Etnikumok, keresztények, magyarok

2016. július 11. 14:37

Szilvay Gergely
Magyar Idők
Gonosz és cinikus álláspont azt mondani: a választott nézetek üldözése kisebb rossz, mint a veleszületett tulajdonságokkal rendelkezők üldözése.

„A melegek nem tehetnek róla, hogy melegnek születtek, a cigányok sem tehetnek róla, hogy cigányok, a feketék arról, hogy feketék, ezért aztán súlyos elnyomás, etikátlan dolog emiatt kritizálni őket, mivel nem tudnak változtatni ezen tulajdonságaikon – szól az egyik legnépszerűbb kortárs álláspont. Önmagában ezzel nincs is baj – a probléma ott kezdődik, amikor szembeállítjuk ezt a sűrűn hangoztatott nézetet a »választott tulajdonságokkal«, választott nézetekkel. Mit sugall ugyanis a fenti kijelentés?Azt, hogy a nemzetiséggel, szexuális irányultsággal szemben a választott nézetek nem érdemelnek akkora védelmet – épp azért, mert úgymond választott, tehát meg is változtatható nézetek. (...)

Mi következik mindebből? Az, hogy egyszerűen gonosz és cinikus álláspont azt mondani: a választott nézetek üldözése kisebb rossz, mint a veleszületett tulajdonságokkal rendelkezők üldözése. Vagy az vigasztaljon mondjuk egy Andrássy út 60-ban raboskodó szerzetest, hogy ha behódol a kommunista hatalomnak, akkor megmenti az életét? Az vigasztaljon egy iraki keresztényt az Iszlám Állam területén, hogy ha áttér, akkor életben hagyják? Micsoda kegy! Tegyük hozzá: veleszületett nemzetiség ide vagy oda, a szlovákiai magyarok és az erdélyi magyarok is könnyen megúszhatták az üldözést, ha szlováknak, románnak vallották magukat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés