Ferenc pápa

Ferenc pápa szerint árva és analfabéta a mai világ

2016. május 15. 12:26
A testvériség az ember DNS-ének a része – mondta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén. A katolikus egyházfő szerint ugyanakkor árva és lelki analfabéta a mai világ.

Lelki megújulást szorgalmazott Ferenc pápa a kortárs emberiség lelki magányával szemben vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén. 

A katolikus egyházfő homíliájában kijelentette, hogy korunkban is számos jele van az emberiség árvaságának: „az a belső magány, amelyet tömeg közepén is érzünk és néha egzisztenciális szomorúsághoz vezet; az az Istennel szemben feltételezett önállóság, amelyet ugyanakkor a közelsége iránti sóvárgás kísér; az az elterjedt lelki analfabetizmus, amely miatt képtelenek vagyunk imádkozni (...); az a nehézség, hogy a másikban testvérünket lássuk meg”. Hangsúlyozta, hogy a testvériség „az ember DNS-ének része": „az egymás közötti különbségeknek növelniük kell a közös testvériséghez tartozás örömét". 

Ferenc pápa az újjászületést sürgette

Ferenc pápa „újjászületést” sürgetett. A keresztényekért, a bajban levő családokért és közösségekért imádkozott. Az egyházfő vasárnapi Twitter-üzenetében is azt kérte, hogy a Szentlélek „szabadítson meg minden zárkózottságtól”. A hívőkkel teli Szent Péter-bazilika főoltárán bemutatott misén a kúria legidősebb papjai koncelebráltak Ferenc pápával. Mindannyian a pünkösdkor szokásos piros színű miseruhát viselték. 

Pünkösdhétfő Olaszországban nem piros betűs ünnep az 1969-es liturgiai naptárreform óta, amelyhez nem minden európai ország csatlakozott. Vörös húsvétnak is nevezik olaszul a pünkösdöt, vagy rózsásnak, mivel egészen a múlt századig az olaszországi templomokban a pünkösdi szentmisén rózsaszirmokat hullajtottak a hívők fejére – ez jelképezte a Szentlélek alászállását. A hagyomány a római Pantheonban elevenedett fel vasárnap délben, amikor az ókori római épület tetején levő lyukból a tűzoltók piros színű rózsaszirmokat hullattak le 43 méter magasból. 

Jelentős ünnepnek számít a pünkösdöt követő Corpus Domini, vagyis úrnapja: Ferenc pápa május 26-án a lateráni Szent János-bazilikában mutat be misét, majd innen Róma utcáin körmenetet vezet. 

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ferenc pápának most is igaza van. A kereszténység lényege veszik el szeretet, elfogadás, könyörület nélkül:

"Csak aki szeretetben marad, az marad bennem, és én őbenne" (Jn 4,16)

"árva és lelki analfabéta a mai világ"

Akkor ez most válasz lenne Stumpf András Kissel kapcsolatos írására?

Ferenc pápa a vakságot miért hagyta ki?

Ezt kihagytad az idézetből, holott lényeges:


Összefoglalva, Szentatyám, Ön az elmúlt két és fél évben a világtól egyhangúan dicséretet kapott, miközben Ön az egyház egész közösségét zűrzavarba és megosztottságba döntötte. Nevetségessé tette, hibáztatta és elítélte a hívőket, ugyanakkor határtalan toleranciát mutatott a hitetlenekkel és az erkölcstelenekkel szemben, terveket eszelt ki a szentségi fegyelem aláásására, amelyet pont az a pápa védelmezett, akit Ön avatott szentté. Mindenhol a média és a tömegek hangos éljenzésétől kísérve úgy tűnik, nem figyel a mi Urunk intésére: “Jaj nektek, ha emberek dicsérnek: Mert így tesznek atyáik a hamis prófétákkal.”

Válaszok:
Berecskereki | 2016. május 15. 14:34

Ja! A teljes írás, aláírsokkal itt olvasható.

http://petersziklaja.ml/a-the-..

Ezek szerint akkor Ferenc pápa nem teológus, hanem ideológus és filozófus, az új neoliberális ideológia megteremtője?

Bennem nagy kérdés marad az - miután elolvastam az egészet, és köszönet érte -, hogy kik tartoznak (a szentatya szerint) bele ebbe a körbe:
" Testvérként tudunk egymásra tekinteni, és különbözőségeink csak örömünket gyarapítják, valamint csodálkozásunkat azon, hogy ehhez az egyetlen atyasághoz és testvériséghez tartozunk."

Meddig terjed az "egyetlen atyaság és testvériség"?

Te miről beszélsz?
Á, tudod, mit? x és kész. Fogok én itt hülyeségeket olvasgatni. Na persze, éppen erre vágyom.

Ez már előkerült máskor is, és szöget ütött másnak a fejébe is. Érdemes elolvasni. Kíváncsi lennék a véleményedre!

http://katolikusvalasz.blogspo..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés