Zarándoklat

A sérelmeken való túllépésre szólított Ferenc pápa Lengyelországban

2016. július 28. 16:02
Ferenc pápa szerdán érkezett Lengyelországba és csütörtökön Częstochowába látogatott. A zarándokhelyen annak alkalmából misézett, hogy az ország 1050 éve vette fel a kereszténységet. A pápa kiemelte, Isten nem azt akarja, hogy féljünk tőle, hanem közöttünk akar élni. A pápa Mária segítségét kérte a lengyeleknek a sérelmeken való túllépéshez. A két előző pápához hasonlóan a katolikus egyházfő aranyrózsát ajándékozott a zarándokhelynek, valamint megcsókolt egy fogyatékkal élő lányt.

Ferenc pápa szerdán érkezett meg Lengyelországba, ahol a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón vesz részt. A találkozót záró vasárnapi szentmisére a szervezők kétmillió fiatalt várnak.

Isten úgy menti meg az emberiséget, hogy kicsivé, közelivé és konkréttá válik – mondta Ferenc pápa csütörtökön Czestochowában. A katolikus egyházfő abból az alkalomból mutatott be szentmisét a legismertebb lengyel zarándokhelyen, hogy Lengyelország 1050 éve vette fel a kereszténységet.

Istent nem félni kell

Homíliájában Ferenc pápa hangsúlyozta: az emberiség nem volt felkészülve Jézus eljövetelére, és nem is érdemelte ki. Az Isten emberré válása „kegyelmi ajándék” volt. Jézus a lehető legegyszerűbben lépett a világba, és első csodatette sem látványos, komoly problémát megoldó tett volt. A víz borrá változtatásával a kánai menyegzőn Jézus egy kis faluban egy ismeretlen ifjú házaspárt örvendeztetett meg. Mégis fontos jel ez a csoda, mert feltárja annak az istennek az arcát, aki közösséget vállal az emberiséggel, aki az „asztalunkhoz ül és velünk együtt álmodik” – mutatott rá a pápa.

Isten nem akarja, hogy félve tiszteljék, mint egy távoli, hatalmas uralkodót, nem akar egy égbeli trónon maradni, hanem részt akar venni az emberek mindennapi életében, „velünk együtt akar járni”.

A sérelmeken túl kell lépni

Amikor Lengyelország az elmúlt 1050 évre gondol, hálát kell adnia Istennek, aki együtt járt a lengyel néppel is, kézen fogva vezette, kísérte őket – mondta a pápa. Hozzátette: ez a feladata az egyháznak is, odalépni az emberekhez, meghallgatni őket és részt venni az életükben. 

Ferenc pápa kitért arra is, hogy a lengyel nép történelmét mindig meghatározta az „evangélium megélése” és az egyházhoz való hűség. A lengyelek nemzedékről nemzedékre adták át hitüket. 

Végül azt kérte, hogy Mária, akihez a lengyelek rendszeresen elzarándokolnak Czestochowába, az ország „lelki fővárosába”, továbbra is mutassa az utat a lengyel népnek, segítse őket túllépni a múlt sérelmein és közösséget vállalni mindenkivel.

Aranyrózsa

A mintegy félmillió zarándok előtt bemutatott szentmisén részt vett többek között Andrzej Duda lengyel államfő és felesége, valamint Beata Szydlo kormányfő.

Czestochowában Szent II. János Pálhoz, valamint XVI. Benedekhez hasonlóan, a középkorban eredő egyházi szokás szerint aranyrózsát adományozott a kegyhelynek. A kápolna bejáratánál betegeket áldott meg, és megcsókolt egy fogyatékkal élő kislányt.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elegem van Ferenc pápából.
Lemondatták Ratzingert, hogy a nyakunkra ültessék a migránsbarát latin-amerikai szélhámost.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés