Idén is megrendezik a Keresztény Színházi Fesztivált

2016. április 6. 15:52
Harmadik alkalommal rendezik meg idén májusban a Keresztény Színházi Fesztivált májusban az Újszínház szervezésében. A rendezvényhez egyre több hazai és külföldi színház csatlakozik, így jövőre akár országos eseménnyé válhat a fesztivál - mondta Dörner György, az Újszínház igazgatója.

Színházi előadások, olasz és lengyel vendégprodukciók, koncertek és beszélgetések várják a közönséget az Újszínház május 20. és 26. között megvalósuló III. Keresztény Színházi Fesztiválján. Dörner György igazgató az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a fesztiválnak otthont adó Újszínház és a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom mellett az idén a Nemzeti Színházban és a RAM Colosseumban is zajlanak programok.

Az eseményt műfaji sokszínűség jellemzi: a táncjátékon át a marionett bábelőadásig 13 produkció szerepel a több mint 200 szereplő részvételével megvalósuló rendezvényen. Kiemelte: a fesztivál középpontjában ezúttal különleges sorsok állnak. Az idén két olasz és egy lengyel társulatot hívtak meg. A lengyel Teatr A elnevezésű társulat az Apokalipszis című előadásával, a cataniai Fratelli Napoli Bábszínház a Krisztus a Golgotán című marionett bábelőadással, míg a palermói Teatro Iaia A rózsafüzér című darabbal érkezik a fesztiválra.

Hozzátette: Magyarországon is egyre több színház csatlakozik a rendezvényhez, szó van arról is, hogy a következő években országossá válhatna a fesztivál. Mint mondta, az előző évhez hasonlóan az idén is egy Kocsis István-darabbal, A királynő aranyból van című, Stuart Máriáról szóló előadással, az Újszínház bemutatójával, Nagy Viktor rendezésével kezdődik a fesztivál. Bártfay Rita, a fesztivál szervezője, az Újszínház dramaturgja elmondta: a második napon Nagy Zoltán, az Újszínház színművésze és Soltész Enikő kántor, zongoraművész A lélek fegyverzete címmel istenes verseket és zenei műveket ad elő a Bubik István Stúdiószínpadon, a nagyszínpadon pedig a Fratelli Napoli Bábszínház előadása látható.

Olasz és lengyel vendégprodukciók a repertoárban

Május 22-én a Pesterzsébet-Központi Református Kórus koncertje hallható Takaró Mihály vezényletével az Újszínház nagyszínpadán, míg a stúdiószínpadon a Forrás Színház, az Evangélium Színház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciója, Bornemissza Péter Magyar Elektra című műve látható. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház Orbán János Dénes A magyar Faust című darabját, Árkosi Árpád rendezését hozza el a fesztiválra. A látványos produkciót a budapesti Nemzeti Színházban láthatja a közönség május 23-án. Ugyanezen a napon az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus koncertjére várják a közönséget.

Május 24-én az Újszínházban Dinnyés József A templomok lázadása címmel tartja 50 éves jubileumi koncertjét Rósz Györggyel. A rózsafüzér című előadásról Clara Gebbia és Enrico Roccaforte, a produkció rendezői beszéltek Skype-kapcsolat segítségével. A május 24-én látható darabról elmondták: a fekete mese főszereplője három nővér és idős édesanyjuk, akik egy házban élnek. A darab egy olyan asszony története, aki bár hívő, nem tud megbocsátani.

A lengyelországi Teatr A misztérium musicalje, az Apokalipszis az Újszövetség Jelenések könyvén alapul, a totális színház kifejezési formáit használja. A május 24-én látható produkcióról a szintén Skype-on bejelentkező Leszek Stys, a színház művészeti vezetője elmondta: a 20 éve működő színház célja megmutatni, hogy a keresztény kultúra része európai kultúránknak és napjainkban is aktuális. Bártfay Rita elmondta: Én, Leonardo - A fény születése címmel az ExperiDance előadása is szerepel a programban. Meskó Zsolt író, rendező, díszlettervező és Román Sándor koreográfus munkája a RAM Colosseumban látható május 25-én.

Szakralitás a művészetben címmel május 26-án szakmai beszélgetést tartanak Takaró Mihály, Dörner György, Czakó Gábor és Bogár László részvételével. A rendezvény záróelőadása az Újszínház Az áldozat (Szent Margit legendája) című produkciója, szintén Nagy Viktor rendezése. A fesztivál fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában