Népszava

Október másodikán lesz a kvótanépszavazás

2016. július 5. 10:55
Áder János köztársasági elnök kiírta a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő „kötelező betelepítésével” kapcsolatos népszavazást. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint 2016 október másodikán tartják meg a szavazást. Orbán Viktor indoklása szerint a „kötelező betelepítési” kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező befogadásával kapcsolatban Áder János köztársasági elnök kedden – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján megjelent közleményből.

A KEH Sajtóigazgatóságának közleménye szerint az államfő az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján – figyelemmel az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatára – döntött az országos népszavazás kitűzésének időpontjáról.

Nem lehet elvenni az Országgyűléstől

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a „kötelező betelepítési” kvótáról. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” A kormányfő indoklása szerint a „kötelező betelepítési” kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében. 

Megtámadás az Alkotmánybíróságon

A határozatot hárman megtámadták az Alkotmánybíróságon (Ab) – köztük Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő –, azzal az indokkal, hogy a parlament az alaptörvénybe ütköző módon döntött, ezért kérték a határozat megsemmisítését. Az Ab június 21-én nem adott helyt az indítványoknak. Indoklása szerint nem alaptörvény-ellenes, hogy az országgyűlési határozati javaslatot csak a törvényalkotási bizottság vitatta meg, a házszabályt sem sértette a parlamenti eljárás, és az – indítványozók által hivatkozott – Európai Bizottság május 4-ei javaslataival összefüggésben sem állapítható meg, hogy az országgyűlési határozatot alaptörvényt sértő módon fogadták volna el.

Az Ab ugyanaznap egy másik határozatában nem adott helyt Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének indítványának sem, amely a népszavazásra feltett kérdést megengedő május 3-ai kúriai döntést támadta a népszavazási kérdés tartalma miatt, és kérte a kúriai határozat megsemmisítését. Az Ab a visszautasítást főként az indítványozó személyes érintettségének hiányával indokolta.

Szanyi Tibor július 4-én, a jogorvoslati határidő utolsó napján, alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hoz, ugyancsak a kúriai döntés miatt. Szerinte a népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket, emellett a költségvetést is érinti. Az ellenzéki politikus közölte, hogy ha az államfő a panasz elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strasbourgi testületekhez fordul.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kapitány, hanem Házmester, aki mindig feljelent.

Szanyi házmesterről volt szó.

Nincs nemzetközi szerződés az eu-ban arra nézve, hogy migránsokat lenne kötelező elosztási rendszerben letelepíteni.

Te nekem a házmesterre válaszoltál és én erre neked.
Lehet, hogy nem nekem akartad írni.

mutass már nekem csak 1 db olyan nemzetközi szerződést arról amire kötelezni szeretnének minket!!!


hülye vagy vagy csak direkt megjátszod magad???

te nagyon roggyant

a "beengedettek" az önkényesen hatályon kívül helyezett angelamindenkitbefogadunk akció szülöttei


nekünk semmi közünk más hülyeségéhez!!!!

Tudom, a ballib média mondta nektek, hogy alá lett írva a betelepítés, pedig nem.

Ezt írta alá Orbán Viktor:

Itt a hivatalos magyar fordítás:
"„teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot; meg kell fékezni az irreguláris migránsok és a menedékkérők továbbutazását, valamint gondoskodni kell olyan befogadóállomásokról, amelyek alkalmasak a migránsok emberhez méltó körülmények közötti elhelyezésére arra az időre, amíg a helyzetüket tisztázzák. A menedékkérők nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban kívánnak menedékjogért folyamodni”"

Ez az angol eredeti:

"„to fully implement the relocation process, to stem secondary flows of irregular migrants and asylum-seekers and to provide the significant reception facilities needed to accommodate migrants under humane conditions while their situation is being clarified. Asylum seekers do not have the right to choose the Member State in which they seek asylum”"

A referendumnak van jelentősége és következménye is, mert a kötelező kvótarendszer a EU vezetésének a munkamódszerének a része.

Nem véletlenül, hogy támadják. Asmenyiben érvényes lesz és többen lesznek az elutasítók, akkor ez azt is jelenti, hogy az EU tevékenységéről is véleményt mondanak a polgárok. Ez pedig elmarasztaló lenne az unió vezetésére és a balliberálisok tevékenységére.

Ezért nagy a "félelem".

Szanyinak pedig nincs igaza, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés egyetlen cikkelye sem tartalmaz olyant, amely lehetővé tenné a kötelező kvótát. A költségvetésben sincs ilyen tétel.

Országunkban évszázadonként van forradalom. Remélem nem lesz arra szükség az alakulgató negyedik birodalomtól való szabaduláshoz.

Nem írt alá semmi olyat, ami rossz lenne az országnak. Tudom, hogy a ballib média ezt terjesztettem de hazudott:


" kormányszóvivő szerint ez a kvóta nem az a kvóta. Az ellenzék támad, a menekültek gyülekeznek, az aláírásgyűjtésnek vée.


Orbán Viktor mégis aláírta a menekültkvóta bevezetését a brüsszeli EU-csúcson - állítja az ellenzék. Tény, hogy a brüsszeli csúcstalálkozó záródokumentumai között ott a menekültek más, uniós országokba áthelyezését tartalmazó nyilatkozat, és ezt az uniós országok minden vezetője, köztük a magyar miniszterelnök is aláírta.
A Jobbik "„elképesztő árulásról”" beszél

Molnár Csaba, a DK alelnöke az MTI-nak adott nyilatkozatában azt mondta, a miniszterelnök "„politikai celebbé”" vált, aki alkalmatlan arra, hogy megvédje az országot. Szerinte ezzel kiderült, hogy "„az elmúlt egy évben tízmillió magyar embernek hazudott a kormányfő”". Hozzátette, a kormány korábban azt állította, hogy a kvóták szerinti elosztás káros, és Magyarország nem enged be egy menekültet sem.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke "„elképesztő árulásnak”" nevezte, hogy Orbán Viktor nem akadályozta meg a zárónyilatkozat elfogadását. Kijelentette, "„a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról”". A jobbikos képviselő hozzátette, míg a miniszterelnök belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen, és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ezen álláspontja mellett.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint viszont a tavaly nyáron elfogadott önkéntes betelepítési kvótákról volt szó a nyilatkozatban, nem a kötelezőről. Kijelentette, Magyarország álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról.
Nincs a szövegben, hogy önkéntes kvótákról lenne szó

Az origo.hu szerint tavaly nyáron valóban vállaltak az EU-tagállamai önkéntes kvótákat, csakhogy 2015 szeptemberében már kötelező kvótákról döntöttek az EU-tagállamok belügyminiszterei. Igaz, akkor Magyarország, Szlovákia, Románia és Csehország nem szavazta meg a döntést, Finnország pedig tartózkodott a szavazáson. Szlovákia és Magyarország azóta az EU-bíróságán támadták meg ezt a döntést.

A pénteken éjjel véget ért EU-csúcs után kiadott dokumentumokban viszont nem szerepel az "„önkéntes”" kifejezés a menekültek áthelyezéséről szóló részekben - írja a lap.

A Fidesz tavaly ősszel indított aláírásgyűjtést a menekültkvóta ellen, és a migránsokkal való rémisztgetés azóta is a párt és a kormány legfőbb kommunikációs üzenete. A kormány több százmillió forintot költött a migránsok elleni kampányra, a kvóta ellen közel kétmillió aláírást gyűjtöttek össze, legalábbis a párt szerint.

Közben az uniós országok a kedvezőbb időjárás és a szíriai háború erősödése, különösen az orosz bombázások hevessége miatt újabb menekülthullámra számítanak, Ausztria már új befogadópontokat is állított fel.
Ezt írta alá Orbán Viktor:

Itt a hivatalos magyar fordítás:
"„teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot; meg kell fékezni az irreguláris migránsok és a menedékkérők továbbutazását, valamint gondoskodni kell olyan befogadóállomásokról, amelyek alkalmasak a migránsok emberhez méltó körülmények közötti elhelyezésére arra az időre, amíg a helyzetüket tisztázzák. A menedékkérők nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban kívánnak menedékjogért folyamodni”"

Ez az angol eredeti:

"„to fully implement the relocation process, to stem secondary flows of irregular migrants and asylum-seekers and to provide the significant reception facilities needed to accommodate migrants under humane conditions while their situation is being clarified. Asylum seekers do not have the right to choose the Member State in which they seek asylum”"

Válaszok:
Berecskereki | 2016. július 5. 12:08

Szanyi Tibor milyen demokrata, ha meg akarja akadályozóin, hogy a polgárok véleményt mondhassanak? Semmilyen, mert kalandorpolitikus.

Nem tudja elviselni az igazságot, ma már nem az első eset.

ezen a népszavazáson nem dől el semmi.

az egész nonszensz, mert jogilag semmire nem kötelezi, _nem kötelezheti_ az eu-t. egy népszavazásnak nincs nagyobb jogköre mint a mindenkori kormánynak, ergo ha a kormány nem tud tenni a kvóták ellen, akkor a népszavazás sem fog.

Válaszok:
pollip | 2016. július 5. 12:06

Október 2-ra írták ki az osztrákok az elnökválasztásukat:-)))))

Mozgósítjuk egymást? Brüsszel meg be van......?

Az eu-t valóban semmire nem kötelezi. de a magyar Parlamentet igen! nem mindegy, mekkora felhatalmazással a háta mögött tárgyal a kormány brüsszellel.

Hagyjad már szegényt. Még nem vetted észre, hogy a 451 börtönszámú hazudik reggel, délben meg este?

Válaszok:
pollip | 2016. július 5. 12:15

Október másodikán tarthatják az államfőválasztás megismételt második fordulóját Ausztriában

Fagyos télnek nézünk elébe. Nem csoda, ha a balliberálisok rettegnek.

Válaszok:
pollip | 2016. július 5. 12:16

Tényleg nem tudom, melyik az a körmendi cikk.
Már túl lehetnénk rajta, ha iderakod. Előre is köszi:-)))

"Gondolom, ezek a senki által meg nem választott bürokraták szavazták meg az egyik legnagyobb támogatást Magyarországnak."

Az állítás hamis.

Az uniós költségvetést az EP szavazta meg.

Udvariasságból válaszolok neki, reggel óta "beszélgetünk" kisebb-nagyobb szünetekkel.
De ok, hagyom:-))))

Érdekes lenne, ha egymást is mozgósíthatnánk:-))))

Válaszok:
Berecskereki | 2016. július 5. 12:48

Szerintem hosszabb távra kell gondolni. Azt kéne elképzelni, milyen országot akarunk hagyni az utódainkra? Milyen országot képzelünk el, amiben mi is szívesen élnénk akkor, amikor már nem leszünk?

A népszavazás demokratikus intézményrendszer. A ballib a demokrácia gyakorlásának megakadályozásán dolgozik.
Majd megpróbálja megmagyarázni, hogy ezt demokratikusan teszi:-)))

Igen. Szerintem lesz is, ha nem közvetlen, közvetetten.

Nagy pofon lenne a balliberálisoknak, meg a brüsszeli "demokratáknak", ha Ausztriában megfordulna az arány és Magyarországon érvényes és eredményes lenne a népszavazás.

A pakliban benne van. Ezért olyan nagy a hideglelés részükről.

Válaszok:
pollip | 2016. július 5. 15:02

"nem is fontos a népszavazás", de azért a németek már fosnak. A vezérkommentár után következnek a vélemények és az után a "szabad német cenzúra" , a kommentárok bezárása.


http://meta.tagesschau.de/id/1..


Am 05. Juli 2016 um 11:46 von LifeGoesOn
Wieder ein Staat(soberhaupt), der es nicht begriffen hat

Bei der Flüchtlingsverteilung geht es darum, Menschen in Not vorübergehend(!) zu helfen und gleichzeitig, diese Aufgabe möglichst gerecht auf mehrere Schultern zu verteilen.

Wer sich dem verschließt, dem sollten Zahlungen gekürzt oder "Straf"-Zahlungen zur Unterstützung der Länder, die dann mehr Flüchtlinge aufnehmen müssen, auferlegt werden.

So ein Referendum ist Quatsch, da es hier erstens nur um eine sehr kleine Zahl von Flüchtlingen geht und zweitens gehört Ungarn zur EU, mit allen Rechten und eben auch Pflichten. Punkt.

Am 05. Juli 2016 um 11:48 von Neuländer
Gegenvorschläge?

Wir wissen mittlerweile wie Orban tickt. Viel wichtiger wäre nun ein Kompromissvorschlag von Ungarn. Wenn sich Ungarn nicht an den Kontingenten beteiligen will, was wird es stattdessen tun, um solidarisch zu sein?
.
Vielleicht sollten die Antwortmöglichkeiten sein:
a) Flüchtlinge aufnehmen
b) Keine Flüchtlinge aufnehmen, dafür aber viel Geld an die EU zurückzahlen, um die anderen Staaten zu unterstützen
.
Das wäre dann ein sehr interessantes Referendum, denn irgendwas muss Ungarn für die EU tun.

Am 05. Juli 2016 um 11:58 von zerocool76
@11:46 von LifeGoesOn

Wenn es nur vorübergehend wäre, wofür diskutiert man dann hierzulande die Integretationsmaßnahmen?

Man sollte sich evtl. mal ein wenig mit dem Land Ungarn beschäftigen. Ungarn gehört zu den Armenhäusern der EU und wenn man dort Politik wie in Deutschland betreiben würde, dann käme es dort wohl zu extremen Unruhen und wer weiß wohin diese überschwappen würden. Daher bin ich froh, dass Orban dort zwar eine harte Linie fährt aber eine vernünftige und absolut nachvollziehbare Linie. Ich prognostiziere einfach mal einen relativ klaren Ausgang dieses Referendums und den Beibehalt des jetzigen Kurses.

Am 05. Juli 2016 um 12:10 von keine-ahnung
Wieder ein Staat(soberhaupt), der es nicht begriffen hat ???

Man mag von Orban halten was man will - aber immerhin gibt er seinem Staatsvolk immerhin die Chance, demokratisch zu entscheiden, ob es sich die Zwangsansiedlung von doch offenbar recht problembeladenen "Flüchtlingen" indoktrinieren lassen will. Kein Problem ist gelöst, ausser denen, die sich mit Hilfe sog. nichtsolidarischer Mittel wie den nationalen Schliessungen der Balkanroute lösen liessen. Die EU hat keine Antworten auf die real existierende Massenmigration und deren Probleme --> kein vernünftiger Mensch würde sich von einer solchen politischen Funktiolaesa abhängig machen wollen. Alte Weisheit aus dem Rettungsdienst: "Selbstschutz geht vor Fremdrettung". Die Welt ist nicht rosarot und die EU kann (und will?) sie wohl auch nicht retten ... ich würde mich dem Zwangsdiktat eines chronischen Neurotikers in Bezug auf grundlegende Belange meines Lebens ja eher auch nicht beugen wollen. Vernunft geht bei existentiellen Problemen vor Romantik.

Am 05. Juli 2016 um 12:10 von Hackonya1
@um 11:58 von zerocool76

Genau ds sehen Sie richtig, das verstehe ich auch nicht, den wenn den Menschen nur vorübergehend eine Hilfe gewährleistet wird und diese nach dem Krieg wieder gehen müssen, dann würde der Andrang wahrscheinlich auch von alleine aufhören, weil viele die nicht mal von den Kriegsgebieten kommen wüssten, das Sie nicht dauerhaft in Deutschland bleiben können. Die können sich dann integrieren oder auch nicht aber nach Kriegsende müssten diese sowieso wieder heim. Ungarn macht nur heiße Luft um nichts meine ich, den wer von den Flüchtlinge will wohl in so einem armen Land bleiben? Ungarn ist nur ein Durchgangsland, der Orban spielt hier nur so einen auf seht ich mache was für mein Land.

Am 05. Juli 2016 um 12:10 von Sabine Fechner
Ungarn Fluchtlingspolitik

Ich halte sehr viel von ungarns fluchtlingspolitik ihre harte fluchtlingspolitik ist wenigstens besser als die von merkel und der deutschen regierung die KEINEN plan haben ausser verteilen und noch mehr aufvordern mit ihrer lacherlichen fluchtlingspolitik nach deutschland und europa zu kommen.

Am 05. Juli 2016 um 12:13 von Dr.Merkwuerdigliebe
11:46 von LifeGoesOn

"...und zweitens gehört Ungarn zur EU, mit allen Rechten und eben auch Pflichten. Punkt."

Und wer sagt dann, dass sich Ungarn oder Osteuropa oder eigentlich quasi ganz Europa nach der Pfeife Merkel-Deutschlands zu richten hat?
"Strafzahlungen"? - wer sind wir denn?
Dass sie die Sicherung der EU-Außengrenzen, wie in EU-Verträgen vereinbart, einfach aufgeben sollen, weil das "höherenorts" in Berlin so entschieden wurde? Und einen unendlichen Strom ohne jede Registrierung passieren lassen, aus Mazedonien, wo sicher weder Verfolgung noch Krieg herrscht?

Und das "vorübergehend(!)" können Sie übrigens auch ohne "(!)" gänzlich streichen. Denn die ganze Politik spricht eine ganz andere Sprache.

Am 05. Juli 2016 um 12:16 von Troll-Grill
Am 05. Juli 2016 um 11:46 von LifeGoesOn

Glauben Sie das im Ernst?

ES ist Fakt, das diese Burschen wenn sie einmal hier sind, niemals wieder dorthin zurückgehen, woher sie gekommen sind und Staaten, deren Bürger hier "bei uns zu Gast" sind, wollen sie auch nicht mehr haben. Die Aussage des Präsidenten von Liberia sollte allen eine Warnung sein.
Befristeter Aufenthalt, das ist eine Fiktion, mit der sich Viele einschließlich Teilen unserer politischen Elite selbst belügen.

Am 05. Juli 2016 um 12:18 von Sosiehtsaus News
Ergebnis ist vorhersehbar!

Das die Ungarn abstimmen dürfen ist zu begrüßen. Allerdings wird das Ergebnis der EU nicht gefallen, da sie gerne von OBEN bestimmen wollen. So wie es aussieht wollen die Flüchtlinge auch nicht nach Ungarn. Deswegen bringen die Quoten nur weitere Unruhe vor Ort und Unmut gegen die EU.

Deutschland muss andere Lösungen für Flüchtlinge finden als die EU als Institution von OBEN auszubauen. Fatal wäre eine EU-Regierung wie von manchen EU-Politikern gefordert.

Am 05. Juli 2016 um 12:51 von Moderation
Vorübergehende Schließung der Kommentarfunktion

Liebe User,
wegen der hohen Anzahl der Kommentare ist unsere Moderation derzeit überlastet. Deshalb kann diese Meldung im Moment nicht kommentiert werden. Wir bitten um Ihr Verständnis.
Mit freundlichen Grüßen
Die Moderation

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Facebook bezárta Ulfkotte oldalát. Demokrácia a la Merkel !
http://www.pi-news.net/2016/07..

http://meta.tagesschau.de/id/1..
A röszkei terrortámadók ítélete. na meg a kommentek.

Am 01. Juli 2016 um 17:14 von realist2405
Die einzigen echten Europäer.

Die einzigen echten Europäer. Gut so!!

Akkor is szavazol valamire. Leginkább arra, amit Soros javasolt brüsszelnek.

Nem írt alá semmi ilyesmit, csak a ballibek lihegték ezerrel. Feljebb beraktam az aláírt szöveget.

Ahogy gondolod. Egyre jobban hasonlít minden a 2004. december 5-i népszavazásra a ballib részéről.

Ha érvényes és eredményes lesz a népszavazás és eredményeképpen az országgyűlésnek törvényt kell alkotnia, akkor arra fél éve van. Ez a törvény, mivel népszavazásra épült, három évik kötelező érvényű.

Azért, mert az országgyűlés figyelembe veszi a népszavazás eredményét.

Néhány fejben benn maradt a téves információ, ezért érdemes megint iderakni:

"Ezt írta alá Orbán Viktor:

Itt a hivatalos magyar fordítás:
"„teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot; meg kell fékezni az irreguláris migránsok és a menedékkérők továbbutazását, valamint gondoskodni kell olyan befogadóállomásokról, amelyek alkalmasak a migránsok emberhez méltó körülmények közötti elhelyezésére arra az időre, amíg a helyzetüket tisztázzák. A menedékkérők nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban kívánnak menedékjogért folyamodni”"

Ez az angol eredeti:

"„to fully implement the relocation process, to stem secondary flows of irregular migrants and asylum-seekers and to provide the significant reception facilities needed to accommodate migrants under humane conditions while their situation is being clarified. Asylum seekers do not have the right to choose the Member State in which they seek asylum”"

Nem kötelezően. Eddig egy-egy megkérdezés eredményét mindig figyelembe vették. Most sem változna.

Én is pont be akartam rakni ezt a cikket.
Tanulságos lehet mindenkinek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés