Ferenc pápa: Luthernek igaza volt

2016. augusztus 8. 7:59
Martin Luther szándékai nem voltak tévesek – mondta nemrégiben Ferenc pápa arra az újságírói kérdésre, megszüntetik-e a reformátor egykori pápai kiátkozását. A pápa szerint Luther korában nem volt éppen követésre méltó modell az egyház: „Korrupció, világiasság, pénz- és hatalomvágy volt az egyházban, és ő ez ellen lépett fel”.

Ferenc pápa nemrégiben, június végén Örményországba utazott. A hazafelé tartó repülőúton válaszolt az újságírók kérdésére. Egyikük arra kérdezett rá, hogy a reformáció ötszázadik évfordulója felé közeledve nem volna-e itt az idő Luther pápai kiátkozásának visszavonására.

A pápa így válaszolt: „Úgy gondolom, Martin Luther szándékai nem voltak tévesek. Ő egy reformer volt. Lehet, hogy néhány eljárása nem volt helyes. De abban az időben, ha elolvassuk Pastor történetét (egy evangélikust, aki megtért, amikor a valóságot meglátta - katolikus lett), az egyház nem volt éppen követésre méltó modell. Korrupció, világiasság, pénz- és hatalomvágy volt az egyházban, és ő ez ellen lépett fel. Intelligens volt és megtett néhány lépést, meg is indokolva azokat. Ma a lutheránusok és katolikusok a protestánsokkal együtt egyetértünk a megigazulásra vonatkozó tanban. Ezen a fontos ponton ő nem tévedett. Orvosságot készített az egyháznak, de az orvosság aztán állapottá merevedett, egy fegyelmezett rendszerbe, hitvallásba, liturgiába. És nem volt egyedül: ott volt Zwingli, ott volt Kálvin, mindannyian különbözőek, és kik álltak mögöttük? Fejedelmek! Meg kell értenünk a kor történelmét. Ez egy olyan történet, amit nem könnyű megérteni. De aztán a dolgok haladtak tovább és ma nagyon jó a párbeszéd. 

Azt hiszem, hogy az a megigazulásról szóló dokumentum az egyik leggazdagabb és legmélyebb ökumenikus dokumentum. Igazam van? Vannak egyet nem értések, de ez az egyházaktól is függ. Buenos Airesben két lutheránus egyház volt: az egyik így gondolkodott, a másik amúgy. Magában a lutheránus egyházban sincs egység. Tisztelik egymást, szeretik egymást, és talán a különbözőség az, ami oly sokat ártott mindannyiunknak, most pedig szeretnénk újra elindulni az ösvényen, hogy találkozzunk ötszáz év után. Azt hiszem, imádkoznunk kell együtt, imádkoznunk. Fontos az imádság.

Második: dolgoznunk kell a szegényekért, az üldözöttekért, a rengetegszenvedőért, a menedékkérőkért… Együtt dolgozni és együtt imádkozni… A teológusoknak pedig a vita a feladatuk. De ez az út hosszú, nagyon hosszú. Egyszer azt mondtam viccelődve: »Én tudom, mikor jön el a teljes egység napja!« »Mikor?« »Az Emberfia eljövetelének másnapján!« Nem tudjuk ugyanis… A Szentlélek fogja megadni nekünk ezt a kegyelmet. De addig is imádkoznunk kell, szeretnünk egymást, együtt kell dolgoznunk, főleg a szegényekért, a szenvedőkért, a békéért és sok másért, az emberek kizsákmányolása ellen… Sok olyan dolog van, amelyért együttesen dolgozunk.”

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felkészül: Lenin.

De, éppen hogy nagyon is KÓSER.

Szerintem ez most gyöngébb volt. Néha tényleg csak az átfogó munkássága ismeretében jövök rá, hogy ironizál, de ez árulkodó volt. Talán a "Soros"-t nem kellett volna említenie, az már nagyon átlátszó.

Mondjuk a budai (német) papság történetesen a német császár emberét, Ottót akarta behozni a magyar trónra, a pápa meg nemzeti királyt akart, és királyunk is lett a derék (Anjou) Károly Róbert.

De mindenképpen jópofa eset. Kevésbé gemütlich, hogy Károly Róbert azután élethossziglan börtönbe záratta a pápát kiátkozó papokat. Daliás idők voltak, na!

Már bocsánat,de Németh Sándor a Vidám Vasárnap keretében többet szól Jézusról, annak cselekedeteiről, a követendő útról. S tele van a csarnok is hívekkel, rengeteg a fiatal, az értelmiségi.

Arról nem is beszélve, hogy Németh tudja kezelni a migrációt.

Lassan aki Jézusról akar hallani, az a Hit Gyülekezetébe fog járni, s nem katolikus templomokba. A Hit Gyülekezete lesz az egyetlen autentikus forrás, hitbéli koordináta.

'Nem utolsó probléma az Ön meghasonlott zsidó jezsuitasága.'

Ez komoly??
Mert ha igen, az sok mindnet megmagyaráz!

Bölcs dolog ez a vélemény Lutherről. Bár akkor az egyház kettészakadt reformátusokra és katolikusokra ( az ortodoxok már korábban leváltak...) és lett is egy jó kis vallásháború rengeteg áldozattal, ez a reform, ami hatott a katolikus egyházra is, teremtette meg az alapját a modernebb, a dogmákhoz és a világi hatalomhoz nem "tűzzel-vassal" ragaszkodó egyháznak, ami igazából a fennmaradásának az alapja. Lehetnek konzervatívabb (pl. XVI. Benedek) vagy reformer ( pl. XXIII. János) pápák, azért az egész megpróbál haladni a korral. (Még Galileit is rehabilitálták...)

VIII. Henriknek nem született fia (utódja) Aragóniai Katalintól, és a pápa, de a vakbuzgó feleség sem ment bele a válásba. Ha megteszi és elvonul egy kolostorba, akkor a Király valószínűleg nem önállósodik és az egyház nem szakad. Ha már megtette akkor gyorsan feloszlatta a szerzetesrendeket (Ő lett az anglikán egyház feje) és lenyúlta a vagyonukat, kellett a pénz a hajóhadhoz. ( Ő tette meg az első lépést Anglia tengeri hatalommá válásához, távolról sem egy "feleséggyilkos" volt csak.)

Luther reformátor volt, aki kockáztatta az életét. A kor "Vatikánjára" jellemző volt a valamivel korábban élt VI. Sándornak, a Borgia pápának a működése, aki simán elment volna Milánó Hercegének, de egyházfőnek semmiképp. Ezek ellen lépett fel Luther...

Minden relatív...Az ortodox egyházak sokkal konzervatívabbak. Elég, ha csak az ikonfestés szabályaira gondolunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés