Látott már quadozó érseket?

2016. augusztus 30. 12:20
Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek a Görögkatolikus Ifjúsági Zarándoklat keretei között pattant fel egy quad nyergébe.

Immár 14. alkalommal rendezték meg a Görögkatolikus Ifjúsági Zarándoklatot, amelyre 380 fiatal érkezett – írja a Szemlélek blog. A résztvevők minden alkalommal Máriapócsra érkeznek, a kiindulás helye viszont folyton változik. Ezúttal Szikszótól vágtak neki a túrának. Nyíregyházán áthaladva tartották a Görkapocs Fesztivált, és ennek részeként a mentőalakulat egyik quadjára ült fel Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek.

A főpásztor nem csupán az attrakció idejére csatlakozott a zarándokokhoz, több napig maga is velük gyalogolt, s nagy lelki élményt jelent számára is minden évben ez az esemény – fogalmazott helyettese a Szemlélek blognak.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek, bár azért egy kicsit pontosítanék: egy érsek ne "közvetlen", hanem "megközelíthető" legyen. Isten őrizz a közvetlen(kedő), jópofizó, bratyizós, klerikusi mivoltukból kivetkőzött papoktól. Ugyanolyan visszatetsző és kontraproduktív, mint a diákjaival pertu beszélő, kvaterkázó tanár.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. augusztus 30. 15:29

A külső cselekedetről nem lehet eldönteni semmit. Ha a média kedvéért csinálta, akkor szégyen, de ha élvezte, akkor igaza volt. Én úgy ismerem, hogy utóbbi.

Szerepelt már itt motorozós szerzetes.

http://kereszteny.mandiner.hu/..

Azt nyilatkozta, hogy számára a motorozás eszköz az evangélium hirdetésére. Így került közel a motoros szubkultúrához.

Kocsis Fülöp érseknek is hasonló a motivációja:

"- Nyíregyházán áthaladva tartottuk a Görkapocs Fesztivált, s ennek részeként a mentőalakulat egyik quadjára ült fel Fülöp érsek. Eddig sem volt tőle idegen az ilyen nyitott hozzáállás, amellyel fel kívánja hívni a figyelmet az egyház jelenlétére, értékeire - fűzött indoklást Seszták István a népszerűvé vált fotóhoz."

Válaszok:
Csomorkany | 2016. augusztus 30. 20:04

Jajj, francért nem mondott annyit, hogy az érsek úr élvezte a dolgot? Kell ez a nyálas duma a jelenlétről meg az értékekről?

Válaszok:
ottapont | 2016. szeptember 1. 16:22

Szerinted kizárja egymást a kettő?
Mármint ezzel is jelezni, hogy léteznek, vannak, és esetleg közben jól is érezni közben magát?

Válaszok:
Csomorkany | 2016. szeptember 2. 11:32

Ez tipikus agyonbeszélés. Remélem, hogy az érsek úrnak nem volt olyan tudatos célja, hogy fölhívja a figyelmet bármire, beleértve az egyház jelenlétét sem. Remélem, az érsek úrnak - mint minden épeszű quadozó embernek - megtetszett a gép, meg a száguldozás vele, és ebből az okból kipróbálta. Ha így lett volna, akkor olyan normális embernek mutatkozott volna, aki jelen van abban a helyzetben, ahol éppen van, és nem csak protokollnak tekinti, hogy odacsöppent.

Van ebben valami abból a krisztusi mondásból, hogy aki meg akarja tartani az életét, elveszíti azt, és aki el akarja veszíteni az életét érettem, megtalálja azt.

Ha az érsek úr meri elveszíteni a felnőtt életét egy nagy dög gép mellett, és mer gyermek lenni, akkor érseki feladata kellős közepén van. Ha ragaszkodik ahhoz, hogy ő érsek, aki a fotósok és a média kedvéért most akkor fölszáll erre a gépre, akkor érsekként is, emberként is hiteltelen.

A fotóból nem tudom, de általában úgy ismerem, mint aki tud gyermek lenni, ebből következően tud ember lenni, ebből következően tud érsek lenni. Viszont a titkárának a dumája nyálas.

Válaszok:
ottapont | 2016. szeptember 3. 1:29

Én jóhiszeműen abból indulok ki, hogy a quadozás is része a 'tegyetek mindent Isten nagyobb dicsőségére' programnak, mint minden olyan cselekedete ami összefüggött ezzel a zarándoklattal. Nem öncélú, mert az alaphelyzet amiben történt (zarándoklat) Istenre mutat.
Persze, hogy nem a protokoll kedvéért tette, de maga a tény, hogy érsekként teszi figyelemfelkeltő. Fel is figyeltek rá. :)
Hogy számodra nyálas a titkár nyilatkozata az gusztus dolga.
Két hsz-ben is megemlítetted itt, hogy ismered az érseket. Esetleg a titkárt is ismered személyesen?

Válaszok:
Csomorkany | 2016. szeptember 3. 10:35

A titkárt személyesen nem ismerem, a nevét hallottam korábban. Valszeg találkoztunk is, de nincs előttem az arca.

"Nem nyálas" nyilatkozat ennyi lehetett volna: "igen, az érsek úr élvezte a dolgot". Az már a hallgatóság dolga, hogy rácsodálkozzon, és értelmezze, hogy "jé, az érsek is ember, aki örömmel ül föl egy ilyen dögre."

Válaszok:
ottapont | 2016. szeptember 3. 18:16

A hallgatóságot nem ért segíteni az értelmezésben.
Legalábbis az én tapasztalatom ez.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. szeptember 4. 12:02

Te tudod értelmezni ezeket a szavakat: "fel kívánja hívni a figyelmet az egyház jelenlétére, értékeire"?

Az én értelmi képességeimet meghaladják. Egy quadon ül egy pap. Helyesen teszi, ha jól érzi ott magát, de hogy ez figyelemfölhívás volna valamire?

Ja, arra simán. Jó eséllyel föl is használják majd a quadozás reklámozására.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában