Ideje lenne átértékelni a kereszténységet

2016. április 26. 10:33

Köntös László
reposzt
Ideje lenne már a kereszténységet rehabilitálni és emancipálni mint ma is meghatározó, egyetlen átfogó évezredes identitásalkotó örökségünket.

„Bizony, könnyen lehetséges, hogy ez az új helyzet a kereszténység tömeges, társadalmi szinten is érzékelhető átértékeléséhez vezethet.  Ez persze nem jelent valamiféle kritikátlan restaurációt, avagy az állam és egyház szétválasztása elvének megtagadását. Ám annak a tömeges felismerését és tudatosulását igenis jelentheti, hogy Európa, akárhogyan is, mégis csak keresztény, a szó kulturális értelmében. Talán ideje lenne szembenézni Európa skizoid jellegével, amely abban ölt testet, hogy elfelejtette, sőt megtagadta saját keresztény kulturális karakterét, miközben keresztény. Ez az identitászavar ma, az iszlámmal való konfrontáció folyamatában élesen kirajzolódik.

A történeti kereszténység szerepének, jelenlétének ez az átértékelése pedig messze nem jelentené az európai értékek megtagadását, sőt ezen értékeket éppen keresztény kontextusban lehetne megfogalmazni.  Ideje lenne már a kereszténységet rehabilitálni és emancipálni mint ma is meghatározó, egyetlen átfogó évezredes identitásalkotó örökségünket. Ez természetesen messze nem a keresztény múlt bűneinek az igazolását jelenti, hanem annak a szimpla ténynek az elismerését, hogy Európa a szó kulturális értelmében keresztény kontinens. Ha az európai liberális elit továbbra is csökönyösen ragaszkodik a szekularizáció egyébként soha nem bizonyított dogmáihoz, s a multikultúra abszurd ideáját erőlteti a keresztény kulturális karakter elismerése helyett, akkor valamit végzetesen félreért. Ideje lenne már felismerni, hogy Európa keresztény kulturális karakterének a felszámolási kísérlete eléggé kétséges vállalkozás.  Mint ahogyan minden olyan vállalkozás eléggé naiv gondolkodásra vall, amelyik globálpolitikai érdekek mentén vezényszóra akar évezredes kultúrákat átrajzolni.

Nyilvánvaló, hogy az iszlámmal való konfrontációban igenis létrejön egy új-régi keresztény társadalmi öntudat, amelynek az a tartalma, hogy egy úgymond »kereszténység utáni« korszakban emberek milliói újra rádöbbennek arra, hogy ők kulturális identitásukat illetően voltaképpen keresztények.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért volna itt egy olyan alapkérdés, hogy Jézus Krisztus valóban föltámadt-e. A kereszténység értékelése ugyanis erősen függ a választól, amit erre a kérdésre adunk.

"A modern és tömegek számára élhető Európa" - azért született meg, mert a kereszténység felvételével elkerültük, hogy Európa az egymás irtó népek temetője legyen.

A középkorban is dolgoztak az emberek. Munkájuk fokról-fokra javította életkörülményeiket.

Azon gondolkozz el , mert "tapasztalati dolog" :)

hogy "A modern és tömegek számára élhető"

USÁban fölesküdhet-é új korunkban valaki (állami hivatalnok, kongresszusi képviselő, vagy bíró) a Bhagavad Gitára - az állatok (pl. kutyák) reinkarnációját sem elvető világvallás szent könyvére.

"Munkájuk fokról-fokra javította életkörülményeiket." - évről évre, évszázadról évszázadra.

Nyugodt körülmények között kellett dolgozni. Az orvostudomány fejlődéséhez is az anyagi feltétételek biztosítására volt szükség. A baktériumok felfedezéséhez szükséges mikroszkóp előállításához iparos munka is kellett. Ókori bölcsek idézgetésével nem lehetett előre haladni.

A FED note azaz a bankjegyeik "In God We Trust" felirata ahogy azt mindenki beláthatja sok szempontból cinikus hazugság.

A FED rendszerét 1913. december 23-án fogadták el törvénybe egy kis Világháború előtti csendes szavazási napon.

, tán azóta került rá a zöldhasúra ez a felirat...

De fidibusz, azokon a jegyeken szabadkőműves szimbólumok is díszelegnek, és ezt kiemelten sok FED-kritikus ember inkább freemason világfelforgató összeesküvésnek jegyeiként értelmezhetik, ÉRTSD: Nem a kereszténység bújkáló továbbéltetőinek pénzfeliratozó akcióját látják EBBEN.


Amit írsz fidibusz: "Elfajzás az, nem visszatérés a tiszta forráshoz"
az valahol igaz :-)


Kapisgálod??

Az életben mindig igaznak érezhetjük (csak ne íreknek idézzük) a Cromwellnek tulajdonított mondást: "Bízzatok Istenben és tartsátok szárazon a puskaport".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés