Üdvösség a világhálón

2016. augusztus 15. 7:17

Ugró Miklós
Magyar Nemzet
A német protestáns egyházak a Berlin/Brandenburg régió 220 templomában napokon belül, majd hamarosan mind a háromezer egyházközségben lesz ingyenes wifihotspot, vagy ahogy a programban stílszerűen nevezik, Godspot.

Természetes, hogy az internethasználat az egyházakban is teret nyer, felesleges lenne tiltakozni vagy harcolni ellene. A német protestáns egyházak – a híradásokból nem derül ki egyértelműen, hogy az evangélikusok vagy a reformátusok, netán mindkettő – a Berlin/Brandenburg régió 220 templomában napokon belül, majd hamarosan mind a háromezer egyházközségben lesz ingyenes wifihotspot, vagy ahogy a programban stílszerűen nevezik, Godspot. Bárki bármikor rácsatlakozhat a hálózatra a templomon belül vagy az épület közelében. Az egyházkerület informatikai menedzsere, Fabian Kraetschmer szerint az emberek nem lettek kevésbé spirituálisak, mint régebben, de a kommunikáció felületei megváltoztak, egyre nagyobb a hangsúly az online felületeken és közösségeken. A németországi protestáns egyházak a Godspot segítségével biztonságos, ismerős és megbízható otthont szeretnének nyújtani a digitális világban a templomi közösségeknek. A német protestáns egyházak a reformáció 500. évfordulója előtt is tisztelegnek, amikor az internetes kommunikációs forradalom idején elindítják ezt a programot. Nincs ebben kifogásolnivaló, ám amikor olyan megállapításokkal találkozunk, mint: »a hosszú szertartások alatti unalom nemsokára a múlté lesz« (The Local), akkor egyetértésünk óvatos kétkedésbe vált. Ugyanis ha a hívek az istentisztelet alatt vagy helyett fognak internetezni, akkor baj van. Kétségtelen, hogy az internet kitűnő segítőeszköze lehet az evangélium hirdetésének, de nem helyettesítheti, nem pótolhatja az örömhírt. Nyilván előállítható az interneten valami virtuális istentisztelet, keresztelő, esküvő, bármi más, amely szórakoztatóbb, mint a hagyományos szertartások, de lecserélni őket nem kellene. A templomokban eddig is megvolt a liturgikus eseményeken túli közösségi rendezvények tere. Rendeznek templomokban mulatságokat és lakomákat is, ezek sem idegenek a jézusi közösségektől. De az emberek elsősorban elcsendesedni, elmélyülni, magukba szállni, megtisztulni, kérni és hálát adni, Isten előtt fejet hajtani és Őt dicsőíteni, egyszóval: imádkozni járnak a templomba. Ehhez nincs szükség internetre.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hámondjuk hatalmas kockázat a plébániákat telerakni nyitott Internettel. Valahogy úgy érzem, nem a www.vatican.va lesz a leglátogatottabb oldal.

Szerintem ragyogó lehetőséget nyit a névtelen provokációknak. Mondjuk 1-2 pedofil kép ott felejtődik, azután kap egy följelentést a yard?

Általában egy szerver is tartozik hozzá valahol, és az regisztrálja, honnan jött a keresés.

Amúgy vannak igen jó egyházi netes alkalmazások ékes magyar nyelven is, ráadásul a tótokkal kooperációban hoztuk össze, úgy, hogy övék volt a kezdeményezés: http://zsolozsma.katolikus.hu/..

Kb. biztos vagyok abban, hogy 20 éven belül a temetésekig bezárólag az összes liturgiát valami akkori tablet-féléről fogja mondani a szent papság mert sokkal olcsóbb és rugalmasabb, mint a liturgikus könyvek. Az énekes könyvek gépesítése már egészen előrehaladott, emiatt egy csomó helyen van kivetítő, és persze számítógép. Nem érzem, hogy annyira le volnánk maradva. De ellenőrizetlenül beengedni az internetet a templomba, hogy a hívő szörföljön amerre akar, az kifejezett koncepciótlanságnak tűnik. Mondanivalónk nincs, de trendik azok vagyunk.

Tényleg a koncepció a lényeg. Ha a tablet ronda, legyen formatervezett tokban, és ha nem akarjuk akármire használni, legyen elkülönítve a sekrestyében.

A "sola scriptura" nem az én esetem, ha erre gondoltál. :D

Viszont maximálisan egyetértek a cikknek ezekkel a mondataival:
"De az emberek elsősorban elcsendesedni, elmélyülni, magukba szállni, megtisztulni, kérni és hálát adni, Isten előtt fejet hajtani és Őt dicsőíteni, egyszóval: imádkozni járnak a templomba. Ehhez nincs szükség internetre."

Ha szoktál volna imádkozni, értenéd. Nyilván más szemszögből nézed a dolgot, mivel számodra a templom csak egy épület.

Szóval nézd, protestáns templomokban, különösen a németeknél most is az alapfölszerelés része egy halom énekeskönyv, amiből énekelni szoktak. Még a katolikusok is eléggé átvették ezt a szép szokást, katolikus templomokban is látni a plébánia által beszerzett Gotteslob-ot, amit horribile dictu még használni is szoktak.

Ha az történne, hogy a könyveket lecserélnék tabletekre, és gombnyomásra jelenne meg mindenkinél a megfelelő ének, vagy éppen szentírási perikópa, felőlem... Csak egyrészt nem kellene neki ekkora csinnadratta, másrészt meg nem kellene azt képzelni, hogy ettől minden meg fog változni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés