Amerikai újságíró lesz az új szentszéki szóvivő, helyettese pedig első alkalommal egy nő

2016. július 11. 15:18
Helyettese, a 20 éve a Szentszéknél dolgozó, de egyébként világi amerikai újságó Greg Burke veszi át Federico Lombardi szentszéki szóvivő posztját augusztustól. Burke helyettese a spanyol Paloma García Ovejero lesz, aki a Vatikán történetében az első nő, aki betölti ezt a pozíciót.

Greg Burke amerikai újságíró veszi át Federico Lombardi szentszéki szóvivő helyét augusztus elsejétől, helyettese pedig – első alkalommal a Vatikán történetében – egy nő lesz, a spanyol Paloma García Ovejero személyében – jelentette be hétfőn a Vatikán.

Federico Lombardi tíz év szolgálat után távozik a vatikáni sajtóközpont éléről, ahova 2006-ban éppen július 11-én nevezték ki. A váltásra mindenekelőtt Lombardi kora miatt kerül sor, mivel augusztusban tölti be 74. életévét. Lombardi július végén még elkíséri Ferenc pápát Krakkóba, az Ifjúsági Világtalálkozóra, majd jezsuita papként a a rend római központjában folytatja szolgálatát. 

Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió és a Vatikáni Televíziós Központ (CTV) korábbi igazgatója, szentszéki szóvivőként végigkísérte XVI. Benedek pápaságának éveit, valamint Ferenc pápa első három évét. A Vatikán egyik legnehezebb korszakában vezette a szentszéki kommunikációt, vagyis a 2012-es Vatileaks-botrány idején, amikor XVI. Benedek pápa inasa szolgáltatott ki bizalmas dokumentumokat a sajtónak. Federico Lombardi tájékoztatta a Vatikánba a világ minden részéből érkezett újságírókat XVI. Benedek 2013 februárjában történt lemondásakor, és az ezt követő pápaválasztás időszakában is. 

Eddigi helyettese veszi át Lombardi helyét

Lombardi utóda a vatikáni tudósítók körében jól ismert 56 éves amerikai újságíró, Greg Burke, aki húsz éve dolgozik a Szentszéknél. Először a Time magazin, majd a Fox televíziócsatorna vatikáni tudósítója volt, a 2012-es Vatileaks-botrány idején a szentszéki államtitkárság kommunikációs munkatársaként dolgozott, 2015 decemberétől Federico Lombardi első számú helyettese volt. 

Greg Burke az Opus Dei nemzetközi katolikus szervezet tagja, Lombardi elődjéhez, a szintén világi Joaquin Navarro Valls korábbi szentszéki szóvivőhöz hasonlóan. Greg Burke helyettese a 41 éves spanyol újságírónő, Paloma García Ovejero, a spanyol katolikus Radio Cope eddigi tudósítója, aki meglepetésnek nevezte felkérését. Greg Burke úgy nyilatkozott, hogy egy amerikai és egy spanyol újságíró kinevezésével a Vatikán kommunikációja még inkább nemzetközivé válik.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.Péter-utód pápa . A kinevezés pedig egyedül az ő dolga .
2. A cimkézése primitív általánosítás , s a bulvár ócska szimplifikálását majmolja .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában