Orbán Gáspár hite

2016. április 22. 6:28

Hegyi Gyula
Népszava
Méltatlannak érzem azt a gúnyt és ellenszenvet, amellyel a média és a kommentelők nagy többsége fogadta Orbán Gáspár rövid bejelentését megtéréséről és a Felház című vallási közösség rendezvényéről.

„Ezzel együtt méltatlannak érzem azt a gúnyt és ellenszenvet, amellyel a média és a kommentelők nagy többsége fogadta Orbán Gáspár rövid bejelentését megtéréséről és a Felház című vallási közösség rendezvényéről. Néhány mondatos bemutatkozásába a legnagyobb rosszindulattal sem lehet mást belemagyarázni, mint kissé naiv hitet Isten valódi megtapasztalásában. Nagyon sokan vagyunk, akik valamilyen módon keressük Jézust, a nagy történelmi egyházaktól a Hit Gyülekezetén át egészen a minden szertartásrend nélkül összejáró, vagy egyedül imádkozó emberekig. Önmagában az sem botrányos, ha a társai a toborzáshoz a miniszterelnök fiának ismertségét is felhasználják: noha nem lennék meglepve, ha Gáspár lenne köztük a legdinamikusabb szervező. Hiszen ahonnan a hírnevét örökölte, onnan dinamizmust is örökölhetett.

Ami pedig a kezdeményezését illeti, az politikailag ugyan teljesen semleges, de a jelenlegi kormányzat egyházpolitikájával nyilvánvalóan ellentétes, talán lázadó is. Orbán Gáspár elmondta, hogy bár huszonkét évig volt a magyar református egyház normakövető híve, Istennel csak Ugandában találkozott, s ezért alakítana egy olyan közösséget, amelybe jöjjenek »keresztények és nem keresztények, hívők és nem hívők«. A Fidesz-kormány éppen az ilyen kis vallási csoportokat, okkal-ok nélkül szektáknak nevezett közösségeket diszkriminálja a nagy történelmi egyházak ellenére. Gáspár nyilván nem beszél erről, de a fellépése azt sugallja, hogy Isten hívását nem feltétlenül a törvényesen bejegyzett egyházak államilag támogatott templomaiban lehet meghallani. Ez őszinte üzenetnek tűnik, még ha persze nem is feltétlenül kell egyetérteni vele.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem Gáspár utat keres.
Jóképű gyerek létére, miniszterelnök apqa hátterével nem lett celeb, már az is valami.
Minden vallási közösség annyit ér, amennyit az emberiségnek használ.
Isten nem a templomba, hanem az emberi szívekbe költözik, ha az ember arra vágy.

A gúnyolók meg hadd örömködjenek, az ő "csodáik" három napig tartanak.

Az első nyilvánosságra került videótól kezdve egy rádióinterjún át a felházi rendezvényre hívogató videóig félreérthetetlenül nyilvánvaló volt, hogy O.G.-ék nem új egyházat, nem gyülekezetet szerveznek, hanem Istent dicsőítő alkalomra hívogatnak fiatalokat. Kár, hogy annyira figyelmetlen volt a cikk írója, hogy ezt nem vette észre...
O.G. ez előbb említett források szerint nem lépett ki a református egyházból. A kálvinizmussal - és más történelmi egyházzal - nem ellentétes Isten dicsőítése és az élő hitre jutás, a megtérés. Sokan vannak a református egyházban (is), aki azt vallják, hogy ők újjászületett emberek!
Kár volt Hegyi Gyulának ebbe az egész dologba belekeverni a politikát. Ugyanis az új egyháztörvény nem diszkriminálja jobban a kisegyházakat, a mint pl. a német, ill. a norvég törvények.
Azt viszont véleményem szerint is jól látja a cikk írója, hogy O.G. szerint Isten hívását nem csak a történelmi egyházban lehet meghallani. Ez így biblikus, és így gondolják ezt más reformátusok is.

Nem lehetne becsületesen írni erről a témáról?
Olyan látszatot akarsz kelteni, mintha megsimogatnád Gáspár buksiját, közben pedig rajta keresztül az apját rugdosod.

"Isten hívását nem feltétlenül a törvényesen bejegyzett egyházak államilag támogatott templomaiban lehet meghallani."

És ezt ki mondta? Egyik egyház sem.

"A Fidesz-kormány éppen az ilyen kis vallási csoportokat, okkal-ok nélkül szektáknak nevezett közösségeket diszkriminálja a nagy történelmi egyházak ellenére."

Nem erről van szó, hanem arról, hogy nem támogatja az állam a bizniszegyházakat pénzzel.
Ettől még nyugodtan működhetnek.

Én is így vélem... Tisztelet illeti a Népszava újságíróját még akkor is, ha ezzel a cikkel azért belecsíp az Orbán rezsim politikájába. Nem foglalok állást abban, hogy igaza van-e, de korrekt, ahogy Orbán fiának tettéről ír. Bár lenne másokban is ennyi józanság!

A KDNP megengedőbb volt, több egyházat is támogatott volna. A fidesz szűkítette le.

Olyan "egyházaktól" lett elvéve, amelyek nem foglalkoztak hitélettel.

"A Fidesz-kormány éppen az ilyen kis vallási csoportokat, okkal-ok nélkül szektáknak nevezett közösségeket diszkriminálja a nagy történelmi egyházak ellenére."


Ez a narratíva nagy hülyeség.

Európában nincsen még egy állam, ahol 33 HARMINCHÁROM (plusz azóta egynéhány) vallásos közösség élvezné az "EGYHÁZ" státuszt. Franciaországban például egy sem, Németországban és Ausztriában pontosan kettő, Angliában és a lutheránus királyságokban (Skandináv országok, Hollandia, Belgium) EGY. –

A többi "vallásos közösség, mint Magyarországon is.

Abban a HARMINCHÁROMBAN benne van 2 (KETTŐ) muzulmán és 5 (ÖT) buddhista felekezet is.


Már az a tény, hogy a magyar társadalom +/- 33 egyházat támogat, hatalmas előny. Amerikában ilyen elő se fordulhat, ott az egyházak morális kötelessége fenntartani önmagukat önerőből és támogatni a társadalmat. Tehát pont fordítva.

Mondjuk,Orbán Gáspárnak esze ágában sincs, egyházat alapítani, még akkor sem, ha az egyházalapító szakállas lelkész keresztelte.

De még ha Orbán Gáspár egyházat alapítana is haverjaival, nem diszkrimináltként teszi, hanem szabadon; mondjuk nem is élősködve.
Ha a létszámot feltornázzák, akár jegyzett egyházzá is nyilváníthatják magukat.


ENNYI.


(Ez kb olyan groteszk, mint amikor a baloldal korteskedik a vasárnapi nyitva tartás mellett; a szekularista egyházfalók követelik a privilégiumot minden vallásos kisklub számára.)

A vallás magánügy.

Ennek megfelelően, amennyiben Kovács XIV János állampolgár megtér Istenhez, az magánügy.

Amennyiben a miniszterelnök fia, mint a miniszterelnök fia tesz egy kinyilatkozást vallási hovatartozása ügyében, az közügy.

Mert azt gondolom, az nem vitatható, hogy Orbán Gáspár éppen azért fordult a nyilvánossághoz, mert úgy gondolta, mint a miniszterelnök fiának, megszólalásának súlya, jelentősége van.

Erre reagált a hazai média a maga színvonalán.

Azon érdemes kicsit elgondolkodnunk, hogy a legidősebb fiú a stadionok, dácsák, majorok, milliárdok, a királyi vár, a hatalom, az emberek feletti uralkodás helyett egy keresztény gyülekezetet választott lelki szállásként.

Sok mindent elárul ez.

Legyen boldog vele, szívből kívánom.

"a kommunista, ateista, bolsevista családban felnőtteknek fogalmuk nincs a vallásról."

Én pontosan ilyenben nőttem fel.

Nem emberek hívtak, hanem Isten.

Ha fenn vagy a facebookon légy szíves oszd meg az ismerőseiddel.

Subject: Fwd: Fw: Fwd: FW: SZÉPEN Kérlek
küld tovább!!!!!!Kérlek küldd tovább te is ismerőseidnek!

Nobel-békedíjat Böjte Csabának!


Szeretnénk segítségeteket kérni, hogy az oldal taglétszáma minél hamarabb elérje az 50.000 főt.

Tehát kérlek, hogy a megosztások mellett az ismerőseiteket is hívjátok meg erre az oldalra.

Ha mindenki meghívja legalább egy ismerősét, akkor máris elértük az 50.000 együttérzést.

Most 44.894-nél vagyunk.

Én NEM hiszem, hanem, TUDOM, hogy van Isten, mert megtapasztaltam.

Tudod van az a mondás, hogy "Zuhanó repülőn, nincs ateista!"

Nem ambivalens a modern, a hittel.
Mint, ahogyan nem ambivalens a hit és az ész.
Merthogy írhattad volna, hogy modern és tanult nő!

Igen vannak. Nem vagyok elzárva a szép dolgoktól.
A legszebb közülük, az Istenszeretet.
Gondolod, hogy boldogabb, vagy, mint én?
Nem úgy látom és ezt te is jól tudod.

Igen valóban az egy Istenhez imádkozunk, aki a te Istened is, csak még nem veszel tudomást róla.
Te is Isten gyermeke vagy.

A te világnézeted az, hogy az ember teremtette az Istent, az én világnézetem, pedig az, hogy az Isten teremtette az embert.
Te "véletlenül" keletkeztél, én egy tudatos, isteni elgondolásból.
Te valamiféle ősrobbanásból én a Teremtő és gondoskodó Istentől.
Melyik a jobb érzés szerinted?

Mi a hipotézis? Isten léte?

Ha nem vetted volna észre te egy keresztény oldalra tévedtél és egy hitét, vallását gyakorló hívő keresztény embernek akarod elmagyarázni, azt, hogy miért ne higgyen.

A stílusod viszont, ahogy ezt teszed, nagyfokú érzéketlenségre vall.

Hány hónaponként fogsz még megdöbbenni a hitemen?
Azt ajánlom, hogy törődj csak bele.
Úgy vettem észre, hogy ez azért nem válóok köztünk. :)

Igen, mindegyikben vannak jó elemek, de egyikben sem nevezte magát az alapító Isten Fiának. És egyikben sem adta életét sokakért.

Múltkor megkérdeztem tőled, de nem válaszoltál, hogy ha nem hiszel Istenben, miét úgy köszönsz, - kiemelt nagy betűkkel - hogy ADJON AZ ISTEN SZEBB JÖVŐT!

Aki, - szerinted nincs, az hogy fog nektek szebb jövőt adni?

Szia duzur! :)

Tudom, hogy szereted Jézust!
Valóban a vészkorszakban nem önként és dalolva adták az életüket az emberek. De volt olyan is.
Maximilián Kolbe atya lengyel ferences Auschwitzban, aki bizony önként és boldogan, ha nem is dalolva adta életét egy családos lengyel zsidóért a táborban.

1941. február 17-én újra letartóztatták, mivel rádióján németellenes műsort sugárzott, valamint lengyel, zsidó és ukrán üldözötteket bújtatott, illetve menekülésüket segítette. Először a varsói központi börtönbe szállították, majd május 20-án az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Ő volt a 16670-es számú rab.

"Augusztus 1-jén a tábor 14-es barakkjából, ahol Maximilian Kolbe is élt, megszökött egy rab. A tábor parancsnoka bosszúból a barakk tíz lakóját éhhalálra ítélte. Ekkor Kolbe atya önként vállalta a halált egy kétgyermekes családapa, Franciszek Gajowniczek helyett. A tíz foglyot egy félig földbe ásott bunkerbe zárták össze, hogy lassú éhhalál végezzen velük. A bunkerből mindvégig hallatszott az imádság és az ének, amit Kolbe atya vezetett a halálraítéltek között. Két hét után már csak ő volt életben (böjthöz szokott szervezete bírta az éhezést). Nagyboldogasszony vigíliáján egy injekcióval oltották ki életét. Franciszek Gajowniczek túlélte a tábort, 1995-ben hunyt el."

Annyit küzdesz, küzdöttél a megfogant életért itt a mandin. Ezt neked küldöm, fogadd szeretettel.

Szent-Gály Kata

- Heródes megölette a fiúcskákat

micsoda divatos bűn
lebeszélni az élet vállalását
miközben jót akarónak mutatjuk magunkat

ó a magyar jövő kioltott csillagai
micsoda fekete égbolt marad utánuk

Gandhi azt mondta: Ha egy ember megértette saját vallásának lényegét, akkor megértette más vallások lényegét is."

Vagyis, ahol igazi a vallásos magatartás, ott megtalálható az Istennel való igazi kapcsolatnak ténye is, hiszen, a lényeg valószínűleg minden vallásban közel hasonló, az emberek Istennel való közösségben akarnak élni, vagy pedig Isten titokzatos jeleit fedezhetjük fel bennük.

Fogalmam sincs! Ált. iskolában történelemből, csak rosszat írtak a Katolikus Egyházról. Akkor én is azt mondtam, hogy hű, meg ha.
A szüleim Isten és vallásellenesek. Tőlük is csak a rosszat hallottam.
De Isten... a részleteket nem mondom el, de Isten olyan, mint egy lágy szellő! :) Gyerekkoromban történt, és titokban tartottam. Isten jobbkezes.

Bementem egy katolikus templomba, tini voltam akkor már. Ki is jöttem, mert láttam, hogy sokan vannak és így nem tudunk beszélgetni. Mármint Isten és én.
Ez sokáig ezen a szinten maradt. Bementem ugyanabba a templomba mindig ugyanazon a napon, de arra ügyeltem, hogy ne akkor, amikor sokan vannak, (szentmisén).
Nem tudom, hogy tudtam e, hogy az egy szentmise.
Nem tudtam, hogy végeredményben megkeresztelt katolikus vagyok. Vonzott valami oda.
Most ugrok pár évet.
Amikor anyukám ideadta a keresztlevelemet, - akkor tudtam meg, - mert meg akartam keresztelkedni - az volt ráírva, hogy: "Isten gyermeke"
Olyan boldogság volt, hogy én Isten gyermeke vagyok már értettem, hogy ezért voltak azok a dolgok amik végigkísérték az addigi életemet, vagyis a gondoskodó Isten szeretete, a Szentlélek hozzám való beszéde, - nem tudtam, hogy az a Szentlélekisten, azt sem tudtam ki az a Szentlélekisten - később a szabadító Istent is megtapasztaltam.

Ez az Istenhit az én titkom volt. A család később is rossz szemmel nézte, amikor már előttük sem titkoltam. Magamtól mentem katolikus közösségbe.

Azóta is sokszor hálát adok Istennek, hogy katolikus vagyok.

Válaszok:
Agnieszka | 2016. május 3. 13:25

Igen, egyértelműen fogalmaztál.

Bocs, de akik életüket adták Jézusért, nem azért adták az életüket, hogy "Jézus rendes ember volt", hanem azért a tapasztalatukért, hogy találkoztak vele a halála után, és aszonta, föltámadt.

Általában, ha valaki életét adja valamiért, azt akarja neked, nekem és mindenkinek mondani, hogy az illető ügy fontos. Miért mondana ennek az üzenetnek ellent, hogy más fontos ügyek is vannak, amiért mások adják életüket.

Ez egy jó Csubakka érvelés volna a bíróságon:
"Igaz, hogy a tanú látta ügyfelemet kirabolni a bankot, de ismerek tanúkat, akik pedig Gipsz Jakabot látták házasságtörés közben, mások Beton Júliát kutyát sétáltatni, tanúk milliói tanúskodhatnak millió ügyben, miért pont ezzel az eggyel kellene törődni?"

Gondolod? Milyen tényekre hivatkozik pl. a buddhizmus? Te is lehetsz Buddha!

Bocs, de közben rájöttem.

Amennyiben egy katona életét adná azért az állításért, hogy látta a császárt saját testében föltámadni, miután sírba tették, akkor logikusan kénytelen lennék elgondolkodni.

Szerinted nem lehet összemérni?

De akkor folytatom a képzelt ügyvédi érvelést:

"Igaz, hogy a tanú szilárdan hiszi, hogy ügyfelemet látta berontani a bankba pisztollyal a kezében, de én meg ismerem Gipsz Jakabot, aki szilárdan hisz a kommunizmusban. Remélem, a tisztelt bíróság nem gondolja, hogy Gipsz Jakab hite bármiféle bizonyíték volna a kommunizmus mellett, de akkor hogyan lehetne ügyfelemet elítélni az elhangzott tanúvallomás alapján?"

Isteni cézár, Nagy Sándor ...

Válaszok:
Sulammit | 2016. május 2. 13:16

Isteni Lollobrigida! :)

Isteni Lollobrigida! :)

Ha, ha egyszerre! :)

A II-III. században már kb. milliós nagyságrendű azon keresztény hívek száma, akik elfogadták a Krisztus föltámadásáról tanúskodó apostolok beszámolóját.

Jó, akkor úgy kérdezem, hogy miért jobb neked az a tudat, hogy egy véletlen műve és nem egy szerető Isten elgondolása vagy?
Már nem tudom, hogy kitől kérdeztem, de mindegy is, mert te válaszoltál.

Mondom: ha egyik tanú abban hisz, hogy fölismeri a betörőt, másik a komenizmuisban, akkor 1:1, ítélkezni lehetetlen. Ez is egy ügyvédi megközelítés. Csak nem biztos, hogy sikeres.

Hogy egy egzakt megfogalmazást idézzek: "Jézus Krisztus a kereszthalála után erős jelekkel bizonyította tanítványainak, hogy él." Végső soron az első a tanúk láncolatában ő maga.

Igen, helyes választani.

Boldogok, akik hisznek, mert ők az Istent meglátják.

(Nem biztos, h. jól emlékszem.) Érték alapú közösséghez tartozni jó!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában