Átlépni a szakadékot

2016. április 18. 15:42

Székely János
777
Azt szoktam mondani, hogy három oszlopa van a cigányság fölemelkedésének: a tanulás, a munkahely és a hit. És a harmadik, a hit a legfontosabb! Interjú.

Pedig sajnos ez most nagyon jellemző.

Jelenleg Magyarországon ez a helyzet, nagyon kilátástalan sok cigány fiatalnak a helyzete, és nehéz őket motiválni. A kilátástalanságból fakad nagyon sok pótcselekvés. Sajnos az utóbbi néhány évben a kábítószer nagyon erősen megjelent, akár fogyasztás, akár kereskedelem formájában. Erről is azt gondolom, hogy a magyar állam és a magyar rendőrség túlságosan passzív. Nagyon sokan teljesen világosan látják, hogy ki és hol kereskedik kábítószerrel, de nem nagyon lépnek. Sok olyan negatívuma a fogyasztói társadalomnak, mint az erkölcstelen élet, a prostitúció, a cigányságot jobban fenyegeti, mint az össztársadalmat. Az egyik nagy hiányosságuk, hogy a kultúrájuk bizonyos értelemben gyenge. Kevés a hagyomány, a szokás. A gyerekeket nagyon szeretik a családban, ölbe veszik, ölelik, dicsérik, de nagyon kevés dologra nevelik, kevés dolgot adnak át. És emiatt a gyenge kultúra miatt nincs egy szellemi védőhálója, amivel immúnissá tudná tenni magát a modern világ bizonyos veszélyeivel szemben.

És ez ellen a sok negatívum ellen mit tehet a cigánypasztoráció? Ez csak egy lelkigondozásra koncentráló tevékenység, vagy kihat a gyakorlati életre is?

Azt szoktam mondani, hogy három oszlopa van a cigányság fölemelkedésének: a tanulás, a munkahely és a hit. És a harmadik, a hit a legfontosabb! Nagyon sokszor átéltük, hogyha valaki Jézussal találkozik, akkor az egész élete megváltozik!

Tehát a szenvedélyektől megszabadul, a családjához teljesen másképp áll hozzá, hirtelen kap egy löketet ahhoz, hogy tanuljon, dolgozzon. Az Egyháznak a cigánypasztorációban Jézus a legfontosabb, minden szociális munka és tanulás előtt. De nyilván nem csak erre korlátozódik a munkánk, hanem próbálunk gyerekeknek segítséget nyújtani a tanulásban, ez a második legfontosabb tevékenységünk. Jelenleg Magyarországon mintegy hatvan közösségi házat működtet a katolikus Egyház. Olyan helyek ezek, ahova iskola után jönnek a gyerekek tanulni, játszani, van mosakodási és mosási lehetőség, jogi tanácsadás, szociális segítés, és néhol tudnak a megélhetés biztosításában is segíteni.

Az evangélium átadásának sokféle módját keressük. Egy nagyon jól bevált módja a Cursilló, ami egy három napig tartó nagy élmény és találkozás Krisztussal, illetve a résztvevőnek önmagával. Ez egy őszinte, rengeteg tanúságtételből álló program. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon alkalmas ez a számukra, hogy a hithez hamar eljussanak. Sokszor látjuk, hogy egy ember gyökeresen átalakul ennyi idő alatt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kunok és jászok jó magyarok lettek, a cigányokkal ez nehezebben megy. De remélem elkerüljük, hogy muszlim imámok térítsék őket, ami Szerbiában már előfordul.

János püspök atya ! Ne törődj a gúnyolódókkal , te csak folytasd az evangelizálást ! Isten megáld érte , sok sikert !

Nem ismeri??? Te meg miről beszélsz itt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés