Nemzetközi imanap a szexuális visszaélések áldozataiért

2016. szeptember 12. 15:58
Nemzetközi imanapot vezet be a szexuális visszaélések áldozataiért a katolikus egyház. Dátum még nincs, arról Ferenc pápa dönt majd. A remények szerint az imanap segíthet a szexuális visszaélések áldozatainak és a visszaélésektől megrendült hívők közösségének „gyógyulásában”, másrészt „tudatosítja” az egyház lelkiismeretét is.

Ferenc pápa a papok által elkövetett szexuális erőszak áldozataival találkozott a Vatikánban, és az egyház nemzetközi imanapot vezet be a szexuális visszaélések áldozataiért – jelentette be a kiskorúak védelmében felállított vatikáni bizottság hétfőn. A pápa két olasz nővel találkozott. Egyikük gyermekkorában, a másik szerzetesnővé való felszentelése után szenvedett el szexuális erőszakot egyaránt egy-egy  pap részéről. A nők átadták a pápának az általuk írt könyvet – számolt be Hans Zollner atya a kiskorúak védelmének bizottsága tagja a Vatikáni Rádiónak hétfőn.  

A tizenhat fős, egyházi és laikus tagokból álló bizottság a Vatikán honlapján hétfőn megjelent közleményében összegezte az utóbbi egy héten tartott plenáris ülésén született döntéseket. Bejelentették, hogy a bizottságnak hamarosan saját internetes honlapja lesz, amelyen a kiskorúak, fiatalkorúak és a felnőttek védelmében kidolgozott irányelveket közlik. A közlemény kulcsfontosságúnak nevezte az oktatást, vagyis a vatikáni és a helyi egyházmegyék szintjén is végzett felkészítési programokat a szexuális visszaélések megelőzésére és kezelésére. Ezen belül is hangsúlyozta a püspökök erre való felkészítését.  

A bizottság nemzetközi imanap bevezetését javasolta, amelynek dátumáról Ferenc pápa dönt. A közlemény megfogalmazása szerint az imanap segíthet a szexuális visszaélések áldozatainak és a visszaélésektől megrendült hívők közösségének „gyógyulásában”, másrészt „tudatosítja” az egyház lelkiismeretét is.    

A Ferenc pápa által felállított és munkáját 2014 tavaszától végző bizottságot Sean Patrick O'Malley amerikai bíboros vezeti. A bizottság tagja volt a brit Peter Saunders egykori áldozat, aki idén februárban kilépett a testületből, arra hivatkozva, hogy a Vatikán keveset tett a visszaélésekkel szemben. A bizottság ezt követően közleményben hangsúlyozta, hogy a katolikus egyház tagjainak erkölcsi kötelessége a tudomásukra jutott szexuális visszaélések jelentése a civil hatóságoknak. 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A részeg papok által elgázoltakért nem lesz imanap? Biztos lehet olyat is találni, ha gondosan keresünk.

Nem mondom, a következő 10-20 évben indokolt ennek a napnak a fönntartása, de ha még 100 év múlva is egyázi emléknap lesz, az elég fárasztónak fog tűnni. És melyik lesz az az év, amikor megszüntetik? Nem kéne legalább erről előre rendelkezni?

- Kikért imádkozunk ma pap bácsi? - kérdezi a gyerek.
- A megerőszakolt gyerekekért, gyermekem.
- Mi az a megerőszakolás?
- Tudod, amikor...
Nincs gusztusom folytatni a mondatot. Remélem, az egyháziak szebben el tudják majd mesélni a gyerekeknek, mint ahogy én tenném, és nem azt fogják mondani: - A mise után megmutatom, gyermekem.

Ha igazak azok a statisztikák, hogy minden tizedik gyerek szexuális abúzust szenved el, mire megéri a 18. életévét, akkor a papok által elkövetett abúzusok kb. úgy viszonylanak az összes abúzushoz, mint a papok által elkövetett gázolások az összes gázoláshoz.

A papi pedofília áldozataiért külön imanapot szervezni így kb. ugyanolyan indokolt, mint a papi gázolások áldozataiért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában