Muszlimok vonultak be katolikus misékre Olasz- és Franciaországban

2016. augusztus 04. 09:27

Különös cselekmények történtek a legutóbbi vasárnap több franciaországi és olaszországi katolikus templomban. Jacques Hamel roueni pap iszlamisták általi meggyilkolása után muszlim csoportok úgy kívánták kifejezni a katolikusokkal való szolidaritásukat, hogy csoportosan misékre mentek. Volt, ahol mise közben a Koránból énekelhettek, vagy épp szimbolikusan megáldoztatta őket a pap. Katolikus tradicionalisták liturgikus káoszra és muszlim helyfoglalásra figyelmeztetnek.

2016. augusztus 04. 09:27
Rajcsányi Gellért

Jacques Hamel idős roueni papot egy hete gyilkolta meg a miséjére betörő két iszlamista terrorista. A brutális tett új szintre emelte az európai terrorizmust és felzaklatta a keresztény hívőket szerte a világban. 

Franciaországi és olaszországi muszlim szerveződések az eset után ki kívánták nyilvánítani a szolidaritásukat a katolikusok felé. A franciaországi muszlim tanács (CFCM) felhívta az országban a muszlimokat, hogy vasárnap menjenek el a katolikus templomokba, hogy „a keresztény testvérekkel együtt imádkozzanak”, szolidaritásukat és együttérzésüket kifejezve a „gyáva gyilkosság” miatt. A kezdeményezéshez olaszországi muszlim szervezetek is csatlakoztak.

Bari dómjában

A jel, amire vártunk?

Az olasz püspöki konferencia a kezdeményezés kapcsán „nagyon szép, hatalmas jelzésről” beszélt, szerintük ez az a „jel”„amire vártunk”. Szintén az olasz püspöki konferencia részéről az is elhangzott, hogy „ez egy hatalmas gesztus”, ami félreállítja azokat, akik „ellentmondanak a Szentatyának”. A katolikus vezérkar szerint a muszlimok templomokban való jelenléte „a fanatizmus világos visszautasítása”, ami el tudja szigetelni a terroristákat. Szerintük a muszlimok jelenléte „kétség nélkül mutatja, hogy nincs háború a vallások között”, utalva ezzel Ferenc pápa álláspontjára is.

Vasárnap hírek szerint mintegy 23 ezer muszlim ment el franciaországi és olaszországi templomokba, Rómától Genováig, Veronától Palermóig. Konzervatív katolikus körök szerint volt, ahol liturgikus káosz lett belőle – írja a német Katholisches Info. Sajtójelentések szerint elérzékenyült, könnyekig meghatott püspökök és papok fogadták és ölelték meg a muszlimokat a misék kezdetén.

Az olaszországi Bari katedrálisában egy imámnak megengedték, hogy a mise alatt a Koránból idézzen és fohászkodjon. Brescia dómjában egy pap arról beszélt, ami történik, az a meggyilkolt Jacques atya „első csodája”. Ventimigliában a pap „szimbolikus áldoztatást” végzett a muszlimok között, kenyérdarabkákat osztogatva közöttük a meglepett katolikus – és muszlim – hívők szeme láttára. A muszlimok jellemzően nem vették le a sapkájukat a mise közben, ahogy azt illene.

Ventimiglia templomában

Lopakodó muszlim helyfoglalás?

A katolikus tradicionalisták szerint már az is probléma, hogy a kezdeményezést úgy fogalmazták meg a muszlimok, mintha „védelmet” nyújtanának a keresztényeknek, ami pontosan megfelel a muszlim társadalomképnek, ahol a keresztények a muszlimok „védelme” alatt élhetnek csak.

Tradicionalisták arra intenek: ahol a Koránból imádkoznak, az a muszlim felfogás szerint az iszlám otthona lesz; tehát fennáll a veszély, hogy ezt a cselekedetet a katolikus templomok muszlimok általi meghódításaként fogják sokan értelmezni. A muszlimokat ráadásul nem a katolikus egyház hívta meg a misékre, hanem ők maguk döntöttek úgy, hogy elmennek testületileg a templomokba.

A római nagymecset imámja, Omar Camilletti a vatikáni rádiónak azt mondta: a katolikus templomok muszlimok általi meglátogatása nem egy egyszeri kezdeményezés, hanem azt gyakrabban meg kellene tenni. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. június 08. 22:05
Hétmérföldes lépésekkel a megsemmisülés felé.
balbako_
2017. március 10. 19:17
Magyarul megzavarták szervezetten és csoportosan a katolikus istentiszteletet és azzal, hogy a Koránból énekeltek megszentségtelenítették a templomot és negligálták a Bibliát. (Ezáltal birtokba vették is azt) Mint nálunk tették a Mátyás templommal.
Strassnoff Ignác
2016. szeptember 12. 17:56
Ha robbantgatnak, az se jó, ha meg együtt érezni, szolidárisnak lenni próbálnak, az se. 2-3 évvel ezelőttig nem létezett iszlám terrorizmus Európában, pedig muszlimok milliói élnek itt minimum 3 generáció óta. Addig nem akartak leigázni minket? Biztos visszatartották... Az átlag európai muszlim ugyanazt akarja, mint az átlag európai, zsidó, keresztény, hindu, akármi. Megélni, minél jobban. Békében, nyugalomban. Ha mást akarnának itt sok millióan, már túl lennénk a 3. világháborún. A terroristák meg azt akarják, amit itt láthatunk. Gyűlöletet, az ellentétek szítását, majrét. Az utóbbi láthatóan sikeresebb projekt.
Strassnoff Ignác
2016. szeptember 12. 17:56
Azért azt érdemesnek tartom megjegyezni, hogy katolikus, zsidó, ortodox, protestáns, muszlim pontosan ugyanazt az Istent imádja. Ha egy muszlimnak magyar lenne az anyanyelve, ő is Istennek nevezné. Arabul Allah. Ennyi a differencia. A muszlim számára mélységesen tisztelt próféta Mohameden túl például Ábrahám és Jézus is. Szóval a józan racionalitással szemlélt vallások (Már amennyire ebben a témában józan racionalitásról beszélhetünk.) esetében több a közös, mint az eltérő. A hit lényege szinte ugyanaz, a liturgiában van komoly eltérés. Meg persze az egyházak hatalmi vetélkedése is komoly méretű. Ha a hívek, meg netán a papjaik arra koncentrálnának, ami közös és nem arra, ami elválaszt, akkor béke lenne és a segghülye terroristák, fundamentalisták és szélsőjobbosok mögül pikk-pakk kifogyna a tömegbázis, mint a Vörös Hadsereg Frakció mögül a 70-es években. Nem jobb lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik