Megyünk oda, ahová az Isten küld minket!

2016. április 6. 12:43

Buzás Erzsébet
Evangélikus.hu
Emellett a húzóág azonban azt gondolom, hogy a nyári táboroztatás, így a Tappancs Táborok, amelyek rendkívül alacsony áron kínálunk, mert úgy gondoljuk, hogy nem szabad, hogy az anyagiak befolyásolják azt, hogy egy gyerek el tud-e menni nyári táborba vagy sem. Interjú.

Sok keresztény találkozón a KIE kávéházzal képviselteti magát. Van más húzóág is?

A kávéház fontos profil, sajnáljuk, hogy évente csak pár alkalom van, amikor így lehetünk jelen valamely egyház életében, programján. Ennek általában financiális okai vannak, de nem szabadna hagyni, hogy ez így legyen. De örülünk, hogy van és hogy egyre ismertebb.

Emellett a húzóág azonban azt gondolom, hogy a nyári táboroztatás, így a Tappancs Táborok, amelyek rendkívül alacsony áron kínálunk, mert úgy gondoljuk, hogy nem szabad, hogy az anyagiak befolyásolják azt, hogy egy gyerek el tud-e menni nyári táborba vagy sem.

Emellett persze a csoportmunkák igen fontosak, kiemelném első körben a békéscsabai KIÉ-t, akik azon túl, hogy azért tagjai az országos KIÉ-nek, mégis ők egy önálló szervezeti egységet képviselnek és önálló programokat csinálnak: alkotóklub, szezonális programok, filmklub, Nyomkereső tábor...stb. Megnyugvás látni, hogy az egykor táborban résztvevő kisgyerekek most szerepvállaló munkatársakként is megjelennek a csoport életében. 

A fő gondja a vidéki csoportoknak az, hogy Magyarország elég centralizált, és a diákok otthonról elkerülnek a középiskola után, de ettől még nem jönnek létre a fővárosban újabb csoportok. Így elég nehéz ifjúsági munkát csinálni, hogy a csoportok ennyire képlékenyek.

De alá kell írnunk azt is, hogy nem kell erőltetni azokat a dolgokat, amelyek nem mennek, megyünk oda, ahová az Isten küld minket. De folyamatosan nyitva kell tartanunk az ajtókat, hogy ha lehetőség kínálkozik, akkor mi ott legyünk és be tudjuk tölteni a küldetésünket: az eredeti alapítási év óta (1883) is mindig ez volt a KIE fő célja.

Az „ébredő erő” az egyesületünkben a Vértesi KIE, ez a keleti határmenti Létavérteshez kötődik, az ottani református egyház a bázisa. Kiemelném még a balatongyöröki csoportot is, mert ők a legszebb fejlődést és a munkatársképzés legszebb iskolapéldájaként felmutatható csoport. Fennállnak és teljesen a saját lábukon állnak. Ők a Sóvárban gyűjtik a környező települések ifjait az alkalmaikra.

Fogalom a KIE életében Sóvár Balatongyörökön.

2005-ben nyertük meg az ingatlant és rengeteg közösségi önkéntes munka és adomány kellett a felújításához. A hivatalos megnyitón még esernyőkkel ültünk a vendégekkel a kertben elhelyezett székeken, voltak építkezési halmok és befejezetlen részek. Ma már pörgős az élet a Sóvárban. Marton Tamás rendkívül sokrétű munkát végez, istentiszteleteket szervez, fotókat készít, életet hoz a Sóvárba. Amellett, hogy ez az intézményünk teljesen önfenntartó, az egész környék ismeri és számol vele, itt tényleg mindig van élet!”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az már megvolt kétezer éve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában