„Ha még lesz emberi arcuk…”

2016. április 4. 9:02

Fabiny Tamás
Kötőszó
Alighanem a keresztény Európáért rettegett az az asszony is, aki tüntetően elhagyta az előadótermet, amikor egy pódiumbeszélgetésben arról a Jézusról szóltam, aki maga is migráns volt, és az elnyomottak, marginalizálódottak iránti szeretetre hívott fel.

Néhány hete egy rémisztő videó került fel a világhálóra. Egy magyar sofőr Franciaországban olyan autópályán ment kamionjával, ahol az út mentén számos fiatal menekült haladt. A gépkocsivezető – válogatott szitkozódások közepette – egyszer csak ráhúzta a kormányt az ott haladókra. Tucatnyi rémült fiatalnak kellett félreugrani a fenyegetően közeledő kamion elől.

Ez azonban nem volt elég. A napokban a sofőr ezt a rendkívül szellemes viccet posztolta:

Mi tetszik a migránson?
A SCANIA féknyom.

Lehetne mondani, hogy ez egy zavarodott ember gyalázatos véleménye. Ezzel szemben több, mint ijesztő, hogy ezt az otromba tréfát igen rövid idő alatt négyezer ember osztotta meg. Egy vidéki város Fidesz – KDNP-s önkormányzati képviselője még tovább is fűzte a mókamester kamionos gondolatait, amikor ezt írta: »Én még hátramenetet is kapcsolnék! Biztos, ami biztos!« Ne mondja senki, hogy valaki azért ír le egy ilyen mondatot, mert aggódik a keresztény Európáért. (…)

Az emberek megnyilvánulásai természetesen összefüggnek majd azzal, hogy a valóban sátáni terrornak lesznek-e újabb megnyilvánulásai Európában vagy – ne adja Isten – hazánkban. Tartok azonban attól, hogy sokan az előítéletnek és a vak gyűlöletnek már olyan csúszdájára kerültek, ahonnan már nem könnyű a béke szintjére visszajutni.

Jó lenne, ha mindenki tenné a dolgát: a politikusok, a közgazdászok, a rendőrök, a titkosszolgák. És az egyházak. Ki-ki a magáét. Mi nem mondhatunk mást, mint amit Jézus tanított.

A költő Nagy Lászlótól nem sokkal halála előtt megkérdezte a riporter, mit üzen a kései utódainak. Így felelt: »Ha még lesz emberi arcuk, csókolom őket…«

Hogy csókolná meg a költő az említett kamionsofőrt és önkormányzati képviselőt?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fabinyi a legrosszabb - mert buta - kegyeskedést képviseli . A kérdés ugyanis , hogy a befogadók jogos érdekeit is figyelembe veszik-e ? A már ténylegesen létező helyzet - a migránsok által lerohant-elözönlött Európa - igazolja , hogy Fabinyi kegyes-ájtatos szeretet-szövege egyszerűen csúfot űz az Úr Jézus szavaiból : legyetek okosak !

Még egy ilyen képmutatót, mint Fabiny! Eddig csak a zsidók ülepét nyalta szolgalelkűen, úgy tűnik, az nem volt neki elég, most muszlimokét kanalazza.

Egészségére, de ebből hagyjon ki minket! Csodálom, hogy az evangélikusok nem küldik el a susnyásba: lehet, hogy itt tart Luther egyháza? A wittenbergi doktor forog a sírjában, lehúzhatják magukat az utódok a reformáció évében...

Egyébként magyarázza már el valaki, Jézus miért is volt migráns! Csak nem új teológiai irányzat van születőben: a migráns-teológia?!

Mert Jézust az egyiptomi menekülés miatt migránsnak beállítani enyhén szólva is röhejes: ilyen alapon a napkeleti bölcsek/mágusok is azok voltak, nem is beszélve Mózesről vagy Pál apostolról.

Fabiny nagyon jól tudja, hogy Jézus családjának egyiptomi menekülése csupán irodalmi toposz (ha valóban meg is történt, akkor is hazatértek, nem úgy, mint most a muszlim megszállók), vándortanítóként való működését élete utolsó szakaszában pedig, remélem, nem tekinti migrációnak.:)

Az érzéketleneket, bunkókat, mosdatlan szájúakat jogosan teszi helyre, püspök úr.

Jézus lehet, hogy migráns volt de nem muszlim (nem tartozott más valláshoz). Arra hívta az embereket, hogy kövessék őt és az ő Atyját. Ha mai "helytartója" is azt mondaná a migránsoknak, hogy kövessék Jézust, talán kevesebb berzenkedő lenne.

"...aki arcul üt jobb felől, tartsd oda a másik arcodat is." Hát erről lehetne elmélkedni. A keresztény közösségen belül probléma nélkül értelmezhető és jobbá tesz. Ha azonban a keresztények így jártak volna el a támadóikkal, ellenségeikkel szemben is, ma már nem lennének Jézusnak követői.

A kereszténység iszlámhoz való viszonyát kellene előbb értelmezni és abból levezetni a muszlim migránsokhoz és szenvedőkhöz való viszonyunkat.

Végigolvastad a cikket? Ha igen, érthetetlen ez a hozzászólásod.

A keresztények is csak emberek.

A Bibliában sok történet van, a püspök pedig kiválasztott néhányat, mert szerinte ezek illenek a jelenlegi helyzetre. Mások szerint más történetek is fontosak, sőt, azt is feltételezik, a püspök valamiért szándékosan hagyta figyelmen kívül azokat, noha jól ismeri őket. Amennyiben az igazság (mely jó esetben a krisztusi tanításokból fakad) fontos, úgy a püspök véleményére szabadon ellenvélemény fogalmazható meg.

"Jézus...is migráns volt" - inkább menekült. A keresztények csak a népvándorláskor szembesültek a tömeges migrációval, más lehetőségük nem maradt, mint emlékezni a lukácsi passzusra: 'vegyetek szablyát'.

A menekülteket, jöttek akár Lengyelországból vagy a délszláv háború elől, szeretettel fogadtuk.

Már miért forogna? Ő akarta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés