(Nem) Érteni Ferenc pápát

2016. augusztus 17. 10:42

Kuzmányi István
Magyar Kurír
Egyházunk nemcsak belőlünk, magyarokból áll, hanem egyenjogú része annak az afrikai, sőt a közel-keleti emberek közössége is, és a más vallásokhoz vezető út csakis a párbeszéd útja marad, ha mégoly nehéz is.

„Az elmúlt hetekben felerősödni látszanak a hazai társadalmunkra ható, véleményformáló közösségi oldalakat ellepő írásokban a Ferenc pápa kritikák. Ezek a katolikusok körében is futótűzként terjednek: mivel gyöngítik a hitben megélt egységet, lassan ölő méregcseppként hatnak. A jelenség nem új, hasonlóval találkoztunk már XIII. Leó pápa kapcsán is: ő beszédeivel, majd társadalmi kérdéseket vizsgáló körlevelével okozott »botrányt«. Sokan számon kérték rajta, hogy egyháziként miért szól bele a munkáskérdésbe. (...)

A gombamód szaporodó írásokból az tűnik ki, hogy a szerzők sokszor feladják a keresés, értelmezés, utánajárás nemegyszer fáradságos útját, és nem is akarják megérteni Ferenc pápát. A legkisebb erőfeszítéseket sem teszik meg annak érdekében, hogy átlássák a helyzetet: nem olvassák el az adott pápai beszéd teljes szövegét, nem követik folyamatosan a római megnyilatkozásokat. Nemritkán mintha a bulvársajtó által feldobott »bombahírek« és figyelemfelkeltő címsorok alapján alkotnának véleményt. Eközben minden másra érzéketlenül, kizárólag az itthoni helyzetből kiindulva próbálják magyarázni a pápai nyilatkozatokat – mintha a világegyházért gondot viselő Péter-utód csak akkor mondhatna értelmes dolgokat, hogyha azok Budapestnek is tetszenek. Sajátos magyar vonás ez: az egész világot magunkhoz mérjük, s eszerint ítéljük meg. Így az egyik legérzékenyebb kérdés, a menekültválság kapcsán mintha a véleményformálók nem szívesen hallanák meg Ferenc pápának a lengyel püspökökkel zajló találkozásán megfogalmazott véleményét, melyben nagyon pontosan elemzi a problémát, s ennek alapján mérlegeli az egyes országok erre adott válaszait. Vagy azt, amikor a vallásháború fogalmát elutasítva a fanatizmus és az annak nevében elkövetett terrorcselekmények valós okaira kérdez rá. Pedig épp akkora a különbségtétel fontossága a kérdésekben, mint amennyire nem környezetvédelmi, hanem teremtésvédelmi a pápa Laudato si’ kezdetű körlevele. 

Nekünk, katolikusoknak nagy a felelősségünk: hiszen mi nem mondhatunk le az egyszerre horizontális, azaz emberi és közösségi, valamint vertikális, vagyis isteni és értékrendi szempontokat követő gondolkodásról. Ennek elengedhetetlen része a tépelődés, a lassú, de kitartó jákobi megküzdés egy nehézséggel – amibe beletartozhat az egyet nem értés is. Eközben nem felejthetjük el: egyházunk nemcsak belőlünk, magyarokból áll, hanem egyenjogú része annak az afrikai, sőt a közel-keleti emberek közössége is, és a más vallásokhoz vezető út csakis a párbeszéd útja marad, ha mégoly nehéz is. Ezt jelenti a katolicitás. Vagy ahogyan Babits Mihály írta: »Én katolikus vagyok, azaz hiszek a nemzeteken felülálló, egész világnak szóló, katolikus igazságban! Más szóval: hiszek igazságban, mely túl van a politikán, életünk helyi és pillanatnyi szükségletein: az én egyházam nem nemzeti egyház!« (Örökkék ég a felhők mögött. Vallomás helyett hitvallás). És ami ennél is fontosabb, hogy Krisztus és a benne teljessé vált isteni kinyilatkoztatás túlmutat a földi életünk itt és mostján, ezért olyan állásfoglalásra kell eljutnunk a hitünkben, amely képes a mennyei Atya szemével látni és láttatni.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Izé... És akkor most ki képviseli?

Nem mondom, hogy semmiben nincs igazad, de az az alaptendencia, hogy be akarod bizonyítani a pápáról, hogy nem katolikus, valamiféle elvi katolicitás alapján, amit te érzel, erősen fals. (Pl. "Ferenc pápa nem Jézus után megy" "úgy beszél, mint egy szabadkőműves" stb.)

Miután a 2000-res években igencsak beszorítottak bennünket egy kommunikációs egérlyukba a pedofil-botrányokkal, és pl. az ír egyház látványosan összeomlott emiatt, lásd. népszavazás pár hónapja, most van egy pápánk, aki kommunikál, és akinek a szövegére vevők a zemberek.

Abban pl. igazad van, hogy az "irgalmasság évével" hirtelen nem tudok sokat kezdeni. Én sem lettem irgalmasabb, Isten sem lett irgalmasabb. De igazából ez is kommunikáció: egy csomó kívülállóhoz szól, hogy "te, az egyház irgalmas próbál ám lenni". Anno tanultam némi marketinget, ha van árunk, márpedig van, és az igenis Isten irgalmas szeretete, azt el is kell tudni adni, különben ott marad a raktáron. Egy marketinges ismerősnek volt egy nagyarcú szövege arról, hogy amit a gyógyszergyárak termelnek, az csak veszélyes ipari hulladék. Gyógyszer akkor lesz belőle, amikor az emberek beveszik. Ahhoz meg ő kell.

Azért ez Magyarország. Nálunk kihúzta a gyufát azzal, hogy szembement a politikai mainstreammal migráns-ügyben. De ahol a migránsok napi tapasztalatot jelentenek, és tényleg próbál velük valamit kezdeni a civil-társadalom, amire rázúdultak, közöttük a katolikus plébániák, ott a pápa szövege a hívek aktivizálását jelenti, ami nagyon fontos.

Olyan alternatíva nincs, hogy menjenek haza. Olyan alternatíva van, hogy kezdünk velük valamit, vagy elgettósodnak kezdetektől. Most van egy jó esély: kihalásztuk őket a vízből. Emiatt csak van bennük némi hála. Ha erre építünk, abból kijöhet valami. Ha nem építünk, akkor kijönnek az újabb no-go övezetek.

Az alapnyafi az, hogy a pápa nem a híveinek szól. Amikor meg jelzem, hogy igen, pont a híveinek szól, akiknek az országában ott van másfél millió migráns, és valamit kék velük kezdeni, mert különben bevadulnak, akkor meg az a nyafi, hogy miért nem a politikusoknak, az embercsempészeknek, és az UFO-knak szól. Hát, minden igényt tényleg nem tud kielégíteni.

Már kordartnak is azt írtam, hogy a hülyeségeit akkor is hülyeségnek fogom nevezni, ha nem válaszol. Föl is adta egy idő után, pedig milyen lelkesen ixelt a végén!

Hát, ezt most nem értem kristálytisztán. Annyit látok, hogy a pápa sajnos nem felel meg a FIDESZ-es pártvonalnak, ezért baj van vele. Szerintem ki fogja bírni.

Mondjuk a 4-es pontod eléggé erős tájékozatlanságra vall. Szidta ő lelkesen a pénzhatalmat, meg a "selejtezés kultúráját" - ez utóbbi bon mot tőle van. Csak ezek olyan szövegek, amelyek nem érik el a média, és különösen a magyar média ingerküszöbét.

Az első három pont szubjektív, ki hogy látja.

Több migráns kell hozzá. De be kell vallanom, hogy ahhoz én sem ragaszkodom...

Szóval a migránsok befogadása és a törődés velük a második legjobb megoldás. A legjobb, ha ide sem jönnek, de az otthonaikban megmaradhatnak, és komolyan a zsebünkbe nyúlunk, hogy segítsünk nekik jutni ötről a hatra.

A vicc az, hogy ebben nagyjából egész Európa egyetért, mégis a harmadik és a legrosszabb megoldás irányába mutatnak a dolgok: idejönnek, szembesülnek az útálatunkkal, no-go övezetekbe tömörülnek és robbantgatnak. Ettől még jobban útáljuk őket, stb. stb.

Ja, miért nem mondta Barack Obamának, hogy... Ilyet tudtommal egy pápa sem tett, és ennek oka van. Ha Barack Obamának azt mondta volna, hogy..., akkor kitört volna egy politikai tüzijáték, Barack Obama pedig azt mondta volna a pápának, hogy dehogy..., és a háttérben nagyjából mindenki más, sőt az előtérben Barack Obama is tette volna, amit addig.

Egy pápa dolga az erkölcsi iránymutatás. Pl. embereket nem selejtezünk úgy le, mint a használt cipőnket. Erre mindenki magába nézhet, hogy kivel bántam én úgy, hogy kidobtam az életemből, mert nem funkcionált tökéletesen?

Hát, ha teológiát végeztél, akkor bizonyára tudod, hogy II. János Pál minősítette "több, mint elméletnek", tehát lényegében tudományos igazságnak az evolúciót. De bizonyára tartottál már a kezedben Szent István Társulati Bibliát, és olvastad a Teremtés könyvéhez írt kommentárokat. Ha igen, akkor tudhatod, hogy amit ezen a téren Ferenc pápa szemére vetsz, azzal lényegében az egész katolikus teológiai felsőoktatást bírálhatnád. Egyszerűbb Ferenc pápára fókuszálni az ellenvetéseidet, igaz? Csak olcsóbb is.
Ja, az ősrobbanásról, aminek az elméletét egy belga katolikus pap dolgozta ki, már XII. Piusz úgy elmélkedett, hogy jól meg lehetne feleltetni a "Legyen világosság"-parancsnak. Erre a belga pap óvatosságra intette, hogy az ilyen diretkt megfeleltetések szerinte aggályosak, a pápa pedig nem erőltette a témát.
Szóval ezért az egészért Ferencen elverni a port, komolytalan.
Belekötsz a névválasztásába. Hát...
Ne haragudj, de teológiát végzett, "nadrágos" emberként felelősséged is van. Nem biztos, hogy a leglaposabb FIDESZ-propi szintjén kellene a pápát támadni, úgy, hogy eközben a legkevésbé sem zavar, hogy a fölsorolásod eleje (különösen az evolúcióra vonatkozó részek) a FIDESZ-elit szempontjából is tudományos evidenciák.
Ja, hogy félreértés ne essék: meg számomra is.

Hámondjuk fegyveres védekezéshez fegyveres támadás kell. Már ha utána is a tükörbe akarunk nézni.

A "migráns" szó jelentése: "áttelepülő, elköltöző személy". Azért ennél pontosabb leírás nemigen van.

Annyiból is ki kellene tekinteni a magyar glóbuszról, hogy míg a magyar határ túloldalán ismert okokból mindenfelé szárazföld van, az olasz határ túloldalán meg nagyrészt a tenger. Abba meg bele lehet fulladni, és azt nem helyes karbatett kézzel végignézni.

Ahogy föntebb írtam, nyilván a tengeri útvonal lezárása lenne az értelmes megoldás, de addig is erősen aggályos végignézni, hogy emberek csak úgy ukmukfukk vízbe fulladjanak.

Azért ismerd el: ha bro1 nem lenne, ki kellene találni... Mondjuk nem tartom kizártnak, hogy valami pszichés terheltsége lehet, mert jól kirajzolódnak nála meg az előző nickjénél (kordart) bizonyos hullámzások. Először ez a buta, karikatura-szerű kommunikáció, utána az ixelgetés és végül az eltűnés. A következő nickjével majd óvatosabb leszek, mert nincs értelme fölösleges fájdalmat okozni neki.

Te pedig válogatás nélkül tüzelsz: azokra is, akik kétségbe vonják a pápa katolicitását, meg azokra is, akiknek ebben-abban vitájuk van vele, akárhányszor deklaráltan akatolikusként. Elég buta hozzáállás.

Néha (túl kevésszer) eszembe jut, hogy a nickek mögött van egy ember, akinek a mentális problémáit föl is erősítheti az itteni kommunikáció. Ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés