Beer Miklós: Adjuk üres házunkat rászoruló családoknak!

2016. július 21. 8:38
Beer Miklós váci megyéspüspök felhívással fordul azokhoz, akiknek feleslegessé vált, gondozatlan ingatlan van a tulajdonukban.

Beer Miklós püspök szokatlan kérdéssel fordul a társadalom közösségéhez: annyi ház áll üresen vidéki településeken, miért ne adnák ezeket oda a tulajdonosok a rászorulóknak - írja a Szemlélek blog.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy terhet vett a vállára a Püspök Úr. Amivel össztársadalmi szinten sem lehet megbirkózni.

A demográfiai előrejelzések rendkívül negatívak, drámai léptékben fogy a lakosság, a rendszerváltás szülte szabadrablás, a termelőkapacitások szétverése visszafordíthatatlanul megtorpedózta a magyar települések döntő hányadánál az életben maradás lehetőségét.

Pusztul a vidék, de általános a népességcsökkenés. A fővárosban 1 százalékos, a vidéki kisvárosokban 2-4 százalék, az aprófalvakban 14 százalékos.

Szakértők szerint a vidék megmentésére született Leader program halott.

Az kisebb települések, de kisvárosok szlömösödése már nem a végekre jellemző tünet. Budapesttől pár lépésre már jelen van.

Megoldhatatlan a cigányság demográfiai robbanása szülte helyzet is.hat-nyolc-tíz gyermek él együtt a szülőkkel, s esélyük sincs az önálló lakásra, életre.

Vidéken már természetesként kezelik, hogy a kihalók lakása majd a cigányoké lesz, ami még a jobbik eset,s nem az enyészeté. Bár az állagmegóvásra nekik sincs pénzük, sokszor késztetésük sem.

A falvakban a cigányokat leszámítva nem születnek gyermekek, a fiatalok elköltöznek, vagy városba, vagy külföldre mennek, aki még marad, az gyermekét már nem hajlandó a szinte teljesen cigányokból álló iskolába járatni.

Már nagyobb községekből is a szülők a húsz-harminc kilométerre lévő városi iskolába hordják gyermekeiket. Eladnák a lakásukat, de mivel az utcában már van egy cigány család, nem tudják megtenni.

Az idős szülőket a távolban élő fiatalok gondozzák, majd miután kihaltak próbálják az ingatlant eladni. De kinek ? Ha az ember vidéken jár, szinte mindenütt látni olyant, hogy minden második ház eladó.

Tehát igaz az, hogy van sok üresen álló ingatlan, főleg vidéken. De az örökösök még reménykednek, hogy talán el tudják adni, még ha súlyosan áron alul is. Ez a réteg önként nem fog lemondani tulajdonjogáról.

Vagyis a kínálati oldal viszonyulása még nem felel meg a püspök elképzeléseinek. De ez csak a probléma egyik oldala.

Jó, beköltöznek a rászorulók, de ki fogja biztosítani az épületek állagmegóvását, miből fognak megélni?

Azután biztosan ott akarnak a hátrányos helyzetűek letelepedni, megélni? Ami csak a nyomor folytatását jelentheti számukra, hiszen jövedelem, munka nélküli világ vár rájuk.

A külföldiek bevándorlásának iránya nem a nyomort jelentő vidék, kivéve bizonyos eseteket. Holland leszbikusok békésen élnek baranyai apró faluban az ott maradt öregekkel, Geresdlak 10 százaléka finn, Perőcsényben jól érzi magát a 15 holland család.

A Vác és környéke sajátos demográfiai összetételéből adódóan a püspök elsősorban a régió cigány lakossága számára keres megoldást, ami önmagában méltánylandó. Viszont a probléma ennél összetettebb, szélesebb körű összefogást igényel.

Boldogan adnék egy ingatlant földdel együtt, de csak annak, aki felesben megműveli a földet, sőt, amíg él az illető család, addig művelheti a földet és lakhatja a házat, ha betartja a feltételeket, ami semmi más, mint a ház állagának megóvása és a föld művelése.
Gyanítom, ilyet nem találok! -Mondja a szomszédom, aki már idős ahhoz, hogy egy szép helyen lévő, bejáratott gyümölcsössel már nem bír, sőt a ház rendbetétele is gondot okoz neki.

Két éve nem talál olyan családot, amelyik hajlandó lenne földet művelni és gyümölcsöt termeszteni.
A ház kellene, majd a tulaj fogadjon munkásokat, akik az ingyen lakóknak rendben tartják a telket.
No, szóval, itt tartunk.

Egyetértek!
Az egyház, ahelyett, hogy munkára buzdítana és segítené a "lelki rászorultakat", más f-val veri a csalánt.

Nem az ingyenélők, hanem a dolgozni szerető emberek táborát kell növelni.

Manapság a munkának semmi értéke sincs.
Pedig: Aki egyszer is megtapasztalja, milyen a saját kertjében nevelt, nem agyon permetezett, természetes módon beérett gyümölcs, az tudja, mit jelent a munka.
Az emberek 90%-ban érésgátló viasszal és a fene tudja, milyen vegyszerekkel kezelt gyümölcsöt eszik. A tápos állatokat már nem is említem.
Ja! A gazdagok ezt a szemetet elkerülik, mint a leprát! A szegény meg nem akarja előállítani. Üresek az ólak, a baromfiudvarok!

Szép és nagyon humánus gondolat. Nem fog
tetszeni a GDP fanoknak.

Mondjuk, akinek nincs semmilyen jövedelme, azért csak megérné. Biztos kapna valamilyen segélyt, ha nem a kocsmába viszi, akkor sokat spórolhat azon, hogy sok mindent megtermel magának és nem fizet lakbért.
Az biztos, hogy aki talpra akar állni, valahol el kell, hogy kezdje. Soha nem lehet tudni, milyen lehetőséget tud ott megvalósítani.

Volt olyan, aki meggazdagodott egy ilyen üzleten, mert fóliázott vagy tíz évig, aztán meg is vette az ingatlant. Az egyik ismerősöm teniszpályát működtet egy ilyen "ingyen telken".

Oké, van nem használt ingatlanod, amibe beköltözhetek? Szívesen megteszem és rendbetartom.

Unokatestvéreméknél működik. Nagyszüleim tanyáját már évek óta egy korábban hajléktalan család lakja. Nem dolgoznak a földdel, lakbért sem fizetnek, segélyből élnek, de a tanya nem dől össze. Sok ilyen van azon a környéken.

Jó megoldásnak tűnt. A család föladta a föld művelését, uncsitesómnak van munkája a városban, de a ház így mégsem megy tönkre. A hajléktalan pár tett ajánlatot, először próbaidőt kaptak, de már évek óta ott laknak. Mondjuk nem tudom, mi volna, ha változnának a keretfeltételek, pl. ki kellene őket rakni... Néha olyan elbirtoklás-érzésünk van...

Beer Miklós püspök úr, nincs "elefántcsonttoronyba" zárkózva. Amikor egymás után kerültek padlóra a katolikus családok a válság miatt, akkor is összefogásra szólított fel és sikerült is megmentenie azokat a családokat a házukkal együtt.
Nem ötletelget, hanem lát nem csak néz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés