A keresztény Európa eszméjének elárulása

2016. június 7. 15:33

Köntös László
reposzt
Ez a keresztény színezetű álhumanista beszédmód valójában a multikulturális Európa megteremtésének az egyik ideologikus eszköze. Érzelmi zsarolás valamiféle egyetemes testvériségre és szeretetre hivatkozva. A kereszténység lefegyverzése keresztény segédlettel.

„Egyre nagyobb megütközéssel és csalódottsággal olvasom az európai kereszténység egyes jeles képviselőinek a megszólalásait migráció-ügyben. Ugyanazt mondják, mint az európai politikai elit, vagyis valamiféle elvont és egyetemes humanizmusra hivatkozva a határtalan befogadás abszurd ideáját hirdetik. Ez nyilvánvalóan sérti a keresztény Európa eszméjét. Az, hogy a kereszténység egyes képviselői is beálltak a sorba, túlmegy minden várakozásomon. Nem elég, hogy a második világháború után, a Frankfurti Iskola, majd a hatvannyolcas nemzedék hatásos tevékenysége nyomán a »bűnös kereszténység« témájának minél színesebb kibontására egész iparágak álltak rá, zajlott a kereszténység tudatos szétzüllesztése, most tovább folyik az érzelmi zsarolás: ha nem vagy befogadó, nem vagy elég jó keresztény. És a kereszténységet ki védi meg?

A minap Ferenc pápa azt találta mondani, hogy a migránsok nem jelentenek veszélyt, hiszen ők vannak veszélyben. »Akik ide jönnek, más vallásnak a hívei, de nem jelentenek veszélyt, hiszen mindannyian testvérek vagyunk. Isten mindannyiunkat szeret« - mondta a pápa hangsúlyozva ismét, hogy »a migránsok nem veszélyesek, ők vannak veszélyben«.”  Már hogyne jelente veszélyt a kereszténységre nézve, ha beláthatatlan nagyságrendű muszlim vallású tömeg árasztja el Európát? Nem tudom, hány millió migránsnak kell érkeznie Európába ahhoz, hogy a pápa érzékelje: itt bizony a kereszténység igenis veszélyben van. Egészen abszurd, hogy a kereszténység első számú képviselője, ahelyett hogy védené az amúgy is megroppantott európai kereszténységet, látványosan kihátrál a keresztény Európa eszméje mögül, s közvetetten ugyan, de a multikultúra szószólójává válik. (...)

Sajnálatos módon, azt kell mondjam a fenti példák alapján, hogy az európai egyházi vezetés egyes markáns szószólóinak részéről nem látom a keresztény Európa eszméje melletti és mögötti kiállást. Sőt, ez a keresztény színezetű álhumanista beszédmód valójában a multikulturális Európa megteremtésének az egyik ideologikus eszköze. Érzelmi zsarolás valamiféle egyetemes testvériségre és szeretetre hivatkozva. A kereszténység lefegyverzése keresztény segédlettel. A keresztény Európa eszméjének az elárulása.

Mert az igaz ugyan, hogy a kereszténység meghalad mindenféle etnikai és kulturális határvonalat. A Krisztusban. Csakhogy ezt az utóbbi szót, hogy ti. a Krisztusban, az egyetemes szeretet keresztény szószólói rendre elfelejtik. Márpedig ha a solus Christus elve nem kap hangsúlyt, hanem csak annyi az üzenet, hogy »mindannyian testvérek vagyunk. Isten mindannyiunkat szeret«, akkor a kereszténység épp a lényeget adja fel. Krisztust. Akiben valóban nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő. (Gal. 3, 28.) De addig talán hagyjuk ezt az állítólag keresztény, de valójában álhumanista és szentimentalista  egymásra borulást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek a szerzővel. Az különösen tud bosszantani, hogy olyanok szoktak mostanában kioktatni kereszténységből bennünket, akiknek kevéssel ezelőtt még a kereszténység, de különösen a pápai tekintély volt az egyik legsúlyosabb szitokszó, szűnni nem akaró gúnyuk tárgya. Akik például a házasság szentségének komolyan vétele esetén homofóbiával vádolnak. Akik az élet szentségének komolyan vételén alapuló abortuszellenességet nem képesek elfogadni, és túlhaladott dogmának tartják. Akik egyszerűen kihagyták a kereszténységre való hivatkozást az Unió alapdokumentumaiból. Akik le akarják vetetni a kereszteket a templomokról, nehogy sértse a veszélytelen, sorsüldözött migránsok érzékenységét. Normális ez így?

Ferenc találkozott a branccsal, a Junckerrel és a Schulz-cal is.

Neked nem tűnik fel, hogy saját magadnak mondasz ellent amikor a kereszténységről beszélsz és azt mondod, hogy a szerzőnek igaza van??

A zsidó-keresztény Európa elveszett - lásd Bernard Lewis, Die Weltnek adott interjúját - , s ebbéli meggyőződésemben csak megerősített a Migrációkutató Központ munkatársai által Bécsben végzett felmérés eredménye.

Második generációs muszlim iskolásokkal beszélgettek rendkívül meghatározó kérdésekről.

A vizsgálat néhány lényegi megállapítása:

- a tanulók iszlám identitása kikezdhetetlen, azt az európai értékek felettinek tartják
- rendkívül erős a család szerepe, s a diákok értékelése szerint az osztrákok körében a család elveszítette jelentőségét minden vonatkozásban, így a társadalmuk is teljesen szétesett
- az osztrák szülők könyörögnek gyermekeiknek, nincs olyan, hogy nevelés
- nem kívánnak nem muszlimokkal házasodni, bármilyen közösséget létrehozni, vagyis integrálódni
- mindennapjaikat saját vallási szokásaik, tételeik szellemében kívánják élni, kiterjesztve azt minden területre

Hát ennyi.Van még valakinek kérdése a jövőnket illetően?

Idézzük ide a kihagyott részt is, mert az is lényeges, ami a szerző az iszlámról mond:

"Ez a derék protestáns egyházvezető azt hiszi, hogy az iszlám is olyan, mint a kereszténység. Reflexív, önkritikus, önmagára rákérdező. Azt el sem tudja képzelni, hogy az iszlámban nincs pl., olyan, hogy koránkritika. „Elemző, kritikai hozzáállás”. Ugyan már. Az európai liberalizmus azt hiszi, hogy Európa történeti fejlődését kivetítheti más civilizációkra, amelyből szükségszerűen az következik, hogy majd az iszlám néhány röpke év alatt ugyanazt az utat fogja bejárni, mint a kereszténység a középkor óta. Nos, nem úgy tűnik, hogy az iszlám ugyanúgy viszonyul saját hagyományaihoz, ahogy a kereszténység. Miközben a kereszténység ezzel az „elemző, kritikai” hozzáállással lassan, de biztosan felszámolta önmagát, az iszlámot a legkevésbé sem fogja meghatni saját hagyományainak történetkritikai elemzése. Itt bibliatudósok vannak, ott meg hívők. Csak ennyi a különbség.
Arról már megint nem érdemes szót ejteni, hogy is van az, hogy egy keresztény egyházi vezető sürgeti az iszlám vallásoktatás kiterjesztését. Nem a semleges állam. Az a keresztény misszió, hogy a muszlim legyen jó muszlim? Megáll az ész."

Kéretlen, erőszakos betolakodókkal szemben jogos az önvédelem, akár keresztényeknek is.

1.Erdő Péter bíboros urat kellene felkérni , hogy a magyar katolikus egyház pozitív tapasztalatát az ellenőrzött menekült beengedéssel kapcsolatban tolmácsolja Ferenc pápának , és minden lehetséges fórumon képviselje ezt .
2. Köntös László írása kiváló !

Nem hiszem, hogy ez így van. Nagyon összeesküvés-elmélet jellege van a gondolatmenetnek.

Sajnos.

Jó lenne, ha így lenne.

Köntös nem rágalmaz , hanem érvel . Hitigazság , hogy a pápa nem ex-chatedra tanítása bírálható . Jómagam tisztelem Ferenc pápát , de a migrációval kapcsolatos felfogását végzetes tévedésnek tartom .

Kedves Székely!

Nyilvánvalóan nem Ferenc pápáról beszéltem, hanem arról a "liberális" véleményformáló, politikai elitről, amely a kereszténységgel kapcsolatban az általam említett módon viselkedett. Az persze szembetűnő, hogy a Szentatya megnyilatkozásai kézzelfoghatóan összhangban vannak ennek az "elitnek" az üzeneteivel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés