A torzítatlan szeretet és a fogamzásgátlás bűne

2016. június 29. 15:41

Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz
Nem tudom Vigh Szabolcs miért gondolja azt, hogy a fogamzásgálás engedélyezése csökkentené az abortuszok számát katolikus körökben.

„Nem tudom Vigh Szabolcs miért gondolja azt, hogy a fogamzásgálás engedélyezése csökkentené az abortuszok számát katolikus körökben. Mert ugye a katolikus körökről beszélünk! A nem katolikusok eleve tesznek az Egyház tilalmaira... Viszont, aki annyira tanítás hű, hogy nem él nehézség esetén sem fogamzásgátlással, az ugyan miért vetemedne abortuszra, amit még inkább tilt az Egyház? Ez a látszólagos józan paraszti észen alapuló fordított összefüggés az abortuszok száma és a fogamzásgátló módszerek megengedettsége között teljes értelmetlenség.

Vannak róla publikációk és statisztikák, hogy a fogamzásgátlás éppenséggel miért növeli az abortuszok számát, de nem látom értelmét ebbe belemenni, mert katolikusok között beszélgetünk erről, és a fogamzásgátlás minden körülmények között bűn az Egyház szerint, márpedig az abortusz bűnét nem egy másik bűn keblünkre ölelésével fogjuk legyőzni.

Végezetül, hogy ott fejezzem be, ahol a vitatott cikk kezdte: a jó családi életre szóló tanítás szerves részét a katolikus tanítás kéne hogy képezze, és nem egy divatos erkölcsi rossz dédelgetése. Szentségre és ha kell mártíromságra vagyunk hívva, nem pedig az elvek fölötti alkudozásra!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ha hasznot nem tud hajtania,akkor legalább ne ártana a szavaival

Azért a "családtervezés" nem túl szerencsés szó. Van benne egy olyan gőg, mintha urai lennénk az előttünk (esetleg) álló évtizedeknek.

A Humanae Vitae úgy fogalmaz (emlékezetből), hogy "a pár megfelelő okból tarthat szünetet a gyermekvállalások között". Megfelelő ok sokminden lehet: anyagi helyzet, egészségügyi helyzet, a házasság bizonyos instabilitása, stb, de a lényeg, hogy csak a mai napnak vagyunk urai. Arról értelmesen gondolkodhatunk, hogy ma akarunk-e gyermeket, és ezzel kapcsolatos döntésünknek alárendelhetjük, hogy élünk-e ma házaséletet, ill. beszerezhetjük a szükséges infókat a női test működéséről, amelyek az elvi döntésnek megfelelő cselekvést (vagy nem cselekvést) megalapozzák. De jó lenne minderre valami értelmesebb szó, mint a "tervezés"...

Kedvelem Szerdahelyi Miklós írásait. Nagyon szépen, világosan érvel, és igen, katolikus választ ad sok kérdésre. Örülök, hogy a Mandiner rendszeresen lehozza a bejegyzéseit.

Elég mesterséges, de akkor is rossz, ha egy pár házasságkötéskor "megtervezi", hogy mondjuk három gyermeke lesz, pedig az már nem is olyan rossz szám manapság.

A legmerészebb terveink olyasmik, hogy mondjuk "4 év múlva leérettségizem", vagy ilyesmi.

Ha már amott Karl Rahnerről csevegek bro1-ként reinkarnálódott olvtársunkkal, egy jó megkülönböztetése a "tervezett jövő" és a "tulajodnképpeni jövő" szembeállítása. A "tervezett jövő" az, ami a naptáradban szerepel. Nagyjából Te is tudod, én is tudom, hogyan fog telni a holnapi nap. Ennyiben a "tervezett jövő" az voltaképpen még a jelen része: a jelenben készítem elő. A "tulajdonképpeni jövő" mindaz, ami a naptáradat fölborítja. Ahogy múlnak az évek, személyes életünkben egyre inkább csak betegségek meg negatívumok, de azért a fiatalok naptárába az sincs beleírva, hogy "holnap szerelmes leszek". Időseknél nagylelkűség kérdése, hogy a jövőtől evilágban jót várjonak. Ha tudnak örülni mások örömének, érhetik őket jó dolgok. Ha nem, akkor rettegni fognak a jövőtől, mert jót már nem hozhat neki.

1. Az egyház az Ogino-Knaus módszert ajánlja , mint fogamzásgátló módszert .
2. Minden felnőtt-felelős katolikus hívő a jól képzett lelkiismeretével , az egyház alapvető tanítását figyelembe véve , tud okosan és értelmesen , a hittel adekvát döntésre jutni fogamzásgátlás témájában is .

Nem tudom, neked a gyermekszámon kívül milyen terveid vannak arra nézve, hogy mi lesz húsz év múlva? Mert ha netán más terveid nem volnának, akkor a gyermekszámra vonatkozó tervek is eléggé hiúak...

Ami engem illet, olyan 3-5 éves távlatokat látok előre, hogy ebben a távlatban ezt és ezt szeretném összehozni. Dátum szinten legföljebb évfordulókat látok magam előtt, de azok ugyebár megtörtént események emlékezései. Ilyen értelemben remélem, hogy lesz 20 év múlva érettségi találkozónk, de csak azért remélem, mert van múltbeli alap.

Az egyház alapvetően azt ajánlja, hogy a hölgyek ismerjék meg a szervezetük működését abból a szempontból, hogy tudják, mikor van az anyaméhükben megtermékenyülésre alkalmas petesejt. Minden olyan módszer megengedett, amely ennek az ismeretnek a megszerzésére irányul, vagy pontosabban a bizonyosság fokát növeli, mert ugye 100 %-os bizonyosság nincs egy szervezeten belüli eseménnyel, a peteéréssel kapcsolatban. De 98%-os biztonság van, és az versenyképes a gumióvszerek szétdurranási/lecsúszási arányával.

Az egyház azt várja, hogy olyan párok, ahol a hölgyek rendelkeznek ezzel az ismerettel, másképp fognak házaséletet élni, mint az olyan hölgyek, akik nem.

1."Csak" az a probléma , hogy a szabályos ciklus is bármikor destabilizálódhat , például stressz , időjárás és más tényezők hatására . 2.Ráadásul , amikor egy katolikus főiskolai tanárnő felmérést végzett a női hallgatók körében , kiderült , szinte senkinek nem volt szabályos a ciklusa...

Ha utánaolvasol a témának, a konkrét peteérésnek eléggé robosztus, jól azonosítható testi jelei vannak. Csak kár ezeket tanítani, amikor óvszer- és gyógyszerbiznisz is van a világon.

Ájtatos humanizmus pl. Afrikában gumióvszert osztogatni, csak azon kék elgondolkodni, hogy mi a könnyebben megoldható: asszonyonként egy kockás füzetet egy hőmérőt meg némi kezelési tanácsot juttatni Afrikába, vagy aktusonként egy gumióvszert.

Ja, meg hogy melyik fejleszti a női méltóságot?

Lelki szemeim előtt megjelent sokmillió fegyelmezett, nem ösztönlény, afrikai férfiú, akik szigorúan követik mit jegyez a 'zasszony a kockás füzetkébe és alkalmazkodnak az eredményhez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés