KDNP: Végveszélyben vannak a közel-keleti keresztények

2016. április 29. 11:22
A Közel-Keleten élő keresztény közösségek végveszélybe kerülésére hívta fel a figyelmet Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pénteken. Hölvényi György, a kormánypártok EP-képviselője megerősítette: döbbenetes válsághelyzet alakult ki a térségben, Irakban például 1,5 millióról 200 ezerre csökkent a keresztények száma.

A Közel-Keleten élő keresztény közösségek végveszélybe kerülésére hívta fel a figyelmet a Kereszténydemokrata Néppárt pénteken Budapesten.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, a nyugati kultúra és az iszlám, valamint a keleti kultúrák versengésében az előbbi hátrányba került. Ennek egyik oka az identitásválság, a gyökereink megtagadása – állapította meg.

A frakcióvezető kitért arra, hogy a menekültek és a migránsok fogalmát szét kell választani. Az általános emberi felelősség jegyében segítséget kell nyújtani a valóban nehéz helyzetbe került embereknek – közölte, hozzátéve: az elsődleges cél, hogy helyben segítsenek.

Hetedére csökkent a keresztények száma Irakban

Hölvényi György, a kormánypártok EP-képviselője – aki a közelmúltban járt a térségben – hozzátette: a Közel-Keleten a háború,a gazdasági katasztrófa, és a döbbenetes túlnépesedés válsághelyzet okozott. 

Az érintett közösségek a megsemmisülés határán vannak, Irakban például 1,5 millióról 200 ezerre csökkent a keresztények száma – mondta, kitérve arra, hogy Libanon szintén rendkívül veszélyeztetett. Az ott élők számítanak Európa segítségére – jegyezte meg Hölvényi György.

Szerinte ugyanakkor Európának szembe kell néznie azzal, hogy nincs közös külpolitikája és nincs közös védelmi politikája. Így egy katonai helyzetbe bekapcsolódni, „hamis megközelítés” lenne. Az uniónak alapvetően humanitárius segítséget kellene nyújtania, e téren sok lehetőséget még nem használnak ki – mutatott rá az EP-képviselő.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát akkor itt az ideje felhívni Irak figyelmét arra, hogy valamit valamiért...

Aztán ki fog téged ellátni, ha elfogynak a nővérek és te kórházba kerülsz?

Mert ott hiába fogsz arra hivatkozni, hogy te támogatod a kormányt, az ágytálat ettől még senki nem fogja elvinni...

jól összefoglaltad, kikkel lehet összevetni a kdnp támogatottságát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés