Ügynökügy: még nem alakult ki az egyházban a feltárás kultúrája

2016. május 3. 16:09
Az ügynökkérdésről beszélgetett Csepregi András evangélikus lelkész, a Tényfeltáró Bizottság tagja és Forgách András író, dramaturg, az élő kötet nem marad című könyv szerzője.

Forgách András Élő kötet nem marad című, a Jelenkor Kiadónál megjelent könyve személyes, családi oldalról mutat rá a közelmúlt ügynökkérdéssel  szembesülő fájdalmára. A szerző kötetében ugyanakkor érzékenyen feltárja: a feldolgozásnak és a megismerésnek helye és ideje van. Csepregi András a Tényfeltáró Bizottság tagjaként a Magyarországi Evangélikus Egyház közelmúltat kutató csoportjának eredményeiről, a vizsgálat módszeréről közelített - írja az Evangélikus.hu.

„Az egyházon belül nem alakult ki egy egységes kultúrája annak, hogyan kell a feltárással, annak értékelésével és nyilvánosság elé tárásával foglalkoznunk” – hangsúlyozta az evangélikus lelkész. A disputapartnerek a közelmúltról kialakítandó közös nyelven beszéltek, hangsúlyozva, hogy a társadalmi párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy a huszonegyedik században meglássuk, feltárjuk és értelmezzük gyökereinket.

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én csak a katolikus egyházról szólhatok , a protestánsokat nem ismerem : nálunk kialakult a diszkrét-tapintatos szeretet kultúrája . Azaz , tudjuk , hogy elsősorban a kommunista bestiális-elnyomó gépezet embereit kell néven nevezni . Az akkoriban folyamatosan megalázott-meggyötört hívőkhöz pedig akkor is megértően-irgalmasan kell viszonyulni , ha nem bírták a nyomást , s megbotlottak .

1. Kár , hogy nem a témához szól hozzá...
2. Mellékesen : a "majdnem beszervezettség" = az együttműködés elutasítása...

Válasz tesz-vesz bejegyzésére .

1. Ne általánosítson .
2. Mindszenty bíboros hősi helytállása szép tanúságtétel .

Balog, nem pap, hanem lelkész!
Nem valamelyik templomban, hanem csak a reformátusban.

Tisztában vagy te azzal, hogy hány papot öltek meg, kínoztak Kádár börtöneiben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés