A pápa nem szereti Európát

2016. augusztus 4. 8:46

Horaţiu Pepine
Főtér
Úgy tűnik, a dél-amerikai pápa, az őslakosokkal lepaktáló ember, az egyértelműen balos politikai preferenciájú prelátus nem képes elfojtani a történelmi Európa-központúsággal szembeni ellenszenvét.

„Úgy tűnik, a dél-amerikai pápa, az őslakosokkal lepaktáló ember, az egyértelműen balos politikai preferenciájú prelátus nem képes elfojtani a történelmi Európa-központúsággal szembeni ellenszenvét, akkor sem, ha jól elrejti őket a keresztény jótékonykodás gúnyája mögé. Ferenc pápa valójában nem szereti Európát. De ez már nem is igazán számít ahhoz képest, hogy egy meglepően frivol diskurzusban az erőszakot relativizálja botrányos módon, és végső soron magukat a vallásokat.

Mi a valódi célja a katolikus egyház fejének? Mindezek a kijelentések csak egy bizonyosfajta politikai érzékenység kifejezései? De beszélhet a pápa úgy, mint bármelyik másik egyszerű ember, kedélyes légkörben osztva meg másokkal benyomásait?

Ferenc pápa nemrég megkapta a Nagy Károly-díjat a menekültekkel kapcsolatos »nyitott kapuk« politika támogatásáért. Akkor a keresztény jótékonyság és a bevándorlással kapcsolatos politika vegyítésével okozott meglepetést, most viszont, amikor olybá tűnik, mintha az iszlamista terroristák bűneit mentegetné, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a pápa tudatosan »hibázik«, hogy politikájával az új globális világrend jelentős szereplőjévé akarja változtatni a katolikus egyházat, mely csak akkor szökkenhet szárba, ha előbb minden bejáratott értéket és tekintélyt relativizáltak. A pápa valószínűleg a keresztény ortodoxia feláldozásával, elsőbbsége ő maga általi aláásásával akar biztosítani a katolikus egyház számára egy helyet a jövendőbeli globális »döntések asztalánál«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Őszentségének Európában sem kellene mást tennie, mint amit a cikk szerint Dél-Amerikában már megtett: legyen nálunk is "az őslakosokkal lepaktáló ember".

Minden eddigi pápa megvénült (sőt, már vénen került a székébe a legtöbb és csak halála után választottak újat), mégis a pápaság történetében ő a második(!), aki lemondott (illetve lemondatták, hogy jöhessen Ferenc).
Lol?

Szerintem meg azért mondatták le, mert nem tolerálta az iszlám hódítást és ezt ki is mondta.
Ne szenteskedjen, nem áll jól.

Hogy hetven ev utan ujra aktualis lett hogy a klerikalis reakcio az amerikai imperializmussal karoltve fenyegeti a beket...

Szerintem ebben semmi humoros nincsen.

" a kolni ujevi bulit is sok forroveru nemet lany titokban szerette. "

az izlestelen megjegyzeseidet tartogasd akkorra mikor elsz egy lanyod...

lehet valaki akarmilyen forroveru, szerethet dugni akar napi tucatszor, akkor se fogja felvillanyozni ha eroltetike s olyasvalaki aki nem jon be neki.

Ferfiember is szeretheti a szexet (sot!), csak ezt mi ugy kepzeljuk el hogy modellalkatu lanyok allnak sorba, ha szazhuszkilos oreg kover ciganyasszonyok jonnenek mar mindjart nem lenne olyan vicces.

Egy Pápa ne húzzon egyik politikai oldalhoz sem!

Nem feltételeznék ellenszenvet a pápától Európa iránt. Nem is adott erre alapot. Az viszont fontos, hogy nem itt nőtt fel, nem ismeri eléggé Európa életét, történetét, népeit, problémáit és érzelmileg nem is kötődik ide. Dél-Amerika, még az európaiasabb Argentína is, jóval szegényebb, egyszerűbb társadalom, mint Nyugat-Európa.

Ellenszenvet alighanem inkább csak Európa gazdasági szerveződése, pocsékolása, a nagyvállalatok hatalma és az európai társadalmak fogyasztás köré csavarodott életmódja iránt érez - valljuk be joggal. Emiatt gondolhatja úgy, hogy bőven belefér Európa lehetőségeibe, hogy megossza a javait és lehetőségeit a nála szerencsétlenebb sorsú emberekkel, akár tíz és százmilliókkal is.

Ferenc pápának nincs filozófiai vénája, úgy tűnik nem érdekli különösebben a történelem, jog, szociológia, antropológia és egyéb társadalomtudományok. Ezért aztán a várható társadalmi konfliktusokkal sem foglalkozik mélyebben. Évezredes tradíciók, világbefolyásolás, nagy műszaki, technológiai teljesítmények nélküli világból jött, nem foglalkoztatja Európának a világ alakulásában betöltött és jövőbeli szerepe.

Egyszerű, egyenes ember, mély érzékenységgel a szegények, nyomorultak, üldözöttek iránt. Az a baj, hogy pápának egy kicsit túl egyszerű. Egy kicsit elmérték magukat a püspök urak, amikor megválasztották. A világ mai problémáihoz nagyobb formátumú személyiségre lenne szükség.

Fehér fúst mint reveláció? :-)
Megint itt okoskodsz? A múltkor már elkullogtál.

'ahogy a kolni ujevi bulit is sok forroveru nemet lany titokban szerette'

Mocskos hazugság, felmenti az erőszakoskodókat, erőszakolókat. Aki ilyet tez az egy erkölcsi hulla.

X

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés