Ferenc pápa szerint árva és analfabéta a mai világ

2016. május 15. 12:26

A testvériség az ember DNS-ének a része – mondta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén. A katolikus egyházfő szerint ugyanakkor árva és lelki analfabéta a mai világ.

2016. május 15. 12:26

Lelki megújulást szorgalmazott Ferenc pápa a kortárs emberiség lelki magányával szemben vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén. 

A katolikus egyházfő homíliájában kijelentette, hogy korunkban is számos jele van az emberiség árvaságának: „az a belső magány, amelyet tömeg közepén is érzünk és néha egzisztenciális szomorúsághoz vezet; az az Istennel szemben feltételezett önállóság, amelyet ugyanakkor a közelsége iránti sóvárgás kísér; az az elterjedt lelki analfabetizmus, amely miatt képtelenek vagyunk imádkozni (...); az a nehézség, hogy a másikban testvérünket lássuk meg”. Hangsúlyozta, hogy a testvériség „az ember DNS-ének része": „az egymás közötti különbségeknek növelniük kell a közös testvériséghez tartozás örömét". 

Ferenc pápa az újjászületést sürgette

Ferenc pápa „újjászületést” sürgetett. A keresztényekért, a bajban levő családokért és közösségekért imádkozott. Az egyházfő vasárnapi Twitter-üzenetében is azt kérte, hogy a Szentlélek „szabadítson meg minden zárkózottságtól”. A hívőkkel teli Szent Péter-bazilika főoltárán bemutatott misén a kúria legidősebb papjai koncelebráltak Ferenc pápával. Mindannyian a pünkösdkor szokásos piros színű miseruhát viselték. 

Pünkösdhétfő Olaszországban nem piros betűs ünnep az 1969-es liturgiai naptárreform óta, amelyhez nem minden európai ország csatlakozott. Vörös húsvétnak is nevezik olaszul a pünkösdöt, vagy rózsásnak, mivel egészen a múlt századig az olaszországi templomokban a pünkösdi szentmisén rózsaszirmokat hullajtottak a hívők fejére – ez jelképezte a Szentlélek alászállását. A hagyomány a római Pantheonban elevenedett fel vasárnap délben, amikor az ókori római épület tetején levő lyukból a tűzoltók piros színű rózsaszirmokat hullattak le 43 méter magasból. 

Jelentős ünnepnek számít a pünkösdöt követő Corpus Domini, vagyis úrnapja: Ferenc pápa május 26-án a lateráni Szent János-bazilikában mutat be misét, majd innen Róma utcáin körmenetet vezet. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2017. március 17. 17:05
Te miről beszélsz? Á, tudod, mit? x és kész. Fogok én itt hülyeségeket olvasgatni. Na persze, éppen erre vágyom.
ancilla
2016. augusztus 03. 02:18
Ez már előkerült máskor is, és szöget ütött másnak a fejébe is. Érdemes elolvasni. Kíváncsi lennék a véleményedre! http://katolikusvalasz.blogspot.hu/2016/01/nem-mindenki-isten-gyermeke-de.html
kitiltott
2016. július 10. 01:38
Nem volt még olyan pápa az inkvizíció felszámolása óta akit ennyién utáltak volna mint Ferencet aki nyíltan tagadja akereszténység normális értékrendszerét De hogyan lehet egy Pápát leválltani?
ancilla
2016. május 30. 09:23
Bennem nagy kérdés marad az - miután elolvastam az egészet, és köszönet érte -, hogy kik tartoznak (a szentatya szerint) bele ebbe a körbe: " Testvérként tudunk egymásra tekinteni, és különbözőségeink csak örömünket gyarapítják, valamint csodálkozásunkat azon, hogy ehhez az egyetlen atyasághoz és testvériséghez tartozunk." Meddig terjed az "egyetlen atyaság és testvériség"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik