Nem értem a pápát 1.

2016. augusztus 1. 16:31

Sajgó Szabolcs SJ
Facebook
A pápa spirituális vezető. A politikai, a gazdasági, a törvényi, a hadászati keretek átalakítása nem az ő feladata. Az ő felelőssége a helyes spirituális válaszra serkenteni, a maga részéről ezt megadni. A többi szereptévesztés.

„Nem értem a pápát

 hallom templomba járóktól. Baráti beszélgetésben ugyanezt pap fogalmazza. Sokakat faggat a jelen helyzet. Hírek jönnek sűrűn migránsok elkövette, elfogadhatatlan szőrnyűségekről, és ugyanakkor buzdító pápai üzenetek migránsok befogadására. Mi történik? Ki a hülye? Sokan várnak válaszra, ami segíthet a kegyetlen káoszban.

Ferenc pápa szolgálatának legkezdetétől világosan fogalmaz: szerinte folyik a harmadik világháború. Sapienti sat. Papok, politikusok, üzletemberek és mindenki elgondolkodhat, mi következik ebből. Háborúban nem működnek a békeidő törvényei és eljárásrendje. Aki nem tudatosítja ezt és nem lép, az nagy bajt hoz magára és környezetére, mindarra, akiért felelős.

A pápa nem a jó és rossz között az első lázadás óta folyó univerzális harcra utal, arra, ami történhet a minden bűnös megtérését vágyó isteni irgalom kifogyhatatlan türelme miatt, hanem arra utal, hogy a Nagy Háború és a Második Háború után elkezdődött a Harmadik. Ez nem a vég, de a Gonosz univerzális, Teremtő elleni harcának lángja a buta vagy tudatos emberi közreműködés által fölégethet ezen a kis sárgolyón sok-sok életet és értéket.

A pápa spirituális vezető. A politikai, a gazdasági, a törvényi, a hadászati keretek átalakítása nem az ő feladata. Az ő felelőssége a helyes spirituális válaszra serkenteni, a maga részéről ezt megadni. A többi szereptévesztés. Ha te lennél a pápa, te milyen válaszra serkentenél Krisztussal közösségben? Te milyen választ adnál? Oszd meg és segíts! (Szövegszakajtás kölcsönös levegővétel okán.)”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt nem értem, hogy egy másik, bármilyen vallású emberek tömeges befogadásával a kereszténységet számolja fel hosszú távon európában és miért nem a kereszténység terjesztésén, hívek szerzésén dolgozik?

Ez a pápa olyan a pápák között, mint Conchita Wurst az énekesek között. Feltűnési viszketegségben szenved, ezzel frusztrálja a híveket. Divatpápa.
Nem a híveknek, nem Jézusnak akar megfelelni, hanem a világi hatalmasságoknak. Kár.

En arra utalnek, hogy azt mondotta Jezus, kerjetek s megadatik (nem azt hogy kovetelozzetek), zorgessetek s megnyittatik (nem azt hogy rugjatok be az ajtot es torjetek be az ablakot).

vagyis abban tudom meglatni a segitsegre szorulo felebaratomat, aki ennek megfeleloen viselkedik, vagyis a segitseget KERI es nem koveteli, elfogadja megbecsuli es nem lefitymalja.

Ugyanakkor kenytelen vagyok megvedeni a papat is valamilyen szinten.
A papa ugyanis egy szoval nem mondta, hogy JO hogy itt vannak ezek a migransok. Nem is feladata, mivel nem politikai vezeto, hanem lelki. Sot, tovabbmegyek, nyugodtan lehet az a maganvelemenye hogy NEM JO hogy itt vannak.

De! Amit o mond, az az hogy HA MAR itt vannak, akkor akik segitsegre szorulnak, azokat segitsuk. Az egyhaz nem hatosag, hogy a tartozkodas jogszeruseget vagy a segitsegre szorulo ember erkolcsi bizonyitvanyat vizsgalja, arra ott vannak az allami hatosagok. Az egyhaz dolga, hogy akin tud, segitsen. Ezert van.

Meg vilagosabban: az allam dolga hogy ne jussanak be, az egyhaze meg hogy aki megis bejut, azon ugyanugy segitsen ha raszorul mint barki mason.

a dogma egyebkent azt tartja, hogy hit es erkolcs dolgaban tevedhetetlen a papa, politika dolgaban mar nagyonis esendo...

Sokszor eszembe jut, hogy a mai helyzetben mit mondana II. János Pál pápa?

Válaszok:
Sulammit | 2016. augusztus 1. 18:43

Amikor a hovát elnök itt járt Áder fogalmazta meg jól.
Kb ezt mondta:valódi háborús menekültek közé keveredtek bűnözők,gazdasági menekültek,és feladattal megbízott katonák.

Nekem is sokszor eszembe jut. És jó lenne tudni, hogy a nagy egyháztudós Ratzinger, XVI. Benedek pápa, aki tanácsadója is volt II. János Pál pápának mit gondol migráns kérdésben.
Egyben biztos vagyok, hogy nem mondanának ilyeneket, mint Ferenc pápa.

Válaszok:
pollip | 2016. augusztus 2. 8:37

Mi migránsokról beszélünk, akik közé beépültek az ISIS kiképzett katonái, és különben is erőszakosak, a pápa pedig a menekültet látja bennük és csak az esendő embereket.
Valahogy nem akarja tudomásul venni, hogy kiket szabadít ránk.

Egyszer már nagyjából leírtam...Dél-Amerikából jött, ahol sokkal élesebbek a társadalmi ellentétek, ezért több rend, így a jezsuiták is, ahová a Pápa is tartozik, a szegények mellé állt. Ezt folytatja itt is, pedig sokkal óvatosabban kellene csinálnia, hiszen otthonában a szegények és a gazdagok ugyanugy keresztények voltak. Itt meg a migránsok és az európaiak alapvető szokásai is különböznek, azaz ebben az ellentétben nincsen tapasztalata.

"Hatodszor, az utóbbi időben úgy tűnik, hogy nyilvános kijelentései egyre gondatlanabbak, rendezetlenek, ami még nagyobb botrányt okoz és aggodalomra ad okot a hívők között.

November 21-én, a katolikus pedagógusok világkonferenciáján azt mondta: „Sose térítsetek aktívan az iskolákban! A keresztény nevelés azt jelenti, hogy a fiatalokat a teljes valóságban kell emberi értékekkel felnevelni, és ezek egyike a transzcendencia.”

http://egyazegyben.com/lemonda..

Én is úgy gondolom, másmilyen lenne az egyház irányvonala.

Válaszok:
Sulammit | 2016. augusztus 2. 13:02

Láttad ezt a videót, amit resporter belinkelt?
Eddig nem hittem el azt, hogy lemondatták Benedeket, de most már... Nagyon szomorú vagyok.

https://www.youtube.com/watch?..

Ő volt a tanácsadója teológiai kérdésekben. Benedek JP.-nek

Na akkor olvassál!

"Jálics Ferenc és Orlando Yorio jezsuita atyák vádolják Bergoliot.

"A mintegy 30 ezer halálos áldozattal járó piszkos háborúban két jezsuita misszionárius, Orlando Yorio, valamint a magyar származású Jálics Ferenc (Francisco Jalics) is megjárta az argentin katonai junta kínzókamráit. A papok szabadulásuk után számoltak be sorsukról – Yorio Ferenc pápát vádolja elárulásukkal, Jálics pedig név nélkül emlegetett „egy bizonyos” személyt. Jálics története magyar nyelven is megjelent.

Az egykor elrabolt jezsuita misszionárius azonban 1994-ben részletesen írt a piszkos háborúról: „Szemlélődő lelki gyakorlat” című könyvében kifejtette: akár csak Orlando Yorio, ő is meg van róla győződve, hogy elárulták, és tudja is, ki tette, habár nevet nem ír. Társa, Yorio azonban már kiszabadulásukat követően, 1977-ben megírta: Jáliccsal meg voltak róla győződve, hogy Bergoglio árulta el őket."

http://www.atv.hu/kulfold/2013..

"Menekültek/ bevándorlók nélkül nincs gyakorlata Jézus-hívőnek lenni."

Na ne viccelj már! Akkor eddig - bevándorlók nélkül - nem gyakoroltuk a Krisztus követést?

"Jó hogy van Ferenc pápa, mert ha már nem lesz, megértitek, miért múlik / sekélyesedik szép csendesen a katolikus hit."

Először is nem múlik el a hitünk, és el sem sekélyesedik, bár jobb lenne, ha mindig lángolna, mint az Emmauszi tanítványoknak.
Másodszor nem azon múlik, hogy ki a pápánk. Ha nem lesz Ferenc, lesz helyette más.

Ilyen negatív megnyilvánulások, mint amit Ferenc pápa kap a migránsokkal kapcsolatos beszédei miatt van.
Katolikusok bírálják, egyéb nyilatkozatai miatt is.
Ami mellett Benedek kiállt, azt Ferenc semmibe veszi.

Milyen pápa kellene nekünk? Az elődei tökéletesen megfelelnének. XXIII. János, II. János Pál, XVI. Benedek.
Olyanok akik hozzánk beszéltek, és nem annyi volt csak a mondanivalójuk, hogy fogadjuk be a más vallású, más kultúrájú, más szokású agresszív követelőző, de semmit megköszönni nem tudó, nem akaró embereket. Vagyis a 20 éves férfiak millióit, akik között számtalan az ISIS által kiképzett katona, nem csak magányos robbantgató.

Ha kapsz egy doboz bonbont és tudod, hogy van közte legalább egy mérgezett, fogadjunk, hogy te sem játszol orosz rulettet! :)

Izé, Sajgó atya... Fölszentelt papot szólítottál meg.

Miféle menekültek Zsolt? Miért hozzon a lakosság áldozatot a huszonéves arab srácokért?
Ők miért nem hozzák meg azt a minimális áldozatot, hogy megvédjék a hazájukat, megvédjék az otthonukat, megvédjék a családjukat. Otthagynak csapot papot, mert Európában jobb élet vár rájuk, azt is tudják, hogy mennyi segély, milyen ingyen orvosi, lakhatási ellátás, mindent.
Közben otthagyják a szüleiket, gyerekeiket, feleségeiket a háborús övezetben? Kitéve az erőszaknak, halálnak? Hát milyen emberek ezek?
Azt mondja nekik az imám, hogy nyugaton minden nő k. és ők eszerint is bánnak a nőkkel.
Azt mondja nekik az imám, hogy mi hitetlenek vagyunk és ők eszerint is bánnak a lakossággal. Nekik nem emberek vagyunk, hanem egy célpont.
Ezeket a lelkiismereti dolgokat velük beszéld meg.
Legalább képzeletben.

Nekem nincs lelkiismereti problémám velük kapcsolatban és úgy látom, hogy másoknak sem, akár hívők, akár nem. Ja, és nem is vívódom. Te agyalsz folyton ezen.

Zsolt, mi már ezt a meccset többször lejátszottuk. Tudod a véleményem, tudom a véleményed. Erről a "menekült" kérdésről nem akarok többet beszélgetni veled.

Egyszerűen nem vagy hajlandó elfogadni a másik álláspontját és folyamatosan a keresztény irgalmasságot sulykolod. Ha nem lennék keresztény, akkor is így gondolnám.

Nem szeretném, hogy millió szám bejöjjenek Európába.
Nem integrálódnak.

Nem tökéletességről van szó. Hanem katonailag kiképzett, élősködő és váratlanul támadó és lecsapó emberekről. Zsolt te olyan naiv vagy!

Válaszok:
ottapont | 2016. augusztus 3. 15:02

Menekültnek azok nevezhetőek akik egy szomszédos országban várják sorsuk jobbra fordulását. Ha úgy döntetnek, hogy hazatérés helyett egy nyugati országban szeretnék az életüket újra kezdeni, ehhez joguk van és megvannak hozzá a megfelelő csatornák. Kérelmeiket adott országok elbírálják és akit arra alkalmasnak találnak befogadják. Ők menekültek.

Akik viszont X országon átcsörtetve, X határon átszökve, erőszakkal lépve fel a határt védőkkel szemben betörnek, nem menültek hanem betolakodók.

Válaszok:
Sulammit | 2016. augusztus 4. 10:07

Szokásos zsoltkom féle zagyvaság, szóra sem érdemes.

Te se. Vagy-vagy. Ha a pápa nem "spirituális vezető", akkor Sajgó Szabolcs SJ nem "úr".

Ennyire egyszerű! Nézd csak meg azokat a riportfilmeket, amikben az otthagyott, feleségek beszélnek ezekről a "nagy hősökről".
Elmenekülnek a férfiak féltve a bőrüket és simán otthagyva őket és a gyerekeiket.
És mindez miért? Hogy vándoroljanak országról országra mindent leszólva, semmit meg nem köszönve, semmit meg nem becsülve.
Vezényszóra! Tele pénzzel, ráadásul okos telefonnal, euró ezresekkel kitömve.

Én úgy látom, hogy ők ölnek, és nem mi. Vagy te a fordítottját hallottad?
Valami linket küldjél erről az állításodról: "A fél katolikus kar az ellentettjét vallja, mint most te látsz/ szeretnél."

Lüke vagy! :) Majd kikukázlak.

A hályog sosem gyógyul meg a szemről. Azt leveszik.
Nem érted meg, hogy más erős felindulásból megölni valakit (én például mindjárt agyoncsaplak :)) és más előre megfontolt szándékkal embereket öngyilkos merénylőként felrobbantani? Ha te ezt a kettőt összemosod, akkor kezet foghatsz a pápával.

Én meg arra emlékeztettelek, hogy honnan tudja Ferenc pápa, hogy akit az újságban olvasott az keresztény volt-e, katolikus volt -e? Mert nem tudhatja!
De azt tudhatjuk, hogy muszlim volt, aki elvágta a francia pap torkát!
Nem tudom, hogy milyen tragédiának, tragédiáknak kell még bekövetkeznie, hogy a TI szemetekről lehulljon a hályog.

Megmondtam neked, hogy nem téma többé köztünk a migráns téma.

Kéjes érzés fölszentelt katolikus papokat szidalmazni, ugye?

"Úgy nem lehet élni, hogy előre betervezed 300 évre a félelmet."

Áhá, szóval nem? Akkor ne is foglalkozzunk a klímaváltozással, a demográfiai robbanással, éljük csak a világunkat, mint a vakegér.
Ne keressünk összefüggéseket, a "történelem ismétli önmagát" teóriával. Ne is aggasszon senkit Európa sorsa, a keresztények sorsa, a gyerekeink, unokáink, déd, déd unokák sorsa vagyis a jövő nemzedék sorsa és életkilátásai.

Nincs! másik fele. Vannak emberek, történészek, politológusok, egyházi személyek, professzorok, akik ismerik a, - nem akkor akarják megérteni - muszlim vallást, szokásokat, és persze a szemita nyelveket és a történelmet is.

Szerintem te is tanulmányozd az iszlámot.

Amióta itt vagy Zsolt, folyton a kereszténységgel van bajod, a keresztényekkel, bennünket cikizel. . Vagyis nem tudod elfogadni, megérteni, azonosulni.
Jobb szeretek az evangéliumokról beszélgetni, vitatkozni, mint azt olvasni tőled, hogy az ateisták jobbak nálunk, merthogy mindig erre a következtetésre jutsz. Én pedig nem fogom bizonygatni neked, hogy nem, mert teljesen feleslegesnek látom.
Akkor miért jöttél a keresztény oldalra? Beszélgessél ateistákkal, bíráljad nyugodtan a keresztényeket, hidd el partnerre fogsz bennük találni.

Én pedig hadd ne értsek egyet a pápa migrációs politikájával, és hadd ne örüljek annak, hogy az amerikaiak, franciák beleavatkoznak és fejetlenséget hagynak maguk után, megölik a vezetőiket, akik tegnap még jó barátjuk volt. Aminek ez a bosszúálló népvándorlás lett a következménye.
Remélem azt azért észrevetted, hogy mindez egy sípszóra történt! A nagy megindulás. Te hitetlen vagy, neked tök mindegy, milyen vallású emberek milliói özönlik el Európát, nekem nem.

Emlékeztetlek rá, hogy a keresztények lefejezésével kezdődött minden.

Én? Majd gondolj arra, amit írtál, amikor egy oltártól jövő nem úr a Szentostyát nyújtja feléd! Mégis, hogy képzeled?

Ember, Sajgó ebben a szövegben védte a pápát! Tanulj már meg olvasni!

Navégre! Mondanám, hogy spongyát rá, csak már nem az első eset. Ha reagálsz valakire, tartozol neki azzal, hogy elolvasd, amit írt.

Ha a tévedéseidet számolnám, kiakadna a potméter :-)

Azt a szokatlan és végülis elismerésre méltó gesztust viszont számontartom, ha elismered a tévedésed.

Hogy lásd, milyen nagyra tartom, ki is kerestem: jún 28-án írtad acidonak:
bro1 Hozzászóló kiszűrése 2016. június 28. 22:16
1
@acido domingo
Megkövetlek! Bocsánat! Félreértettelek.

Mondjuk ott is sikerült elsőre pont az ellenkezőjét kiolvasnod annak, amit acido leírt. Az első lépés tényleg a hiba elismerése, de talán jöhetne lassan egy olyan második is, hogy utána meg elkezded rendszerszerűen elolvasni és átgondolni azt a szöveget, amire reagálsz. Akár poszt, akár komment.

Az, hogy két tévedést elismertél másfél hónapon belül, nem rossz, bár tényleg egyedül te nézted mindkét esetben a fehéret feketének, szóval szó sem volt valamiféle árnyalatnyi pontosításról egyik esetben sem.

De basszus, a pofád ezek után olyan, mint a bécsi kapu! Tanulságok levonása sehol! Alázat sehol! Némi figyelem a többi fórumtársra, mielőtt elkezdesz írni, sehol! Ha ez nincs, akkor sajnos érdem sincs sehol.

Nem én tartottam ott, hogy egy fölszentelt katolikus paptól már az "úr" megszólítást is elvitattam, mielőtt rájöttem, hogy árnyékra vetődtem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés