Jézus sem enged be mindenkit az országába

2016. május 15. 18:46

Böjte Csaba
Blogstar
Elítélem azt, aki feltétel nélkül mindenkit beenged. Én több, mint ötezer gyereket fogadtam be, de csak azt, aki kérte, aki tényleg segítségre szorult és azt aki kész volt velem együttműködni. Interjú.

Szót ejtett a bevándorlási hullámról is. Mit kell tennie egy keresztény embernek ebben a kérdésben?

A legnagyobb baj az, hogy ebben a kérdésben csak a két véglet van – Hófehérke, vagy vasorrú bába. Felnőhetnénk és észrevehetnénk, hogy a világban van szürke, vagy kék is. Elítélem azt, aki feltétel nélkül mindenkit beenged. Én több, mint ötezer gyereket  fogadtam be, de csak azt, aki kérte, aki tényleg segítségre szorult és azt aki kész volt velem együttműködni. Egy partneri viszonyt alakítottam ki a gyerekekkel. Megkértem őket, hogy tanuljanak, fogadjanak szót és ezért vállaltam, hogy szállást, kosztot és atyai szeretet adok neki.

Vonható ebben így párhuzam?

Mereven azt mondani, hogy hozzánk aztán senki se jöjjön be, az nem magyar emberhez méltó viselkedés. Ájultan hagyni, hogy bárki jöjjön és azt csináljon, amit akarjon, az is nagyon furcsa, beteges dolog. A házamon van egy ajtó, azon be lehet kopogni, ha beengedem be lehet jönni, de a vendégnek is méltónak kell lenni ehhez a fogadtatáshoz. Ebben az ügyben fontos szerepe van a rendőröknek, a határőröknek. Nekik kell megállapítani, hogy ki milyen céllal érkezik hozzánk és logikus, hogy aki bajban lévő emberként, de barátként érkezik  azt segíteni kell.

Ebben a népvándorlási helyzetben kell félnie a keresztényeknek?

Mi magyarok a történelem során egy párszor voltunk kultúrák találkozásának a középpontjában. Veszélyesek ezek a helyzetek, de én hiszek abban, hogy a párbeszéd segít ezeket mindannyiunk előnyére fordítani és nem válik gyilkos indulatokká.

Mekkora feladata van ebben egy papnak?

Ha az ember az evangéliumra, Istenre figyel és nem okoskodni próbál, akkor ez nem nagy teher. Jézus Krisztus irányt mutatott, eljött a földre és meghívta az ő országába az egész emberiséget, vagyis nagylelkűen befogad, integrál. Ennek a fényében Ferenc pápa döntése, hogy elmegy Leszbosz szigetére és elhoz tizenkét menekültet érthető és világos. Az biztos, hogy Jézus sem nyakló nélkül enged be mindenkit a mennyek országába. Nem elég csak mondogatni, hogy »uram, uram«, hanem tenni is kell érte.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem csak szent , de okos ember is Böjte atya !

Nem Böjte atya "állt be a sorba" , Ön lóg ki a józanok sorából , az ésszerűség tagadásával .

Nagyon tisztelem Böjthe atyát, szerintem ő korunk legnagyobb magyarja.

Kezdettől fogva az "egy sem" állásponton voltam, megpróbálom megfontolni az olvasottakat, de azért ez még így sem egyszerű.

Ez egy népvándorlás és NEM százakról, százezrekről van szó, ráadásul nem igazán együttműködésre hajlandó tömegről.

Az ötezer gyerek már itt volt.

Ha az EMBER jelleméhez ész is társul, akkor képes arra, hogy tanítson.
A jellemétől függően jóra, vagy kevésbé jóra.
Az egyoldalú befogadás nem járható út, ezt Böjte atya is világosan látja.
Európa vendégeket hívott anélkül, hogy ismerné őket.
Ilyet bölcs ember nem nem tesz úgy, hogyha nem tetszik a vendék, akkor a szomszédot kényszeríti arra, hogy gondoskodjon róla.
Európa politikusai úgy gondolták, hogy nekik a meghívás, a nyakló nélküli ajtónyitogatás a dolguk, az állampolgároké a megszakadásig munka és erőszak jut az "orgiából".

Így van. Ezt magyarázzuk már mióta!

Tudtam . Legyen olyan emberré , akivé Isten színe előtt lennie kell ! Ehhez kívánok minden jót !

Böjte atya egyszerűen és okosan érvelt . Ez a kötelessége .

Téved , van követelmény is : pl. olvassa el az Utolsó Ítéltről szól részt / Mt 25. fejezetben / . Vagy : az okos és balga szűzekről szóló példabeszédét .

Nem , Böjte atya Böjte atya véleményét foglalta össze...

Emberek írták , Isten sugallatára : ezért a Biblia a legolvasottabb könyv a világon !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés