Ferenc pápa: Vannak erőszakos katolikusok is

2016. augusztus 1. 13:56
Minden vallásnak vannak fundamentalista követői, és az iszlám sem azonosítható az erőszakkal – szögezte le az ifjúsági világtalálkozóról való hazaútján, a repülőn tartott sajtótájékoztatón Ferenc pápa, hozzátéve: vannak erőszakos katolikusok is. Mint mondta: az is terrorizmus szerinte, ha a globális gazdaság középpontjában a pénz van a személyek helyett.

Vannak erőszakos katolikusok is – indokolta Ferenc pápa a vasárnap véget ért krakkói Ifjúsági Világtalálkozóról hazafelé tartva, a szokásos, repülőn tartott sajtótájékoztatóján, hogy miért nem szeret az iszlámról beszélni az erőszak vonatkozásában - írja a News.va hivatalos vatikáni hírportál.

Antoine Marie Izoarde újságíró azt kérdezte Jacques Hamel atya meggyilkolása kapcsán: miért mindig csak az erőszakról beszél a Szentatya, és miért nem említi sohasem az iszlámot? A pápa azt válaszolta: minden nap, amikor kinyitja az újságot, erőszakkal találkozik. Olyan erőszakkal, olyan gyilkosságokkal, amelyeket megkeresztelt katolikusok követnek el. A pápa rámutatott: „nem, nem minden muzulmán erőszakos és nem minden katolikus erőszakos”. 

Ferenc pápa megjegyezte: minden vallás követői közt van egy kis csoport, ami fundamentalista. Ezért az egyházfő nem hiszi, hogy „helyes volna az iszlámot azonosítani az erőszakkal”. A pápa hozzátette: még az Iszlám Állam létének fényében sem gondolja, hogy ez jó ötlet lenne. 

A pápa szerint sokfelé van terrorizmus, és a legtöbbször mindig ott, ahol nincs lehetőség mást választani. Mint mondta: az „első terrorizmus” az az, hogyha a globális gazdaság középpontjában nem a személy, hanem a pénz van. 

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem elhanyagolható különbség, hogy a Koránban a Jihad alatt háborút, hadviselést is értenek az iszlám terjesztése érdekében. Semmi kivetnivaló nincs, hitük szerint, az iszlám erőszakkal való terjesztésében. Erre példa maga Mohamed próféta, az általa vezetett 77 hódító háborúval.
Ezzel szemben a hitüket erőszakkal terjesztő katolikusok (tud ilyenekről a pápa??) a katolikus hit alapján elítélendők, mert súlyos tévedésben vannak. A katolikus hit szerint az erőszak minden formája bűn.

Persze ezzel a pápa is tisztában van, ezért is súlyos ez az összemosás amit művel.

Azért az európai terrorcselekmények elkövetői között feltűnően kevés zen buddhista, hindu, zoroaszter vagy konfuciánus akadt. Másrészt az erőszakos katolikusok rijádi mecsetrobbantásairól vagy bagdadi tömegmészárlásairól sem kaptunk még hírt.

Najo, egy csoportot tudok ami katolikus (?) alapon terrorista es az az IRA, bar az is politikai es meghozza konkret politikai celokat kovet (Eszak-Irorszag ujraegyesitese Irorszaggal) nem pedig bele a vakvilagba robbantgat csak ugy.

De azert tomegesen es mindennaposan az iszlam fundamentalizmus jellemzo. Igen, vannak eroszakos katolikusok mint ahogy eroszakos muszlimok es zsidok is (ezt mar nem merte hozzatenni :) ), csak a kulonbseg az, hogy a muszlim terrorista a vallasaval indokolja (hamisan tegyuk hozza) az eroszakossagat.

Mert te ebből, hogy "„nem, nem minden muzulmán erőszakos és nem minden katolikus erőszakos” ezt szűrted le??

Az ész megáll...

Nem butaságból/hülyeségből teszi.

Igen, nyilván a globális gazdaság tehet erről is, meg mindenről. Az a globális gazdaság, amely békét és jólétet teremtett Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában, de valahogy pont nem az iszlamista területeken.

Ha tőkésfikázást látok, azonnal kiakad a szélsőbalos-detektorom.

Az ISIS éppen arra hivatkozik, hogy a fundamentumokhoz tért vissza és nem igazán lehet cáfolni ebben. Elég ha valaki vet egy pillantást Mohamed próféta életére és az iszlám terjeszkedési módszereire az ő élete során.

Ezzel szemben, ha egy katolikus erőszakkal terjesztené a hitét tévelygő lenne, Jézus Krisztus tanítása és életpéldája alapján, nem pedig fundamentalista.

Nagy, nagy különbség!

Képzeljük el a következőt: 2 katolikus fundamentalista behatol egy tetszőleges mecsetbe valahol az Arab-félszigeten, és ott meggyilkolja a helyi vallási vezetőt a hívek szeme láttára. Ezt követően a legtekintélyesebb muszlim vallási vezető nem felháborodik, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy bizony vannak erőszakos muszlimok is.

El lehet ezt képzelni?

Szentatyám!
Egyházadban nagy a paphiány!
Ha már befogadásra biztatod őket., legalább végeztess velük el egy önvédelmi tanfolyamot, mielőtt kifogyunk belőlük.

Gondolom te nem vagy katolikus...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés