Szolidaritás vagy helyfoglalás?

Muszlimok vonultak be katolikus misékre Olasz- és Franciaországban

2016. augusztus 4. 09:27

Különös cselekmények történtek a legutóbbi vasárnap több franciaországi és olaszországi katolikus templomban. Jacques Hamel roueni pap iszlamisták általi meggyilkolása után muszlim csoportok úgy kívánták kifejezni a katolikusokkal való szolidaritásukat, hogy csoportosan misékre mentek. Volt, ahol mise közben a Koránból énekelhettek, vagy épp szimbolikusan megáldoztatta őket a pap. Katolikus tradicionalisták liturgikus káoszra és muszlim helyfoglalásra figyelmeztetnek.

Jacques Hamel idős roueni papot egy hete gyilkolta meg a miséjére betörő két iszlamista terrorista. A brutális tett új szintre emelte az európai terrorizmust és felzaklatta a keresztény hívőket szerte a világban. 

Franciaországi és olaszországi muszlim szerveződések az eset után ki kívánták nyilvánítani a szolidaritásukat a katolikusok felé. A franciaországi muszlim tanács (CFCM) felhívta az országban a muszlimokat, hogy vasárnap menjenek el a katolikus templomokba, hogy „a keresztény testvérekkel együtt imádkozzanak”, szolidaritásukat és együttérzésüket kifejezve a „gyáva gyilkosság” miatt. A kezdeményezéshez olaszországi muszlim szervezetek is csatlakoztak.

Bari dómjában

A jel, amire vártunk?

Az olasz püspöki konferencia a kezdeményezés kapcsán „nagyon szép, hatalmas jelzésről” beszélt, szerintük ez az a „jel”„amire vártunk”. Szintén az olasz püspöki konferencia részéről az is elhangzott, hogy „ez egy hatalmas gesztus”, ami félreállítja azokat, akik „ellentmondanak a Szentatyának”. A katolikus vezérkar szerint a muszlimok templomokban való jelenléte „a fanatizmus világos visszautasítása”, ami el tudja szigetelni a terroristákat. Szerintük a muszlimok jelenléte „kétség nélkül mutatja, hogy nincs háború a vallások között”, utalva ezzel Ferenc pápa álláspontjára is.

Vasárnap hírek szerint mintegy 23 ezer muszlim ment el franciaországi és olaszországi templomokba, Rómától Genováig, Veronától Palermóig. Konzervatív katolikus körök szerint volt, ahol liturgikus káosz lett belőle – írja a német Katholisches Info. Sajtójelentések szerint elérzékenyült, könnyekig meghatott püspökök és papok fogadták és ölelték meg a muszlimokat a misék kezdetén.

Az olaszországi Bari katedrálisában egy imámnak megengedték, hogy a mise alatt a Koránból idézzen és fohászkodjon. Brescia dómjában egy pap arról beszélt, ami történik, az a meggyilkolt Jacques atya „első csodája”. Ventimigliában a pap „szimbolikus áldoztatást” végzett a muszlimok között, kenyérdarabkákat osztogatva közöttük a meglepett katolikus – és muszlim – hívők szeme láttára. A muszlimok jellemzően nem vették le a sapkájukat a mise közben, ahogy azt illene.

Ventimiglia templomában

Lopakodó muszlim helyfoglalás?

A katolikus tradicionalisták szerint már az is probléma, hogy a kezdeményezést úgy fogalmazták meg a muszlimok, mintha „védelmet” nyújtanának a keresztényeknek, ami pontosan megfelel a muszlim társadalomképnek, ahol a keresztények a muszlimok „védelme” alatt élhetnek csak.

Tradicionalisták arra intenek: ahol a Koránból imádkoznak, az a muszlim felfogás szerint az iszlám otthona lesz; tehát fennáll a veszély, hogy ezt a cselekedetet a katolikus templomok muszlimok általi meghódításaként fogják sokan értelmezni. A muszlimokat ráadásul nem a katolikus egyház hívta meg a misékre, hanem ők maguk döntöttek úgy, hogy elmennek testületileg a templomokba.

A római nagymecset imámja, Omar Camilletti a vatikáni rádiónak azt mondta: a katolikus templomok muszlimok általi meglátogatása nem egy egyszeri kezdeményezés, hanem azt gyakrabban meg kellene tenni. 

 

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/23845