Nincs ellentét XVI. Benedek és Ferenc pápa között

2016. május 25. 09:52

Gájer László káplán szerint Ferenc pápa az irgalom évének meghirdetésével értelmezési kulcsot adott az újraházasodottak problémájához. Gájer leszögezi: nincs ellentét Ferenc pápa és XVI. Benedek között.

Gájer László, a Szent István bazilika káplánja Ferenc pápa családszinódus utáni buzdításáról, az Amoris Laetitiáról beszél a Bonum TV-n. Mint elmondja: az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdése elsősorban a német társadalomban van erősen jelen, a többi nyugati társadalomban már mérsékelten, de például az ázsiai vagy afrikai bíborosok kifejezetten az eddigi házasságetika megerősítését kérték, ezen kontinenseken a világos, tiszta, egyértelmű eddigi tanításért szálltak síkra az egyházi vezetők. 

Ferenc pápa az irgalomról sokat beszélve ad értelmezési kulcsot a problémához, és a közelmúltban két jogi dokumentummal leegyszerűsítette a kötelékperek menetét, tehát könnyebben rendezheti házasságát az, aki egyházi bírósághoz fordul.

Kérdésre válaszolva Gájer hozzátette: XVI. Benedek, amikor a túl sok könnyedén semmisnek nyilvánított házasságot kifogásolta, inkább arra gondolt, hogy a pszichés alkalmatlanság diagnózisával könnyű visszaélni, míg Ferenc pápa magát az eljárást egyszerűsítette le.

 

A bejegyzés trackback címe: https://kereszteny.mandiner.hu/trackback/22705