Hamel atya minden európai keresztény mártírja

2016. július 27. 13:23

Németh Sándor
Facebook
Jaques Hamel atya nem az első keresztény mártír, akit ilyen sors ért az elmúlt években, de ő volt az első, akit Európában gyilkoltak meg.

„Normandiában minden európai keresztényt támadás ért

A Nyugat-Európában immár naponta bekövetkező megdöbbentő és tragikus események között is példátlan gonosztett az, ami kedden egy normandiai kisvárosban történt. Az Iszlám Állam két gyilkosa templomában, istentisztelet közben fejezett le egy idős katolikus papot, másokat pedig súlyosan megsebesítettek.

Jaques Hamel atya nem az első keresztény mártír, akit ilyen sors ért az elmúlt években, de ő volt az első, akit Európában gyilkoltak meg. Az iszlamista terroristák a Közel-Keleten ezrével öltek meg ugyanígy kopt, asszír, katolikus, ortodox és evangéliumi keresztényeket. Azért kellett meghalniuk, mert nem voltak hajlandók megtagadni Jézus Krisztus nevét és nem voltak hajlandók megvallani azt a nevet, amelyet hóhéraik magasztaltak.

A 85 éves Hamel atya gyilkosai nem elégedtek meg azzal, hogy embert öltek. A templomban a kereszténységet kigúnyoló »szertartást« tartottak, amit filmre is vettek. Az Iszlám Állam nem titkolja célját: a teljes kereszténységet el akarja pusztítani, Európában és szerte a világon. Rómának ugyanazt a sorsot szánja, mint Ninivének és Palmürának, ugyanazt, amit tettek előfutáraik Bizánccal és Jeruzsálemmel. És a szemükben Róma nem csak egy város - mindenkit ide sorolnak, aki Jézus nevét vallja. Ezért Hamel atya minden európai keresztény mártírja, a miénk is. Osztozunk híveinek, közösségének és felekezetének fájdalmában.

»A mártírok vére magvetés« - vallották a korai keresztények. Az emberi élet pótolhatatlan, de a mai mártírok és hősök példái ösztönözzenek arra bennünket, hogy jobban védelmezzük azt a becses örökséget, amit a vértanú Pál apostol óta ránk hagytak, itt, Európában.

»Emlékezzetek meg a foglyokról, mint fogolytársak, a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok.« (Zsid. 13,3)

Németh Sándor
a Hit Gyülekezete alapító-lelkésze”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek. Ugyanakkor hiányolom a Je sui Hamel!, illetve a Je sui chrétien! mozgalmat a virtuális térben.

Na, Németh Sándort se lájkoltam még. Most ez a nap is eljött. A keresztények vére tényleg mag.

Tisztelt Energetikus!

A hittérítő atyákat - például Xavéri Szent Ferenc - nem érdemes összetéveszteni a konkvisztádorokkal. A Dél-Amerikába, Afrikába vagy Óceániába küldött szerzetesek gyakran iskolák, kórházak alapítói és működtetői voltak, vagy éppen a mezőgazdaságra tanították az embereket.

Persze fordultak elő erőszakos cselekedetek is. De ez indokolhatja egy idős pap lemészárolását többszáz évvel később?

Tisztelt Zsoltkom!

Nem gondolom, hogy magyarázatokat, indokokat kellene keresni. Mert ha így lenne, minden romaellenes cselekedet esetében is el kellene tűnődni azon, nem voltak-e az elkövetőnek negatív élményei romákkal korábban. Úgynevezett antiszemita indíttatású eseményeknél ugyanígy.

De amint a fenti esetekben -helyesen - el szokott maradni a pszichológiai igényű mélyanalízis, itt is elég magával a tettel és a tettessel foglalkozni. Mondjuk megadni neki a méltó büntetést. Ami gyilkosságért a törvény szerint jár.

Azt szeretném csak, hogy kiegyensúlyozottan érdekelje az előzmény a megoldáskeresőket. Vagyis nem csak migráns hátterű elkövető esetén, hanem máskor is. Ezt hiányolom.

"Vértanú: olyan személy, akit vallási, politikai, világnézeti elveinek megvallása és vállalása miatt öltek meg."

Hamel atya szentmisét tartva megvallotta hitét, amiért megölték, tehát mártír.

Ennyi.

Én azt is hiányoltam, hogy az efféle képek

http://biztonsagpiac.hu/wp-con..

nem járták be futótűzként a világot, nem készültek plakátok, mozgalmak, nem alakultak fészbukcsoportok stb.
A szülei gondatlansága miatt (nem adtak rá mentőmellényt) vízbefúlt kisgyerek halála kapcsán ez mind megtörtént.

Ez szép és határozott és nagyon értelmes volt.

Megértem, h. sokan szeretik, sok híve van a Hit Gyülekezetének.

Eltakartál kiikszelve engem, de hátha már elmúlt :)

Tök komoly a magabiztosságod a tájékozatlanságod sötétsége mellett.
A Korán is tiltja (úgyértem explicite is) az úgynevezett "Könyv Népei" -nek, s embereinek megölését: A papgyilkosok explicit egy felszentelt keresztény papot gyilkoltak misézése közben.
A 19 éves meg a másik isis-aktivista olyan papgyilkosok akik nem ismerik a nekik elvek szintjén szent korán eme cselekedetükre vonatkozó tiltását.

"Abszolúte érdektelen, hogy egyébként melyik más istenben hisz a delikvens, miután nem tud olyan másikban hinni, ami miatt életben hagynák."

Tud, primitiv tömörséggel ismertetem Veled, aki ateista közösségvállalóként beszéled el részvétedet most a lefejezett francia kispap iránt:

a Koránjuk ellenjavallja nekik.

Soha nem volt szeminarista. A Hittudományi Akadémián tanult, de mint világi hallgató.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés