Ferenc pápa: Segíteni kell az elesetteket!

2016. július 30. 13:09
Ferenc pápa a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón tartott szentmiséjén hangsúlyozta: az egyháznak nyitottan és gyengédséggel kell segítenie a legelesettebbeket. A katolikus egyházfő Máriához fohászkodva azt kérte: tanítsa meg az egyházat arra, hogy „konkrét módon ápolja Jézus sebeit a rászoruló testvérekben, a közeliekben és a távoliakban, a betegekben és a migránsokban egyaránt”

Az egyháznak nyitottan és gyengédséggel kell segítenie a legelesettebbeket - hangsúlyozta Ferenc pápa szombaton azon a zártkörű szentmisén, amelyet a krakkói II. János Pál szentélyben lengyel papok, szerzetesek és kispapok jelenlétében mutatott be. A katolikus egyházfő a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) alkalmából szervezett lengyelországi zarándoklata negyedik, utolsó előtti napján mutatta be a szentmisét.

Jézus „kezdettől fogva arra vágyik, hogy az egyház megnyíljon a világ felé, kivonuljon a világba” - fordult Ferenc pápa a szentélyben és annak előterében összegyűlt egyházi személyekhez. A világban úgy kell jelen lenni, ahogyan a megtestesült Isten, vagyis Jézus van jelen: nem holmi hatalom birtokosaként, hanem úgy, mint aki szolgál, aki örömhírt terjeszt - fejtette ki a pápa.

A keresztre feszítés és a feltámadás után is zárt ajtók mögött tartózkodó apostolokról és a hitetlen Tamásról szóló evangéliumi olvasmányra utalva a pápa arra figyelmeztetett: a papok, a szerzetesek életében gyakori a kísértés, hogy „félelemből vagy kényelemből kissé magukba forduljanak, bezárkózzanak saját környezetükbe”; Jézus viszont arra szólítja követőit, hogy „lépjenek ki önmagukból”, keljenek útra. Az ilyen magatartás a pápa szerint olyan életet teremt, amely „a konkrét szereteten, vagyis a szolgálaton és a mások iránti nyitottságon alapul”, és amelyben „nem léteznek saját kényelmünket szolgáló zárt terek, magántulajdonok”.

Az irgalmasság „nagy csodájához” nem kellett már hozzátenni semmit - mondta a pápa, utalva ezzel Jézus áldoztatára és megváltó szerepére. Mindazonáltal létezik bizonyos kihívás, vagyis megnyílik előttünk a tér ahhoz, hogy „mi, akik a szeretet szellemében részesültünk, csodajeleket tegyünk” - biztatta a pápa az egybegyűlteket.

Evangélium: az isteni irgalom eleven könyve

A szentatya az isteni irgalom eleven könyvének nevezte az újszövetségi evangéliumot, amelyet szerinte „folyton olvasnunk kell, folyamatosan újra kell értelmeznünk”, mivel az „fehér lapokkal végződik, azaz nyitott könyv marad”. A híveknek és a lelkipásztoroknak pedig az a hivatásuk, hogy az evangéliumot, az örömhírt továbbírják, mégpedig „azonos stílusban, vagyis az irgalmasság cselekedeteit teljesítve” - tette hozzá.

Máriához fohászkodva azt kérte: tanítsa meg az egyházat arra, hogy „konkrét módon ápolja Jézus sebeit a rászoruló testvérekben, a közeliekben és a távoliakban, a betegekben és a migránsokban egyaránt”, hiszen „a szenvedőket szolgálva Krisztus testét dicsőítjük”.

A szentmise előtt a pápa egy másik krakkói szentélyben, az Isteni Irgalmasság bazilikájában az irgalmasságkultusz terjesztője, szent Fausztina ereklyéinél imádkozott, majd meggyóntatta az IVT öt résztvevőjét. Délután a pápa a krakkói kúriában az összes világrészből származó 13 fiatal társaságában ebédel, este pedig az Irgalmasság Kampusza nevű, Krakkó melletti mezőn megnyitja az IVT résztvevőinek éjjeli imavirrasztását.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ferenc pápa: Segíteni kell az elesetteket!"

Na ja! Ferenc pápát is felsegítették Lengyelországban amikor elesett.

Konkrétan ki mondott ilyet? Tudnád idézni??

Mert én csak ezt találtam:
"Ferenc pápa: Segíteni kell az elesetteket!"

"Ferenc pápa: Segíteni kell az elesetteket!"

Fölsegítettek, nem?

Igazad van. Nem olvastam jól.

Dél-Amerikában sokkal durvábbak a vagyoni különbségek, mint Európában, így nem meglepő az, hogy bizonyos egyházi rendek (a jezsuiták is, ahová a Pápa is tartozik) a szegények, elesettek mellé álltak. Ezt a hozzáállást követi itt is, csak azt nem veszi észre, hogy ezt óvatosabban kellene tennie hiszen az ottani szegények ugyanúgy keresztények voltak, mint a gazdagok, azaz semmilyen vallási ellentét nem volt közöttük. Itt meg az alapvető szokásokban is komoly difik vannak a migránsok és az európaiak között.

Idegen bűnnek azt nevezzük ha magatartásukkal, tetteinkkel vagy szavainkkal másokat bűn elkövetésére késztetünk.
Ferenc pápának el ellene gondolkodnia azon, szavaival, tetteivel nem járul e hozzá a migráns agresszióhoz?

Bonyolult és ellentmondásos az élet, éppen ezért nem szabad még a legszentebb elvet se vakon követni, hanem minden esetben kell mérlegelni, milyen elvet, milyen szempontot kell figyelembe venni.Ferenc pápa két fontos elvet hagyott figyelmen kívül: a vezető felelősségét az általa vezetettekkel szemben, és a vezető felelősségét az általa vezetett intézménnyel szemben.
Ez esetben mindkét elv felülírja a kötelező segítség elvét /azért nem írom a szeretet elvét, mert híveit is kellene szeretni/ugyanis nincs joga hívei életét, biztonságát kockára tenni, és nem azért választották pápának, hogy végveszélybe sodorja az egyházat.
Még a legokosabb ember is tévedhet.Egy sakkversenyen meglepődve láttam az orosz nagymester, egy jó állásban olyat lépett,hogy utána egylépéses matt következett.Én, persze, mint néző, nem szólhattam, de a magyar, horvát vagy lengyel bíborosok már figyelmeztethették volna a Szentatyát, hogy baj van.

Bro!
Észen vagy?Vagy az aljas trükköt alkalmazod velem szemben: szavakat adsz a szánba, hogy fejbe verhess érte? Nem gyűlöletről beszéltem, hanem a muszlim hódításról, melyről Ferenc pápa nem akar tudomást venni,pedig az benne van a Koránban,benne van a történelem könyvekben, benne van a napi hírekben, és hangosan hirdeti az ISIS,ám a hazaáruló liberálisok tagadják, azzal a céllal,hogy annak honi létrejöttét elősegítsék.

Tisztelt Bro!
Először arra felelek, mivel járult hozzá Ferenc pápa a migráns agresszióhoz?
Noha jól tudta, "a háború már elkezdődött",nem figyelmeztette híveit, hogy menekülteknek
álcázott muszlim hódítókról van szó,akik veszedelmet jelentenek a hívekre és az Egyházra,és nem segítségre szoruló szerencsétlenek ők, így megkönnyítette a muszlim harcosok részére az agressziót.
Másik kérdésben én hibáztam, nem jól emlékeztem szavaidra, így rosszul válaszoltam, ezért szíves elnézésedet kérem.

Tudnál egy linket adni arra, hogy hol beszél Ferenc a veszélyt jelentők kiszűréséről?
Köszi!

Nem ismered a commentelőket, és mindenkinek a fejéhez vágod a tányérjaidat.

Ne haragudj, de nem emlékszem arra, hogy a "jó szándékú" kitétel szerepelt volna bármelyik buzdításában a migránsok befogadásával kapcsolatban.

Az pedig, hogy "a szűrés állam feladat" - szép elmélet, csak sajnos kivitelezhetetlen. Mi alapján kellene szűrni?

Pl. a gyerekeket engedjük be?

Gondolj a legutóbbi esetre, amikor 12 éves fiú robbantott, és a másik is robbantott volna... ha nem fogják el időben.

Vagy? Mi alapján kell szűrni szerinted?

És hol mondott olyat F. pápa, hogy szűrjön bárki? Szerintem nála ez sem megengedett!

A feltételezésedet tiszteletben tartom...

Konkrétan magnamaterről beszéltem. Persze ő is meg tudja védeni magát. De nem mindenki katolikus és keresztény, aki commentel. Ahogy te sem.
Erre próbáltam felhívni a figyelmedet.

Dehogy nincs! Csak azokat veszed észre.

Rita, azért mutathatnál néhány migránst, aki itt akar élni! Tök életidegen ez az egész nyavalygásod.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. augusztus 28. 20:33

Izé, mellément. Ez a másik posztba való.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés