Tusványos: Közép-Európa keresztény vízióját kell exportálni

2016. július 20. 13:52
Európa keresztény alapjairól beszéltek a Fidesz és a kormány képviselői a Bálványosi Szabadegyetemen. Takács Szabolcs Ferenc, EU-s ügyekért felelős államtitkár szerint az Unió vezetésének válsága most lehetőséget nyújt Közép-Európának a keresztény víziójának megvalósítására. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta: Európa a hitelveiben szekuláris kereszténységre, nem pedig az iszlámra épül. Gulyás Gergely kiemelte: az iszlamizáció alkotmányellenes.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szerdai nyitónapján rendezett kerekasztal-beszélgetés résztevői arról beszéltek, hogy továbbra is keresztény lábakon kell állnia a kontinensnek.

Egy szlovák és brit résztvevője is volt a kerekasztalnak. Peter Krajnák szlovák oktatási államtitkár arról beszélt, hogy Európa keresztény és annak is kell maradnia. Hozzátette: a kereszténységnek a mindennapokban és a politikai életben is meg kell nyilvánulnia, a keresztény politikusnak alapvető kötelessége kell hogy legyen a rászorulók megsegítése. 

David Campanale, a BBC tudósítója a kereszténység szerepéről beszélve az egyének és a vallás viszonyáról beszélt. Kiemelte: a liberális állam elnyomja az identitásokat. 

Takács: Most tudjuk exportálni a Közép-európai keresztény víziót

Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára azt mondta: a filozófiai ellentétek a nemzetközi tárgyalásokon is megjelennek. A kérdés az, hogy van-e közép-európai keresztény vízió. Szerinte a válasz igen, ugyanakkor a kérdésben egyre erősebb törésvonal van az alapító tagállamok és a közép-európai politikai elit között.

Rámutatott, Európa legnagyobb válsága politikai-vezetési természetű, viszont ezért most lehetőség nyílt a Közép-Európai vízió felvázolására. A következő hónapok erről kell, hogy szóljanak – rögzítette az államtitkár.

Kitért arra is: Európa demográfiai válságban is van, amire sokan a bevándorlást látják hiteles válasznak. Megjegyezte: tisztelik az iszlám vallást, és a terrorizmust nem szabad összekeverni az iszlámmal. Utóbbinak van helye Európában, de csak akkor, ha tiszteletben tartják, hogy a kontinens nem erre a vallásra épült.

Németh: Szekuláris, de keresztény politika kell

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke arról beszélt, a déli határon felépített kerítés bizonyította, hogy működőképes. Az egész Balkán egységesen kiállt a kerítés gondolata mellett és egész Európát képes volt meggyőzni, hogy szükség van az „európai határőrségre”. Ezt győztes projektként lehet felmutatni, s ennek a nyomvonalán lehet tovább haladni a migrációs válság kezelésében. Ugyanakkor Európának a „szomszédságával” intenzív együttműködést kell kialakítania. A kerítés önmagában hosszútávon nem fenntartható, viszont ha van emellett együttműködés is, akkor a stabilitás elérhető – fejtette ki.

A vallás és a politika egymáshoz való viszonyáról elmondta: a keresztény Európa gondolata nem vallási fogalom, erre olyan hídként kell tekinteni, amit a keresztény egyház és az európai politika egyaránt épít. Értékek nélkül ugyanakkor nincs politika, a politikát erre kell alapozni. Megjegyezte: a kereszténységnek hitelve, az iszlámnak nem, az állam és az egyház szétválasztása.

Gulyás: Alkotmányellenes az iszlamizáció

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke azt mondta: bár a legintoleránsabb európai elitje van most az uniónak, szeretnék, ha ennek ellenére valamiféle toleranciát gyakorolnának a hagyományos európai értékek vonatkozásában.

A kereszténységnek mint alapértéknek meg kell nyilvánulnia a társadalompolitikai kérdésekben, nemzetpolitikában egyaránt. A családpolitika, társadalompolitika terén például nem biztos, hogy a skandináv államokkal vannak még közös értékeink – jegyezte meg. Gulyás Gergely kitért arra is: nem gondolja, hogy neki kéne eldöntenie, hogyan viszonyuljon Németország az iszlámhoz. Az iszlám azonban nem tartozik Magyarországhoz, s az alaptörvényből levonható, hogy Magyarország az iszlamizáció alkotmányos tilalma alá esik – mutatott rá. 

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Finkelstein vezetésével- Tusványosra tekintettel - stílusosan a Havasalföldön állítjuk meg a Hordát:
https://www.youtube.com/watch?..

Finkelstein alias Fortunatus Imre.

Ezt a kérdést feltetted már az MSZP-nek is? Tudod idézni? Fájó a DK-ra hajazó demagógiátok, az amnéziátok.

Tisztában vagy azzal, hogy mit jelent a fasiszta? Erős kételyeim vannak a műveltségedet illetően.

A sok demagóg, politikailag elfogult, de tudatlan hozzászólás helyett a tényekről kellene beszélni. Értelmesen kellene opponálni, s akkor lehetne érdemben is vitázni.

Amennyiben Németh ismerné Kurt Koch svájci származású kúriai bíboros véleményét, akit még XVI.Benedek pápa vitt Rómába, no meg ha ismerné az említett régió egyházi helyzetét, akkor nem beszélt volna keresztény vízióról.

Nincs ilyen, sem közép-európai, sem egyetemes. Koch bíboros arról értekezett, hogy a problémát nem az iszlám ereje, hanem az európai kereszténység gyengesége jelenti.

Európában üresek a templomok, zárják be őket, más funkciót keresnek számukra.

Európa elesett. David Weigel, a The Washington Post újságírója szerint Európa az a kontinens, amelyik békében akar meghalni.

Az egység látszatával felruházott közép-európai régió ezen képtelen lesz változtatni.

Lenin is feltette a kérdést, hogy mi a teendő,hát Európa mai vezetői számára nincs ennél sürgetőbb kérdés.

Izrael tudja, hogy mi a teendő.

Az orbáni modellnek semmi köze a kereszténységhez, ezt a mostani idegengyűlölő plakátkampány is fényesen bizonyítja. Az orbánizmus a putyinizmus fapados változata: nacionalista retorikával eladott populizmus és korrupció, hadsereg és ásványi kincsek nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés