Kutatás: Azonos testet takart a torinói lepel és az oviedói kendő

2016. április 15. 9:44
Nagy valószínűséggel ugyanannak az embernek a testét fedhette a torinói lepel és az Oviedóban őrzött orcatakaró – mutatták ki a legújabb spanyol szindonológiai vizsgálatok. A katolikus egyház tradíciója szerint a sudarium Jézus Krisztus arcát takarta, Péter és János pedig a torinói lepellel együtt találta meg a szövetet – írja a Magyar Kurír.

Juan Manuel Miñarro, a Sevillai Egyetem kutatója a valenciai Spanyol Szindonológiai Központ projektjéről beszélt. A kutatási eredmények szerint nagy valószínűséggel ugyanannak az embernek a testét fedhette a torinói lepel és az Oviedóban őrzött orcatakaró (sudarium) – tudósít a Magyar Kurír. A kutatás során az igazságügyi orvostan és a geometria módszereit alkalmazták.

A kutatók egybeeséseket láttak a sebek nyomának alaktani jellegzetességei, számuk és elhelyezkedésük között. A Spanyol Szindonológiai Központ vezetője Jorge Manuel Rodríguez elmondta: „Eljutottunk egy pontra, ahol már abszurdnak tűnik azt feltételezni, hogy pusztán a véletlennek köszönhető, hogy a két relikvián egybeesnek a sebek, sérülések, horzsolások… A logika arra hív, hogy szögezzük le: ugyanarról az emberről van szó.”

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Először is, aki foglalkozik természettudományokkal, az tudja, hogy a
mintavételezéssel hatalmas modellezési hiba kerül
a rendszerbe, ha az nem elég diverz. Ehhez a
témakörhöz tartozik még az egyes vizsgálati
módszerek hibája, beleértve az emberi tényezőt.

Másodszor: egy ilyen elvi jelentőségű esetben a
PUBLIKUS eredmény manipulálásához komoly
érdekek fűződhetnek. Vagyis az eredmény annak
az érdekeihöz fog konvergálni, aki a kutatást
finanszírozta.

Egy kívülállónak legbölcsebb dolog ebben a
kérdésben nem állást foglalni. Szerintem...

Egyébként sem értem mit bizonyít vagy mit
cáfol az a tény hogy az említett tárgyaknak
volt-e köze Jézushoz, avagy sem. Teológiai
aspektusból ezek irreleváns dolgok, legfeljebb
turisztikai vetületük van.

Nyilván ugyanabban a kegytárgy-gyárban készültek.

A mai kor emberéből igyekeznek kiölni a spiritualitást.
Az istenhit már-már szégyellni való.
Az emberek megtanították arra, hogy a gondolataiknak mindig meg kell egyezniük valamelyik kinevezett "gondolkodó" abszolútumaival, vagy a "tudomány" által publikált exaktumokkal.
Így aztán, aki nem látta, nem hiszi.

Válaszok:
veletlen | 2016. április 15. 15:28

"megszoktam, hogy a fórumon azok a leghangosabbak, akiknek ismeretei, szelíden szólva, hiányosak."

Meg a "hívők". Az olvasó nem is hinné, hogy csupán szelíd bárányok...

A valóság ezzel szemben az, hogy az emberek bármit elhisznek, ha megfelelően tálalják nekik.

Szerintem először azt kellene hitelesen bebizonyítani, hogy a bibliai Jézus karaktere egyetlen egy valaha élt személy történetét meséli el, nem pedig több ember története és/vagy korábbi történetek lettek összeollózva az egy-Jézus-sztorinak. Amíg ez nem történt meg, a lepel nem fog megállni az egyetlen Jézus lepleként. Számomra semmi nem szól az ellen, hogy az idők során Isten fia több ember képében is megjelenhetett, és azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az egyik ilyen embert borította valaha a lepel, de túl sok bizonyítékról olvastam, melyek rávilágítanak arra, hogy a Bibliában szereplő Jézus karakterrel megtörtént esetek nem egyetlen egy emberről szólnak. Tehát Jézus vagy nem létezhetett úgy, ahogy a Biblia írja, vagy Jézus létezett, de a Biblia nem róla ír, vagy nem csak róla ír. Harmadik eshetőség, hogy Isten több ember képében is megjelenítette a fiát, a Biblia pedig egy embernek hazudja őket, noha emberként nem voltak egyek, legfeljebb lélekben.

Az uralkodó polkorrekt terrornak természetesen az az érdeke, hogy a lepel nem kapcsolható Jézushoz, esetleg hamisítás.
De mi, sokan, magyar katolikusok: János első leveléből:
"Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonosz hatalmában van.
20De tudjuk, hogy eljött az Isten Fia, és képességet adott nekünk arra, hogy felismerjük az Igazat; és ezért vagyunk az Igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet. 21Gyermekeim, őrizkedjetek a bálványoktól! "

"Számos érv van a valódisága mellett is."

Konkrétan nullára saccolom, tekintve, hogy ez egy európai ember feje, ergo köze nem lehet Jézushoz. Persze kétosztályosoknak bármit el lehet adni.

Szerintem eleget olvastam a hívőkről.

Akár bármi is lehet, semmi nincs bizonyítva. Az egészben az a szép, hogy a katolikus egyház szakrálisan (hagyjuk a tudományt) soha nem is fogja tudni bizonyítani, hogy Jézus leple volt, mert ezt az egyházat nem pozitív Isteni küldetésű szentségekkel megáldott emberek alapították, irányították és irányítják, hanem jó esetben hatalomra törekvők, rossz esetben a sátán emberei, (természetesen néha közéjük keveredhetett néhány jó ember is, de csodát ők sem tudtak tenni), vagyis nincs olyan mértékű összeköttetésük a szentségekkel, mint ahogy állítják magukról.

Én hiszek bennük. Hiszem, hogy azok amik, nem pedig azok, aminek érdekektől vezérelve be akarják állítani.

A Wikipédiát mindenki szerkesztheti, így ha helytelen vagy hiányos a szöveg, ki lehet javítani.

"Az ereklyetisztelet másik forrása speciális keresztény eszme, azon hit, hogy a szentek Isten boldogságában vannak, a mi cselekedeteinkről és így irántuk való kegyeletünkről tudomást vesznek, értünk Istennél közbenjárók lehetnek, rajtunk segíthetnek."

"Speciális keresztény eszme"? Évezredekkel Jézus előtt gyakorolták már. Az író vagy tudatosan vagy becsapottan valótlant állít, vagy pedig elismeri, hogy évezredekkel Jézus előtt is volt kereszténység, és a "pogányok" egy része is keresztény volt. Ja, persze, minden nem keresztény bálványt imád, a keresztény pedig csakis ereklyét...

Mesét olvasol és a való életben is igaznak hiszed, bárkit elismersz bárminek, ha a mesekönyvben és a templomban mondják, ismered a szentek életét, mégis érzéketlen vagy a valóságukra, ismered a szentségek erejét, de nem tudod megkülönböztetni a szentséget az átveréstől és nem vagy lélekbe látó. De valószínűleg nem csak ennyi probléma van veled.

Jól van. Javítsd ki a szócikket a Wikipédia szabályainak megfelelően, majd hetente gyere vissza ide, és írd meg, mi lett a javítás sorsa. Ha törlik a szöveget, megpróbáljuk ráuszítani az embereket a vitalapra, hogy álljanak ki az igazság mellett. Lehet, még a Mandiner is lehozza, hogy a Wikipédián elutasítják a tudományos magyarázatok egy részét. Régebben is szerepelt már hasonló cikk a sajtóban, újra lehet. Hajrá!

Az iskolában erről nem tanítanak, csak szakirányokon. Sajnálom, hogy nem jártam történelem és teológia szakra. Nem látsz a szeretett vallásod ösvényén túlra, röviden erről van szó.

Megpróbálok világosabban fogalmazni:
a nemzetközi pénzhatalom által kitartott, prostituálódott média polkorrekt terrorjáról van szó.
Természetesen a nemzetközi pénzhatalom uralmának fenntartása érdekében.
Ők, ez a perverz hatalom abszolúte nem kapcsolódnak Jézus Krisztushoz.
Ellenkezőleg: gyűlölik Jézust.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2016. április 16. 19:54

De, amit Szilágyi Ákos ír, valami hasonló:
"Trump következménye...a gátlástalanságot továbbra is alapértéknek tekintő gazdasági elitnek."
Ez a gátlástalan gazdasági "elit" a polkorrekt terror finanszírozója.
Mert a terror révén maradhat életben - és a dolog természetéből fakadóan: uralmon.

Mire alapozod hitetlenségem?

A kérdés csupán annyi, kicsoda Krisztus...

Zsolt az nem csontos. Elfelejtetted?:)
Pl. egy ujdarabka, ujperc, lábszár ilyesmik.

Ha csak az van? Fogalmam nincs. Ezen még nem gondolkodtam.

A Biblia Évében volt Esztergomban egy katolikus Bibliakiállítás a Katolikus Egyház által őrzött régi Bibliákból. Az egyikben benne van Luther eredeti ajánlása és aláírása (vélhetően nem a jelenlegi tulajnak).

No, a megnyitón jelen lévő lutheránus lelkészek mint a legyek rajzottak oda ehhez a Szentíráshoz. A katolikus pap pedig, aki az esetet mesélte, boldogan állapította meg: "Íme a protestáns ereklyetisztelet!"

Poénnak lehet, hogy gyönge, de a lelkiség ugyanaz. Valamilyen nehezen definiálható módon közel kerül Lutherhez az, aki a saját kezű aláírását nézegeti.

Amúgy rácsodálkoztál már az Acs 19,11-12-re? "Isten rendkívüli csodákat is művelt Pál keze által. Elvitték kendőit és kötényeit, amelyeket viselt, és a betegekre tették, mire azok meggyógyultak, és a gonosz lelkek kimentek belőlük."

Én magam Lutherhez nem akarok különösebben közel kerülni, de olyan szentekhez igen, akiken keresztül Isten különösen nagy erővel működött.

Az Acs tanúsága szerint sokan akartak Szent Pálhoz ilyen megfontolásból közel kerülni, és alkalmas eszköznek tűnt számukra a kendő vagy a kötény, amelyet viselt... Ráadásul a dolog működött.

Fura számodra vagy sem, erről ír a Szentírás.

Ami az emlegetett lutheránus lelkészeket illeti, ők nyilván másképp néznek Lutherre, mint én. Én sem akarom Isten helyett pokolra küldeni, de semmiképpen nem hitbéli példaképem. Így csak a hitbéli példaképeimnek, vagyis a katolikus szenteknek adott emberi tisztelet analógiájára tudom értelmezni a Luther aláírásával kapcsolatos lutheránus lelkészi érdeklődést.

Zsolt! Kérlek oszd meg ezt az ismerőseid között.

Kérlek küldd tovább te is ismerőseidnek!

Subject: Fwd: Fw: Fwd: FW: SZÉPEN Kérlek
küld tovább!!!!!!

Nobel-békedíjat Böjte Csabának!


Szeretnénk segítségeteket kérni, hogy az oldal taglétszáma minél hamarabb elérje az 50.000 főt.

Tehát kérlek, hogy a megosztások mellett az ismerőseiteket is hívjátok meg erre az oldalra.

Ha mindenki meghívja legalább egy ismerősét, akkor máris elértük az 50.000 együttérzést.

Most 44.894-nél vagyunk.

Nem vagyok fenn, nem tudom megtenni.

Abban igazad lehet, hogy az emlegetett lelkészek nem teljesen ugyanazzal a lelkülettel voltak, mint az Acs által megdicsért efezusiak: a lelkészek aligha vártak gyógyulást vagy ördögűzést Luther aláírásától, míg az efezusiak ördögűzés céljából vitték el Szent Pál cuccait. Szóval ez egy valós különbség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában