Kedves Frusztrált Újságíró!

2016. április 19. 11:16
Barna Judit
Mandiner
Ha az nem fura, hogy a melegek felvonulást szerveznek, akkor az se legyen az, ha a keresztények konferenciákat, koncerteket és táborokat. Akkor se, ha azt éppen a miniszterelnök fia teszi.

ujsagiro.jpg

Vendégszerzőnk, Barna Judit írása

 

Keresem a jelzőt. Balliberális média. Nem jó. Van köztetek sok jó újságíró. Én is olvaslak téged, és te is sokszor írsz a programjaimról, projektjeimről. Ráadásul a legtöbbször nagyon tetszenek neked. A szó, amit keresek, talán a frusztrált újságíró. Frusztráltan írogatsz össze-vissza, és boldog-elégedetten sértegetsz másokat. Például engem.

A politikát tudatosan félretéve, úgy veszem észre, azt hiszed: cool a keresztényeket gúnyolni, kifigurázni. Hogy az nagy újságírói teljesítmény. Hát nem az. Pitiáner.

Itt áll pár konkrét példa is. Egyik erősebb, másik látszatízléses megfogalmazás, de akad köztük vicces geg is, amiből csak nem sikerült kihagynod Jézust. És amúgy tényleg nem értem, miért.

Jézus szíriaimenekült-arca újra feltámadt

Az abortusztilalom mint keresztény terrorizmus

„néhány nevetséges maskarába öltözött, mikulásbottal integető kókadt fasz” – hmmm. Ezért biztos nagy tapsot kaptál a szerkesztőségben.

Walt Whitman: A malac futása

Erdő Péter háromszor tagadta meg a migránsozást

És persze a legutóbbi:

Miben hisz Orbán fia?

„A felkerült videók alapján a Felház egyfajta felekezetek feletti hipszter keresztény dzsembori, ahová divatosan öltözködő, jól szituált fiatalok járnak igehirdetésre.” Külső jegyek felsorolása, amit egy videó alapján sikerült gyorsan legépelni. Erre sem lennék büszke.

Először arra gondoltam, hogy az általad írt gúnyoló, sértő cikkekbe behelyettesítem a keresztény szavakat a zsidóra és a melegre, hiszen ezekre te roppant érzékeny vagy. Aztán elvetettem. Nekem is sok zsidó és meleg barátom van, így véletlenül sem szeretném megbántani őket, és nyilván nem úsztam volna meg azt sem, hogy rasszista meg kirekesztő vagyok.

Sok barátom van különböző értékrenddel, hittel és ideológiával. Van köztük sok fidelitasos, sok kórista, énekes, zenész, színész és rendező az ország minden területéről. Egyesekkel vitatkozunk erről-arról, megállapítjuk, hogy nagyon nem értünk egyet; majd nevetve témát váltunk, mert véletlenül se sértenénk meg egymást. Ez talán neked is ismerős lehet, talán neked is vannak olyan barátaid, akikkel nem értesz mindenben egyet. Mondjuk más csapatnak szurkoltok.

Te mégis megengeded magadnak hétről hétre, hogy engem, csak azért mert keresztény vagyok, nyilvánosan kiröhögj, hogy rajtam gúnyolódj. Pedig csupán arról van szó, hogy másban hiszek, mint te. Engem őszintén nem érdekel az ideológiád, te akkor miért lovagolsz az én hitemen? Miért csak az enyémen? Tetted ezt akkor is, amikor mások voltak kormányon, és teszed ezt most is. Teszed ezt mindig. Utálsz engem. Zavar, hogy hiszek Istenben. Vagy az, hogy te nem. Mindegy is. Csak szállj már le rólam!

Ha az nem fura, hogy a melegek felvonulást szerveznek, akkor az se legyen az, ha a keresztények konferenciákat, koncerteket és táborokat. Akkor se, ha azt éppen a miniszterelnök fia teszi. Mert nem csak ő teszi. Teszi ezt több tízezer regnumos, ifis is. Teszi ezt sok keresztény gimnazista, egyetemista és öregdiák, akiket szintén kiröhögsz.

Az ember szeret olyanokkal közösségben lenni − és szerintem te is így vagy ezzel , akivel nagyban egyezik az értékrendje. Bár a meghívás mindenkinek szól, nem kell eljönnöd. Persze eljöhetnél egyszer megnézni és beszélgetni velünk. Vagy akár csak velem. Szívesen eszem veled egy jó humuszt, iszom veled egy kávét vagy sört. Sőt, mehetünk oda ahova mondod. Legyen az a Toldi, vagy akár a „diszkógömbös Tütü”. De be is ülhetsz velem mondjuk a Katonába egy darabra, vagy akár az Őrült nőkre az Átriumba, amúgy is megnézném újra.

És akkor talán meglátod, hogy nem sokban különbözünk. Én is szeretek jókat enni, koncertre és színházba járni. Szeretem a kutyákat és a természetet. Még az is kiderülhet, hogy pont ugyanazokat a dolgokat szeretjük. Annyi a különbség, hogy én hiszek Istenben, te meg nem. Vagy nem abban, akiben én.

És talán akkor felhagysz azzal, hogy kigúnyolj, és a főnököd sem kéri többé, hogy írj rólam. Na, akkor már megérte megírnom ezt a bejegyzést.

A keresztény Ryan Tedder egyik dalával búcsúzom, amelyre ezrek tomboltak az Arénában tavaly júniusban. Lehet, hogy épp te is.

Üdv.
Barna Judit
fesztiválszervező

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A közéleti divatkeresztényeket nem kell kifigurázni, bohócot csinálnak ők magukból is. Ha a feltűnési viszketegség és szájjártatás helyett inkább csendben, szerényen gyakorolnák a hitüket - pl. a menekültek, szegények, hajléktalanok segítésével - nem válnának az élcelődés tárgyaivá.

Válaszok:
kalotaszeg | 2016. április 22. 13:44

Nekem az tetszik, hogy mindenáron bizonyítani akarják, hogy a kereszténység és az iszlám ugyanazt az utat járja be. Hogy csak időbeli eltolódás van a két vallás között és majd a muzulmánok is oda fognak érni, ahová a keresztények napjainkban.

Az viszont mélyen foglalkoztat, nevezzük akárhogyan azt, amit én balliberális újságírásnak hívok , a szerző meg flusztráltnak, hogy ezek hogy működnek ilyen összehangoltan.

A liberálfasiszták nem nézik el, hogy valaki másképp gondolkodjon, mint ők.

A cikkhez gratula.

Nagyon sötét vagy.
A kérdés nem az, hogy Judit hisz-e, ahogy az sem, hogy vállalná-e a mártírhalált a hitéért, hanem az, hogy az ilyen W-félék ugyan miért gondolják úgy, hogy ők dönthetik el, kinek kell futnia, nomeg az, hogy miért épp' a keresztényeknek...

Barna néni, nem a kereszténység lett kigúnyolva, hanem három hipszter kiskrampusz

"amolyan harcias keresztény vagyok a magam módján"

vagyis szóban

Meg lehet nézni a hír24-en a hozzászólásokat. Ugyanolyan, mint az eredeti cikk, őket hergelik a liberálfasiszták. Undorítóak a hozzászólások!

"A keresztény vallás konkrét, amelyik cselekszi a jót, és nem merül ki a képmutatásból és a hiúságból szőtt beszédben." (Ferenc pápa)

Válaszok:
Teknős | 2016. április 19. 15:36

Ez egy szimpla provokáció Orbán Viktor ellen.
Biztos vagyok abban, hogy nem fog reagálni. Igaz, gusztustalan módon a gyerekét használták fel ellene, de nem lehet mást várni a magyar ballibtől.

Elsőre úgy olvastam: a posztkomcsi Orbán család kereszténygyűlölete.

De aztán rájöttem, hogy nem 1992 van, úgyhogy biztos nem ezt írtad.

Mi ez a szennylap? Hogy találtad?

No meg a halálos ágy.

Mondja ezt az álszent és képmutató pápa.


Talán nem véletlen, hogy a liberálisok ajnározzák, de nekünk katolikusoknak finoman szólva sem tekinthető hitelesnek a jó estéttel köszönő pápa.

Válaszok:
gwrf | 2016. április 19. 16:24

nem hiszem, hogy beszélhetnél a katolikusok nevében. Jó eséllyel több százmillió katolikus szemében hiteles személy. Másokéban meg nem.

már csak az a kérdés, elvitatta-e valaki ezt a jogukat.Szerintem ilyen nem történt, bár lehet, hogy csak elkerülte a figyelmem.

a kereszténység nem tömeggyilkos ideológia. Semmi olyan alapja nincs, amely tömeggyilkossága buzdítana, késztetne.

én az ideológiáról, a keresztény tanításról beszéltem. A krisztusi tanokból nehéz kiolvasni népirtásra való felbujtást.
Az amálekiták nem igazán értem, hogy jönnek a képbe.

azt a passzust idéznéd, ahol elvitatják a jogukat egy ilyen mozgalom létrehozására? Én nem látom bennük.

Ha a társadalmi praxist is belevesszük, akkor gyakorlatilag minden ideológia tömeggyilkos, de legalábbis kapcsolható hozzá valamilyen masszív erőszakos esemény.

A második részhez nem nagyon szólnék hozzá, mivel egy ószövetségi részről beszélsz, és őszintén szólva nem vagyok szakértője a témának, hogy a különféle keresztény irányzatok hogyan viszonyulnak az Ószövetségben foglaltakhoz.

Válaszok:
gwrf | 2016. április 19. 20:16

folyt: de azért amikor kereszténységről beszélünk, alapvetően az Újszövetséget ildomos tárgyalni és az abban foglaltakat számon kérni

Kemény beszéd ez :-)

Mondjuk adódik belőle egy következtetés: fölösleges az ateistákat arról győzködni, hogy ne gyalázzák a keresztényeket, mert világnézeti szabadság van. Ennyi erővel a párducot is győzködhetnénk, hogy ne legyen foltos.

Az ateistákat egy dologról érdemes győzködni, hogy Krisztus föltámadt és őket is szereti. Minden más csak szócséplés.

Neked milyen "érdemeid" voltak ennyi idős korodban?

Kedves Judit!
Nincs új a nap alatt.
Prohászka Ottokár 1918-ban Kultúra és Terror c. könyvében már leírta ezt a jelenséget, amit joggal sérelmezel Szily Lászlónál. Akiket egyébként Prohászka, "tintakuliknak" nevezet.

"A szociáldemokraták sajtója folyton izgat a keresztény, főleg a katolikus vallás és papság ellen, de soha egyetlen árva szava nincs a zsidó vallás s a rabbinusok és sakterek ellen.
Nagy diadallal hirdeti, hogy Bögőcs János elvtárs koporsójánál, pap nem okvetetlenkedett, de Bögőcs János még élő elvtársai nem fogják megélni az olyan jelentést, hogy például Sscwartz Mór elvtárs temetésén a rabbi nem okvetetlenkedik."

"A szabadkőmívesség épúgy mint a szociáldemokrácia, kimondottan vallástalan irányzat. Minden tételes vallás ellensége; soha keresztény vallás szertartásairól hirdetést, tudósítást nem hoz. Soha keresztény vallásról elismerő szava nincs. Soha keresztény vallások istentiszteletének sorrendjét nem közli. Rendben van, gondolja magában s talán mondja is bakonyvári Sereghy Tihamér felvilágosodott keresztény magyar úr.

Mi is azt mondjuk: rendben - volna, ha például a pünkösdi ünnepek előtt ily közlemények nem jelennének meg a »felekezetek felett álló« »Világ«-ban:

»Istentisztelet. A budai izr. hitközség templomaiban: Főtemplom II., Öntőház-utca 5.; lágymányosi, I., Vendel-utca 12.; újlaki III., Zsigmond-utca 49.; a sebuet ünnepi istentiszteletek sorrendje a következő: Esti ima fél 8 órakor, reggeli ima fél 7 órakor, sebuet első napján délelőtt 9 órakor, a főtemplomban konfirmáció 11 órakor. A második napon reggel 6 órakor mázkir, délelőtt háromnegyed 10 órakor istentisztelet.«

Tudvalevőleg ebben a felvilágosodott lapban szokta lesajnálni a szellemes Ignotus a templomok, feszületek előtt keresztetvető kis katolikus iskolásleányokat.

Igazán szép az a következetesség!"

Ebben a történetben a főnök fia szinte mellékes.

Az ügy nem.

Ezt a hangot másfajta elköteleződés esetén nem engednék meg maguknak az emberi jog bajnokok.

A gyerekeim egyházi gimnáziumba jártak, abban a körben táboroztak, kirándultak. Nekünk jó volt.

Dolgod? Közöd?

Ez egy szabad ország, egyelőre.

Akár hiszed, akár nem, néhány emberöltővel ezelőtt a többség életének fontos része volt ez az infantilis fantazmagória.

Az egyház nagyon jó közösség szervező erő is lehet számos pozitív, többek között karitatív tevékenysége mellett.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. április 27. 7:12

Igazából miért eteted a trollt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés