Gyűlölethadjárat egy hitét megvalló huszonéves fiatal ellen

2016. április 19. 8:19

Gulyás Gergely
Facebook
Elismeréssel vegyes szomorúsággal figyelem, hogy a fővárosi kis protestáns gyülekezetek milyen sikeresek az ifjúság területén.

Hosszú ideje hangoztatott véleményem, hogy az Országgyűlésben frakcióval, illetve képviselővel rendelkező pártok közül a legszélsőségesebb alakulat távolról sem a Jobbik, hanem a Demokratikus Koalíció. A párt vezérfonala, létének alfája és omegája semmi más, mint a kormánypártokkal szembeni esztelen és elvakult gyűlölet. Tegnap éppen a szebb napokat is megélt Vágó István és barátai szolgáltattak egyedülálló példát erre az egykori műsorvezető Facebook oldalán.

Akik a kis budapesti neoprotestáns gyülekezetek világát akárcsak hírből is ismerik, hosszabb ideje tudnak arról, hogy néhány ifjú „Felház” néven több száz fiatal részvételével egy karizmatikus vallási mozgalmat hívott életre, ahogyan azt is, hogy a szervezők egyike a miniszterelnök fia.

Reformátusként a törtenelmi egyházak szempontjából némi elismeréssel vegyes szomorúsággal figyelem, hogy a fővárosi kis protestáns gyülekezetek milyen sikeresek az ifjúság területén. Az általuk szervezett alkalmakon az átlagéletkor egy emberöltővel fiatalabb, mint a református Istentiszteletek többségén. Ennek egyik nyilvánvaló oka az a fiatalokat megragadó keresetlen egyszerűség és közvetlenség, amely hit nélkül szemlélve érthetetlen gyermeki naivitásnak vagy akár fundamentalizmusnak tűnhet. Ez látszik abból a videóból is, amelyet az egykori műsorvezető kitett a Facebook oldalára, hogy aztán barátai a videóhoz fűzött megjegyzéseik gyűlölettengerében dagonyázva egyre jobban érezzék magukat. (A videóról többek között a Népszabadság és a HVG internetes kiadása is beszámolt.)

A baj csak az, hogy a gyűlölet és a megvetés egyetlen oka, hogy a videón a miniszterelnök fia is szerepel, ráadásul ott – a neoprotestáns vallási irányzatok stílusában – hitéről tesz tanúbizonyságot. És ennyi már elegendő ahhoz, hogy akik évtizedek óta minden vallási szervezet történelmi egyházakkal azonos megítélése mellett törnek lándzsát, azok - feledve az oly sokat hangoztatott toleranciát - végtelen gyűlölethadjáratot indítsanak egy hitét megvalló huszonéves fiatal ellen, kizárólag azért, mert egyébként az édesapja a magyar kormányfő. Akik azt magyarázzák nekünk negyed évszázada, hogy a vallás magánügy, azoknak még a személyes hitbeli meggyőződés is azonnal közüggyé válik, ha a lényüket hosszú ideje meghatározó kormányellenes indulataik kiélésére ad alkalmat. Rajtuk – ahogyan mindannyiunkon – csak Isten segíthet. De Isten még rajtuk is segíthet. Reménykedjünk.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért kellett azt erőltetni, hogy nem túl nagy múltra visszatekintő, magukat egyháznak kiadó társulatok a történelmi egyházakkal azonos jogokat kapjanak?

De nézhetjük ezt másik irányból is. Idézet egy mai újság cikkből:

"Kiábrándító, hogy a sulykolt "másság" már-már vakságot követelő tisztelete tud társulni nemzetiségi, a szexuális orientáció szerinti és minden egyéb jellegű kisebbséggel, vonatkozhat bőrszínre is, de furcsamód sohasem társul a más hiten lévő tiszteletével, pedig annak komoly hozadéka lenne."

Én a más hiten lévő mellé még oda tenném a más ideológiai alapon állót, a más politikai nézetet vallót is.

Bezzeg, ha a miniszterelnök fia a másságát vallotta volna meg...

Miért lett volna bölcsebb? Örök második, örök háttérember legyen, csak azért, mert ő a miniszterelnök fia? Ne légy nevetséges!
"Érettebb, bölcsebb" emberek ott ülnek a padokban. Már miért kellene belekontárkodniuk a fiatalok által létrehozott, szervezett gyülekezetbe utólag, azért, hogy ott akadékoskodjon? Nem az van, hogy mindenkinek a saját útját, saját életét kell végigjárnia?

Gáspár annyira "ártott" az "ügynek", hogy még többen fognak elmenni hozzájuk. Egyik ember viszi a másikat.

Taizéi mozgalom mekkorára nőtte ki magát! És csupa, csupa fiatal.

Katolikusként örülök nekik, és imádkozom értük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

"Bizony mondom néktek, ha nem változtok meg, ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az mennyek országába."
Mt 18, 3-4

Akárcsak az ősegyházban.
De azért ott sem volt problémamentes és itt sem lesz. Vigyázzunk, kezeljünk mindent a maga helyén. Ezt ne értékeljük túl, a régit ne értékeljük le.

A hozzá fűzött kommentekről szólt Gulyás Gergely.
A zárójelbe tett indítás megadta az irányvonalat. Nem gondolod?

Ez a fiatal közösség önszervező, vagy nem?
Minek állt volna ott egy presbiter mögöttük?
Nem érted, hogy ha más korosztály, mások az elvárások is? Te szeretted húszéves korodban, ha a felnőttek pátyolgattak?
Nem gyerekek, az apja ebben a korban, már aktív volt.
Nem látod, hogy egész jól elboldogulnak?
Isten velük van! A Szentlélek irányítása neked nem elég?
A média az egész családra már régen ráakaszkodott.
Teher alatt nő a pálma. Ki fogja bírni. Erős ez a srác. Feleslegesen óvod. Nincs szüksége rá.

És nem is akármennyit.

"(én írnék róla, de nem találok szavakat...)"
Nem veszed észre benne a gúnyt?

Szabad egy szóra? Volt az egyik műsorának a címe, amit Grétsy Lászlóval vezetett.

Értem én, hogy mit mondasz, de nekem más a véleményem.

A melldöngető médiakeresztények nevetséges hatása amiatt van, mert szavaik és tetteik között ordító ellentmondás van. Nem lehet jézusi értékrendet emlegetni úgy, hogy közben az ember menekültellenes demagógiát nyom (pl. Orbán, Balog, Semjén, Harrach, Rétvári), gyűlölködik a különféle kisebbségek ellen (Bayer, Bencsik, Lovas, Stefka stb.) vagy családi, hatalmi előnyökkel hivalkodik (Orbán Gáspár). Aki a szeretet, a türelem és a mértékletesség gyakorlására képtelen, az csupán a kereszténység paródiája lehet.

Remélem, inkább vállat von. Nem olyan mulatságos egy nem nagy, bár hangos csoport álarc hullása, mikor is a türelmetlenség, a megvetéssel elegy gyűlölet kitör a tolerancia helyett.

Sokfélék vagyunk, ilyen is van, remélhetőleg egyszer belátják, h. az embereknek meg nem szabható, h. miben higgyenek, különösen ha az Istenbe vetett hit, a vallás gyakorlás helyett sem eligazítást és erőt, sem közösséget, ami fölérne a több évszázadossal, adni nem tudnak, csak a régi, sok család számára beváltat támadni.

De mondom!
Igen. Főleg mások hitén.

Így nincs is. De erről van szó, hogy az Istenhívőket folyamatosan a szájukra veszik, - akkor veszitek?

Túl sok, igen? És kitette közéleti szereplővé a gyerekeket?
Miért másnak az unokáját várod? Sajátra nem telik?

Most, hogy 56 hatvanadik évfordulójára készülve egyre másra kerülnek vetitésre az akkori kor dokumentum filmjei ill. a témákat játékfilmes feldolgozások az jutott eszembe nekem is, hogy hogyan lehetséges az, hogy a bolsevik ideológiára épülő egypártrendszerek hivei milyen pontosan mentették át generációkon keresztül az eszmét utodaikon keresztül a mai korba. Szinte ugyanazon gyüllöletre alapozva választanak ki társadalmi csoportokat és más erkölcsi alapokra helyezkedő embereket. Szinte teljesen mindegy, hogy melyik társadalmi réteghez tartoznak a lények az, hogy elutasitják azokat a romboló eszméket amit ezek az emberek vallanak. A mai nap gyüjtőnéven globalista balliberális hivők ami átkeresztelve a szervezetet mint általában a Világ Proletárjai Egyesüljetek bölcsöjéből erednek. Képtelenek elviselni azokat akik őnállóan gondolkodnak, saját erőfeszétésük és munkájuk gyümölcseként függetlenül szabadon senkitől nem fügve akarják eltartani családjukat és tradiciónális morális erkölcsi nevelésben haza és nemzet szeretettre nevelni utodaikat. Akik hisznek a családban, mint a közöség és a társadalom alapjára, valamint tisztelik a másik ember magánszféráját, vallását, nézeteit.

Ki nem mondot alapvetésük, hogy "Úgy viselkedj mással, amit magadnak is elvársz".

A munka általi folytonos gyarapodás a család és közöségére vagyis a társadalom hasznára is, a saját hibájukon kivüli elesettek szegények átsegitése a nehézségeken a talpraálláshoz ami mindig őnzetlen semmilyen hasznot nem remélve.
Sok esetben a közöségi érdek a környezet kőzjó bizonyos esetekbe a saját személyes egyéni érdek hátraszoritása esetében is.

Végül is ez adja egy társadalom összetartozásának alapját és a nemzetet is és a hazát.

Egy országnak van lakosága aminek nem minden tagja vallja magát az adott nemzet polgárának és ezáltal az általa meghatározott célok és célkitüzések nem azonosak magukat nemzethez tartozás a pioritásuk.

Sajnos ez mutatkozik meg hazánkban s kiélesedett a rendszerváltoztattás óta amikor feketén fehéren felszínre jőttek és láthatóvá váltak azok a külömbségek amelyek a diktatura idejében szinte láthatattlanok voltak.Mivel "szabadság" eljőtt és az ídő haladt előre egyre markánsabban láthatóvá váltak azok az antagonisztikus szemlélet és felfogás beli külömbségek ami mára már szinte fel sem oldható, míg azok akik a diktatura haszonélvezői voltak fizikailag itt vannak köztünk. Utodaik akik követik azt az eszmét amit szüleik nagyszüleik hagytak rájuk csak akkor tudnak változni, ha szabadá válnak, de inkább gyermekeik és utodjaik akik egy más korban nőnek fel és kényszernélkül tudják majd saját életüket az akkor adott korban integrálni.

Hogy ez mikor következik be nem tudni, mivel a ma főleg a ballib médiákban a fiuk, lányok és unákák nyomulnak olyan intezzitással minden erkölcsi skupulus nélkül vivják utodvéd harcukat a megszokott családi exisztenciák és privilégiumok megtartásához.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában