Közép-európai keresztény találkozót tartanak júliusban Budapesten

2016. június 27. 12:29
Ökumenikus keresztény találkozót tartanak július elején Budapesten a magyar evangélikus egyház szervezésében. A 25 éves múltra visszatekintő találkozót először az NDK-ban rendezték meg. Lesznek lelkiségi és társadalmi kérdésekkel foglalkozó programok is. Eddig háromezren jelentkeztek a rendezvényre.

Közép-európai keresztény találkozót tartanak július 7. és 10. között Budapesten. A Föld sója elnevezésű ökumenikus találkozóra, amelyet idén a Magyarországi Evangélikus Egyház szervez, eddig több mint háromezren regisztráltak – mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök vasárnap a fővárosban.

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Fabiny Tamás, az egyház külügyi kapcsolatokért is felelős vezetője kiemelte: a találkozó célja, hogy az egyház kilépjen a templom falai közül, és megmutassa magát szekuláris közegben is.

A megnyitó istentiszteleten Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke hirdet igét. Kiemelt program lesz július 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök pódiumbeszélgetése a reformáció és az egyházak európai jövőjéről.

Már az NDK-ban is volt

Fabiny Tamás hozzátette: a három-négy évente megrendezett találkozó 25 éves múltra tekint vissza, első alkalommal 1991-ben, a „végnapjait élő NDK-ban” rendezték meg, Magyarország pedig először ad otthont a programnak.

A találkozón eredetileg résztvevő hat országhoz – Lengyelország, Németország, Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia – az évek során más, nem csak közép-európai országok csatlakoztak, az idei találkozóra például regisztráltak Vietnamból, Svédországból és az Egyesült Államokból is.

Az evangélikus püspök kitért arra is, hogy a programokra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják az embereket, köztük a nem vallásosakat is. Szeretnék – tette hozzá –, ha a nemzetközi érdeklődés mellett minél többen lennének magyar résztvevők.

Kiegyensúlyozott program

Cselovszkyné Tarr Klára főszervező, az MEE Országos Iroda – ökumenikus és külügyi osztály vezetője elmondta, a programot igyekeztek úgy összeállítani, hogy kiegyensúlyozott egységben legyenek a lelki, spirituális, valamint a társadalmi kérdésekkel foglalkozó beszélgetések, előadások. Fontos, több programon is középpontban lévő téma lesz a reformáció és az egyházak jövője, a család, a keresztényüldözés, illetve a menekültkrízis.

A rendezvényre harminchárom kórus is érkezik, amelyek – önálló templomi koncertjeik mellett – az eseményt záró istentiszteleten közösen, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével adják elő Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művét - mondta Cselovszkyné Tarr Klára.

Kiemelt cél a fiatalok megszólítása

A programok fő helyszíne a Tüskecsarnok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) kápolnája lesz.

Antal Bálint programkoordinátor elmondta, hogy a rendezvény kiemelt célja a fiatalok megszólítása, ezért szerveztek a résztvevő országok számára foci- és röplabdabajnokságot, illetve sárkányhajóversenyt is. Hozzátette: valamennyi résztvevő országból érkeznek ifjúsági zenekarok, amelyek a rendezvény ifjúsági sátorában, valamint a MEÖT-kápolnában koncerteznek majd.

A találkozó részletes programja annak honlapján olvasható, ott lehet regisztrálni is a rendezvényre.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés