Ferenc pápa: A II. világháború óta nem volt ekkora humanitárius krízis

2016. szeptember 18. 9:16
A katolikus egyházfő szerint ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását és arra könyörületességgel és nagylelkűen válaszolnak. Az egyházfő arra bátorította az egykori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket.

A mai világban több mint 65 millió ember kényszerült már elhagyni lakhelyét. Ez a precedens nélküli szám minden képzeletet felülmúl – mondta Ferenc pápa a jezsuita rend egykori tanítványainak európai és nemzetközi szövetségét fogadva a Vatikánban szombaton. A katolikus egyházfő a migrációt és a menekültválságot a „legnagyobb humanitárius krízisnek” nevezte a második világháború óta. Hangsúlyozta, hogy a menekültek nem puszta számok, hanem nők, férfiak, fiatalok, akiknek nevük, arcuk, saját történetük van és „elidegeníthetetlen joguk, hogy békében éljenek és gyerekeinek jobb jövőben reménykedjenek”. 

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a világ több részén zajló konfliktusok miatt, – amelyek között Szíriát és Dél-Szudánt említette meg – minden korábbinál több menekülésre kényszerült veszíti életét a „temetővé vált” Földközi-tengeren való átkelésben, vagy éveket töltenek táborokban. A pápa kijelentette, „ebben a történelmi időszakban nagy szükség van olyan emberekre, akik meghallják a szegények kiáltását és arra könyörületességgel és nagylelkűen válaszolnak”. 

Az egyházfő arra bátorította az egykori jezsuita tanítványokat, fogadják be otthonaikba és közösségeikbe a menekülteket, hogy „első tapasztalatuk Európából ne az a trauma legyen, hogy az utcán, hidegben kell aludniuk, hanem meleg és emberi fogadtatásban részesülnek. Emlékezzetek, hogy az igazi vendégszeretetnek mély evangéliumi értéke van, és a szeretetet táplálja, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja számunkra a gyűlöletes terrorizmussal szemben”.

(MTI)

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos vagy benne, hogy a "befogadott üldözöttek" tették ezt?

És, ha már mindenki eljött, aki csak befér ide, az lesz a nyomor teteje és az Antikrisztus ideje.

Ó, én sok mindenkijére sokkal kíváncsibb vagyok, mint erre a Ferencére....

Akik most bombázzák az arabokat, azok bombáztak minket is a világháború alatt. Most az USA Európától követeli, fogadja be a migránsokat, de annak idején senkit sem biztatott, hogy fogadja be a kibombázott európaiakat. Akkor is, most is kedvenc foglalkozása a bombázás volt, amiből a gyerekeket se hagyta ki,robbanó töltőtollakat, robbanó babákat hajigáltak le, egy magyar kislány súlyosan megsérült, világra szóló botrány volt, de háborús bűnökért még egy amerikait se vontak felelősségre.Ha nem képes a bombázást abbahagyni,annyit legalább megtehetne, befogadja azokat akik az ő bombái elől menekülnek.

Counter,tőled nem is néztem ki, hogy megbotránkoznál az őrült ötleten, hogy leánygyermekek megcsonkítása céljából robbanó babákat gyártanak, és azt ledobálják. Én emlékszem órási felháborodást és megdöbbenést okozott itthon, figyelmeztettek is bennünket, ne vegyünk fel utcán talált játékokat. Magyar részről tiltakoztak is és az amerikaiak , úgy hallottam évjáradékot fizettek a kislánynak, akinek kezét szétroncsolta a robbanó játék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés