Nem értem a pápát 1.

2016. augusztus 1. 16:31

Sajgó Szabolcs SJ
Facebook
A pápa spirituális vezető. A politikai, a gazdasági, a törvényi, a hadászati keretek átalakítása nem az ő feladata. Az ő felelőssége a helyes spirituális válaszra serkenteni, a maga részéről ezt megadni. A többi szereptévesztés.

„Nem értem a pápát

 hallom templomba járóktól. Baráti beszélgetésben ugyanezt pap fogalmazza. Sokakat faggat a jelen helyzet. Hírek jönnek sűrűn migránsok elkövette, elfogadhatatlan szőrnyűségekről, és ugyanakkor buzdító pápai üzenetek migránsok befogadására. Mi történik? Ki a hülye? Sokan várnak válaszra, ami segíthet a kegyetlen káoszban.

Ferenc pápa szolgálatának legkezdetétől világosan fogalmaz: szerinte folyik a harmadik világháború. Sapienti sat. Papok, politikusok, üzletemberek és mindenki elgondolkodhat, mi következik ebből. Háborúban nem működnek a békeidő törvényei és eljárásrendje. Aki nem tudatosítja ezt és nem lép, az nagy bajt hoz magára és környezetére, mindarra, akiért felelős.

A pápa nem a jó és rossz között az első lázadás óta folyó univerzális harcra utal, arra, ami történhet a minden bűnös megtérését vágyó isteni irgalom kifogyhatatlan türelme miatt, hanem arra utal, hogy a Nagy Háború és a Második Háború után elkezdődött a Harmadik. Ez nem a vég, de a Gonosz univerzális, Teremtő elleni harcának lángja a buta vagy tudatos emberi közreműködés által fölégethet ezen a kis sárgolyón sok-sok életet és értéket.

A pápa spirituális vezető. A politikai, a gazdasági, a törvényi, a hadászati keretek átalakítása nem az ő feladata. Az ő felelőssége a helyes spirituális válaszra serkenteni, a maga részéről ezt megadni. A többi szereptévesztés. Ha te lennél a pápa, te milyen válaszra serkentenél Krisztussal közösségben? Te milyen választ adnál? Oszd meg és segíts! (Szövegszakajtás kölcsönös levegővétel okán.)”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt nem értem, hogy egy másik, bármilyen vallású emberek tömeges befogadásával a kereszténységet számolja fel hosszú távon európában és miért nem a kereszténység terjesztésén, hívek szerzésén dolgozik?

Ez a pápa olyan a pápák között, mint Conchita Wurst az énekesek között. Feltűnési viszketegségben szenved, ezzel frusztrálja a híveket. Divatpápa.
Nem a híveknek, nem Jézusnak akar megfelelni, hanem a világi hatalmasságoknak. Kár.

En arra utalnek, hogy azt mondotta Jezus, kerjetek s megadatik (nem azt hogy kovetelozzetek), zorgessetek s megnyittatik (nem azt hogy rugjatok be az ajtot es torjetek be az ablakot).

vagyis abban tudom meglatni a segitsegre szorulo felebaratomat, aki ennek megfeleloen viselkedik, vagyis a segitseget KERI es nem koveteli, elfogadja megbecsuli es nem lefitymalja.

Ugyanakkor kenytelen vagyok megvedeni a papat is valamilyen szinten.
A papa ugyanis egy szoval nem mondta, hogy JO hogy itt vannak ezek a migransok. Nem is feladata, mivel nem politikai vezeto, hanem lelki. Sot, tovabbmegyek, nyugodtan lehet az a maganvelemenye hogy NEM JO hogy itt vannak.

De! Amit o mond, az az hogy HA MAR itt vannak, akkor akik segitsegre szorulnak, azokat segitsuk. Az egyhaz nem hatosag, hogy a tartozkodas jogszeruseget vagy a segitsegre szorulo ember erkolcsi bizonyitvanyat vizsgalja, arra ott vannak az allami hatosagok. Az egyhaz dolga, hogy akin tud, segitsen. Ezert van.

Meg vilagosabban: az allam dolga hogy ne jussanak be, az egyhaze meg hogy aki megis bejut, azon ugyanugy segitsen ha raszorul mint barki mason.

a dogma egyebkent azt tartja, hogy hit es erkolcs dolgaban tevedhetetlen a papa, politika dolgaban mar nagyonis esendo...

Sokszor eszembe jut, hogy a mai helyzetben mit mondana II. János Pál pápa?

Amikor a hovát elnök itt járt Áder fogalmazta meg jól.
Kb ezt mondta:valódi háborús menekültek közé keveredtek bűnözők,gazdasági menekültek,és feladattal megbízott katonák.

Nekem is sokszor eszembe jut. És jó lenne tudni, hogy a nagy egyháztudós Ratzinger, XVI. Benedek pápa, aki tanácsadója is volt II. János Pál pápának mit gondol migráns kérdésben.
Egyben biztos vagyok, hogy nem mondanának ilyeneket, mint Ferenc pápa.

Mi migránsokról beszélünk, akik közé beépültek az ISIS kiképzett katonái, és különben is erőszakosak, a pápa pedig a menekültet látja bennük és csak az esendő embereket.
Valahogy nem akarja tudomásul venni, hogy kiket szabadít ránk.

Egyszer már nagyjából leírtam...Dél-Amerikából jött, ahol sokkal élesebbek a társadalmi ellentétek, ezért több rend, így a jezsuiták is, ahová a Pápa is tartozik, a szegények mellé állt. Ezt folytatja itt is, pedig sokkal óvatosabban kellene csinálnia, hiszen otthonában a szegények és a gazdagok ugyanugy keresztények voltak. Itt meg a migránsok és az európaiak alapvető szokásai is különböznek, azaz ebben az ellentétben nincsen tapasztalata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés