háborús károsultak szenvedését.

A szírek a legkisebb népcsoport a jelenleg népvándorlók között, a naponta ezres tételben hajóra szálló afrikaiakat senki nem bombázza, a pakisztániakat sem, az afgánokat sem.

Érdekes, hogy alig jut eszébe a "jogvédőknek", hogy a népirtás jezíd áldozatait reptetnék biztos helyre, nyugatra. Pedig ők valóban a túlélésért küzdenek. De nem a nyugati életre vágynak, hanem a biztonságos hazatérésre.

Ez a bombasztikus és melodrámai keverés csak szítja a gyűlölködést azok ellen, akik valóban Szíriából és más háborús területről érkeznek.

Ha a féligazságot leöntjük vallásos szósszal, akkor semmivel sem vagyunk különbek a farizeusoknál, akiket vádolunk.

Te nagyon lenézed az egyszeri magyar választót.
A te dolgod, de akkor ne akarj a "nevében" szólni.

Tömeges népvándorlásról a Bibliában nincs szó. Hacsak nem a zsidókéról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés