Mit tud kezdeni Orbán az üldözött keresztényekkel?

2016. szeptember 10. 9:47

Szabó Dániel
Index
Nem az a terv, hogy ismét keresztény menekülteket fogadjunk, ahogy azt a koptokkal tettük. Most Magyarország lehet az első szekuláris állam, ahol közhivatalt kapnak a vallási üldözöttek.

„Több kérdéssel kerestük meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahonnan csak általános tájékoztatást kaptunk. »A gazdasági és humanitárius szempontok szerinti helyben való segítségnyújtás a legmegfelelőbb, ezért is támogatta a katolikus egyház és az Ökumenikus Segélyszervezet programjait a közel-keleti keresztények, főleg iskolás korú gyermekek esetében is« – közölték. Ezúttal tehát nem az a terv, hogy ismét keresztény menekülteket fogadjunk, ahogy azt a koptokkal tettük. (...)

Magyarország lehet az első szekuláris állam, ahol közhivatalt kapnak a vallási üldözöttek. Ugyan több országban vannak egyházügyi állami szervezetek, az nem jellemző, hogy ezek kifejezetten külföldi hívek megsegítésére jöttek volna létre. Svédországban például kormánybizottság van az egyházi közösség támogatására, ez többször küldött már segélyt külföldre, de alapvető feladata az, hogy az állami támogatásokat szétossza az ország felekezetei között. (...)

Lehetetlen megjósolni, hogy a magyar helyettes államtitkárság mennyit javíthat a helyzeten egymilliárd forintból. A legtöbb helyre lehetetlen eljuttatni akárcsak segélyszállítmányokat is. Ugyanakkor diplomáciai érvelésekben ha nem is ütőkártya, de hivatkozási alap lehet a szervezet: például az örmény kormánynak szimpatikus lehet, ha az örményekért kiállunk Iránban. Ám ugyanígy diplomáciai buktatókkal is járhat. Maradva az örmény példánál, Törökország, amely a mai napig tagadja az örmény népirtást, nehezményezhetné, ha Magyarország beleállna egy ilyen konfliktusba.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem véletlen, hogy nem ez a szabó nevű indexes szerző lett az illetékes államtitkár.

:-)

Az Eviani Konferenciáról (1938. július 6-15):
A Roosevelt elnök kezdeményezésére összehívott konferencián azt vitatták meg a résztvevők, hol lehetne elhelyezni a náci Németország üldöztetései elől menekülő több százezer zsidót.
Maga Adolf Hitler is üdvözölte a kezdeményezést.
A konferencia eredménye végzetes: Ausztrália, Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Írország, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Svédország, Svájc, Nagy-Britannia, USA, valamint a latin-amerikai országok mind elzárkóztak, egyedül az apró karibi szigetország, a Dominikai Köztársaság, fogadott volna be százezer menekültet. A gyakorlatban végül még ide is csak 800 menekült jutott el…
(http://www.tudozsido.com/post/..)

Hámondjuk az tényleg fölmerül, hogy mit old meg a menedékjog, amit Magyarország biztosít egy eritreainak. Gondolod, hogy ha jó alaposan a zsebünkbe nyúlva folyamatosan támogatnánk egy etiópiai menekülttábort, azzal kevesebbet tennénk? Mert szerintem nem. És utána következhetne egy harmadik pont: a menekültek nemzetközi szintű elosztásába általunk tervezett módon beszállhatnánk. Ahogy '56-ban a mi menekültjeinkkel történt.

A bizalmatlanságom abban van, hogy ezt a második pontot, a zsebünkbe nyúlást nem fogjuk teljesíteni, miután sikeresen kizártuk a bevándorlókat az országból. De ebből még nem következik, hogy bármi rendben van, ha számolatlanul jönnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés