Nem az irgalom a kulcskifejezés, hanem inkább a számla benyújtása

2016. május 13. 12:22

Ádám Miklós
Ösvény
Bár számunkra a migránsválság tűnik a problémának, de ez, mondjuk egy szír szempontjából, sokkal inkább csak a tünet.

„Egy egyetemista hittanon úgy próbáltunk közelebb jutni a megoldáshoz, hogy animált vitát folytattunk. (…) Az egyik csoport képviseli azt a véleményt, hogy be kell engedni az érkezőket, a másik azt, hogy tilos őket beengedni. Miután az egyik csoport megfogalmazza az érvét, a másik csoportnak az a feladata, hogy megfogalmazza, az első csoport milyen érték védelmét célozza meg a saját érvével, és csak ezután reagálhat, vagy mondhat saját érvet.

Rendkívül sokféle érték került napvilágra a hittanóra végére, mindkét oldalon. Voltak köztük súlyosabbak, mint a jogos önvédelem, és voltak kevésbé fajsúlyosak is, mint amilyen a jólét mint érték. A feladat ezután már csak az, hogy valamilyen módon rangsoroljuk a felsorakoztatott értékeket. Tanulságos este volt, mindenkinek javaslom. A sor legtetejére az emberi élet védelme került, de előkelő helyen végzett a kultúra integritása (a helyben lakók és az érkezők számára egyaránt,) és az önvédelem joga is.

(…) Azt gondolom, bár számunkra a migránsválság tűnik »a« problémának, de ez, mondjuk egy szír szempontjából, sokkal inkább csak a tünet. Felveti a kérdést, hogy mi nem profitáltunk-e abból, ami azokban a régiókban zajlott és zajlik. Ez valamilyen szinten azt is jelentené, hogy nem annyira az irgalom a kulcskifejezés, hanem inkább a számla benyújtása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amit a vezetok meg megtehetnenek, hogy parbeszeddel, segelyekkel rendezzek a oroblemakat, azt ralocsolik az egyszeru emberekre, majd lesz valahogyan! Birkozzanak csak ymeg vele!
Ezekben az idokben sokkal felelossegteljesebb vezetokre lenne szukseg itt Eurobaban is, nem ilyen Shultz, Junkers, Merkels tipusuakra!
Az uborka gorbulet, tyukok ketrecmerete kb. az o temaik!

Lehet, hogy a cikkíró nem tudja, mi nem voltunk gyarmattartók.

Nemrég olvastam Jamaikáról. Eredetileg, több, mint ezer évig indiánok lakták a szigetet. Aztán jöttek a spanyolok. Indiánok fogytak. Aztán jöttek az angolok, akik a spanyoloktól megszerezték a szigetet. Mindeközben felgyorsult a rabszolgák betelepítése Afrikából. Indiánok ma nagyon-nagyon kevesen vannak, fehér bőrűek úgyszintén. A sziget a feketéké lett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában